ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ken jij het verschil tussen Ware Kunst, kunst, kunstig, kitsch en pure rommel?

Moet seks op een bestiale manier worden gebracht?….
door Tsenne Kikke - woensdag 6 april 2022 19:14

Als er iemand is die het verschil niet kent tussen Ware Kunst, kunst, kunstig, kitsch en de pure rommel die hij brengt, is het volgens mij wel de 63-jarige Jan Fabre. Over hem vinden we op Wikipedia, onder andere, het volgende...

- Als tekenaar staat hij bekend om zijn 'Bic-art', tekeningen gewoon met de balpen, rondom alle mogelijke thema's. De Bic wordt door Fabre niet alleen gebruikt voor het maken van tekeningen, hij gebruikt haar om allerlei dingen te bekrassen.

- Op 25 oktober 2012 ontstond er een controverse rond Jan Fabre. Katten werden op de trappen van het Antwerpse stadhuis omhoog gegooid. De katten vielen van enkele meters, doordat zij niet werden opgevangen, hard met hun rug op de traptreden.

- Op 5 april 2013 kwam Fabre opnieuw in opspraak. In november 2012 zou de kunstenaar op een tentoonstelling in Eupen vogelspinnen door een veld met scheermesjes hebben laten lopen. Na commentaar op het kunstwerk zou hij de mesjes hebben ingesmeerd met nagellak om ze minder scherp te maken. Voorzitter Michel Vandenbosch van GAIA haalde de organisatie uiteindelijk na lang aandringen over om het kunstwerk te verwijderen.

- Een klein voorbeeld van de ziekelijke rommel die hij bracht... Het dateert uit 2009 en desondanks de platvloerse inhoud bleef hij genieten van zowel subsidies als van een toeloop van betalende toeschouwers. En, zoals je voor jezelf zult kunnen vaststellen, zijn er bovendien nog menstypen die de smeerlapperij verdedigen...

Verder staat er op Wikipedia te lezen...

- In de nasleep van de MeToo-beweging verklaarde Jan Fabre in een interview met VRT Nieuws op 27 juni 2018 dat er in zijn dansgezelschap Troubleyn - in veertig jaar tijd - nooit problemen waren aangaande ongewenste fysieke of seksuele toenadering op het werk. Naar aanleiding van dit interview publiceerde het cultuurmagazine 'rekto:verso' op 12 september 2018 een open brief waarin twintig (oud-)dansers van 'Troubleyn' Jan Fabre aanklagen voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik.

Volgens hen kreeg de performer - in ruil voor respons op zijn seksuele avances - verzekerde toegang tot danssolo's of toekomstige werkaanbiedingen, ook in andere (gerenommeerde) internationale gezelschappen. In een recht van antwoord ontkende Jan Fabre met klem alle beschuldigingen en was het naar eigen zeggen, niettegenstaande zijn directe, confronterende stijl, nooit zijn bedoeling om mensen psychologisch of seksueel te kwetsen of te intimideren. Een dag later opende het parket van de arbeidsauditeur van Antwerpen een gerechtelijk onderzoek.

Op 16 september verklaarde Fabres advocaat Hans Rieder in 'De zevende dag' dat het gaat om een georkestreerde campagne en dat de vermeende slachtoffers meteen naar de media stapten zonder eerst contact op te nemen met Fabre zelf of de raad van bestuur. Dit werd een dag later ontkend door de vakbondscentrale ACOD, die verwees naar contacten via emails tussen dansers en leidinggevenden van 'Troubleyn'. Nadat Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz in december 2018 dreigde de subsidies (927.000 euro) van 'Troubleyn' in te trekken, kondigde het gezelschap aan een ethische gedragscode op te stellen.

Na het verhoren van zowel Fabre als een vijftiental danseressen, getuigen en (ex-)werknemers oordeelde het Antwerpse arbeidsauditoraat in 2021 dat er voldoende bezwarende elementen zijn om het gerechtelijk onderzoek af te sluiten en de zaak door te verwijzen naar de strafrechter. Op 28 juni 2021 besliste het arbeidsauditoraat om Jan Fabre te dagvaarden voor de correctionele rechtbank voor geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk ten aanzien van twaalf werknemers maar ook voor aanranding van de eerbaarheid van één persoon. Fabre noch zijn advocaat wensten op de dagvaarding te reageren. Op 25 maart 2022 ging het proces van start tegen Fabre dat begon met getuigenissen van de 12 mogelijke slachtoffers. Het Belgisch openbare ministerie eiste drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Op 1 april 2022 kwam de verdediging aan het woord, in tegenstelling tot wat vooraf werd aangekondigd was Jan Fabre zelf niet aanwezig op deze procesdag. Uitspraak volgt op 29 april 2022.

Bron: Wikipedia

Ter aanvulling las ik zonet een artikel dat op de website van 'tScheldt verscheen.. Uit 'De anti-kunst van Fabre verovert de rechtbank' publiceer ik slechts een uittreksel...

Dat seks en anti-kunst een onlosmakelijke eenheid vormen in de ondraaglijke lichtheid van het losbandig bestaan, bewijst Fabre te voeten uit. Hij doet wat hij altijd al heeft gedaan: zichzelf lichamelijk en geestelijk verheerlijken met behulp van een theorietje dat – als het even kan – nog goed verkoopt ook! Het volstaat dan een blad te bekrassen met een stylo of een plafond te dekken met groene kevers om kunst te creëren; op voorwaarde natuurlijk dat de bijsluiter nauwgezet vermeld wat we erin moeten zien. Met zijn seksuele escapades doet hij voor de rechtbank hetzelfde: “Dit is nu de artistieke Fabriaanse context” brulde de verdediging. “Hij is radicaal en niet conventioneel. Sappen, bloed, zweet, sperma: het komt allemaal aan bod”. Alstublieft! Als U nog eens verlegen zit om een rechtvaardigend postulaat? Bij deze! Dat de woorden als een verwoestende waterval uit de mond gutsten van advocate Eline Tritsmans, zelf groot geworden op een handels- en commercieel kantoor, mag geen toeval heten. Met “kunst” heeft dit “Fabriaans gefabuleer” echter evenveel te maken als “Vanwezemaelse of Liekense pseudowetenschap” met seks!

Bron: 't Scheldt

Nabericht 29/4/2022: Jan Fabre werd veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden met uitstel voor feiten van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk en aanranding van de eerbaarheid. Een deel van de feiten waarvan hij werd beschuldigd, werd verjaard verklaard. Verschillende burgerlijke partijen, waaronder het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, krijgen een schadevergoeding.

Hoewel Jan Fabre niet effectief de cel in moet, waren de burgerlijke partijen in zijn proces tevreden met de veroordeling. Het enige doel van de burgerlijke partijen was tenslotte om ervoor te zorgen dat het gedrag van Fabre niet meer zou worden herhaald.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht