ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over de 5 K's, zijnde: Kunst, kunst, kunstigheid, kitsch en kramakkelige rommel

Soms vraag ik me af waarom mensen van zichzelf niet kunnen inzien dat ze kramakkelige rommel als Kunst durven aanprijzen.
door Tsenne Kikke - zaterdag 30 mei 2015 11:32

Volgens mij zijn er ongelooflijke veel stervelingen, die zichzelf tot 'kunstenaar' hebben uitgeroepen, maar geen enkel verstand hebben van wat Ware Kunst precies inhoudt. Ze zouden eens een paar jaar bij een Leonardo da Vinci of bij een MIchelangelo in de leer moeten gaan. Om die reden maakte ik in het verleden reeds een onderscheid tussen Kunst, kunst, kunstigheid, kitsch en pure, kramakkelige rommel.

Eén van de mensen, die waarschijnlijk van zichzelf denkt dat hij 'kunst' brengt, is een zekere Kris Verdonck. Ikzelf heb voordien nog niets over hem gehoord noch gelezen, maar nu dat hij in de aandacht van de media is terechtgekomen, durf ik er een blogberichtje aan wijden, gewoonweg om voor de zoveelste maal aan te duiden hoe laag het bewustzijnsniveau van zeer veel mensen is. In dit geval: niet enkel en alleen van de 'kunstenaars', maar ook dat van de bewonderaars ervan.

Zo verscheen er vandaag over hem het volgende bericht...: 'Athene censureert videokunstwerk Kris Verdonck'.

In Athene is een 'videokunstwerk' van de Belgische kunstenaar Kris Verdonck ontmanteld. 'Stills' heette het werk dat hij maakte in opdracht van de 'Onassis Foundation'. Het was sinds 21 mei opgesteld en bestond, onder andere, uit een projectie van twee monumentale naakte getatoeëerde figuren van 24 m x 15 m op de gevel van een privégebouw nabij het Klafthomonosplein in Athene.

Volgens Verdonck verwees het werk naar de Griekse kariatiden, zijnde: gebeeldhouwde vrouwenfiguren, die dienst deden als zuilen om een dakconstructie te ondersteunen.

Een orthodoxe priester vond het videokunstwerk evenwel niet kunnen en verwittigde de politie. Hoewel de projectie volgens Verdonck geen enkele seksuele connotatie heeft, is de video-installatie toch ontmanteld. De 'kunstenaar' betreurde de inmenging van de kerk.

"De kariatiden zijn meestal afbeeldingen van krachtige mannen of vrouwen, die symbool staan voor het aanhangen van een religieuze, politieke of financiële macht", legde Verdonck uit. "De kariatiden die ik projecteerde, zijn integendeel gewone mensen die worstelen met een systeem dat hen gevangen houdt en eronder gebukt zijn. Op die manier behandelt 'Stills' het vraagstuk van de hedendaagse mens, zijn plaats in de wereld en de moeilijkheden die hij ondervindt om zich aan te passen aan de hedendaagse politieke en economische realiteit."

"Ik had nooit durven denken dat deze projecties mensen zouden choqueren. Het lijkt erop dat de politieke en religieuze machten in Griekenland niet gescheiden zijn. Deze beelden vertalen nochtans geen enkel politiek of religieus standpunt. Ze werpen louter vragen op over de mens."

Over welk menstype hij het heeft, zien we op onderstaande afbeeldingen. Ikzelf vind dat het naar de wansmakelijke, vulgaire kant uitging, en 'k wil niet hebben dat gezonde breinen ermee worden gevoed, vooral die van kinderen niet. Anders gezegd: die priester heeft - volgens mij - het juiste gedaan. Maar, natuurlijk mag je me tegenspreken, indien je er een andere mening op nahoudt.

Nu hoop ik maar dat zelfs soortgelijke 'kunstenaars' kunnen beseffen dat 'kunst' niet uit de 'aars' dient te komen en ze voor zichzelf - in naam van de meer bewuste mensheid - in de toekomst een beter onderscheid zouden kunnen maken tussen wat ware Kunst kan worden genoemd, kunst, kunstigheid, kitsch of kramakkelige rommel.

Hieronder enkele andere 'meesterwerken' van kunstenaar Kris Verdonck, waarvan je - als kunstliefhebber - misschien zou kunnen genieten ... Ikzelf vond het een rechtstreekse aanval op de menselijke intelligentie. Kris kan het daarentegen als gratis reclame beschouwen, indien hij - en zijn bewonderaars - zijn werken dan toch zo prachtig vindt.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht