ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Sommige spinnen doden en eten soms ook slangen

Onderzoek wijst uit dat slangen het soms moeten opnemen tegen een geduchte vijand: een spinnetje.
door Tsenne Kikke - woensdag 25 augustus 2021 15:48

Slangen staan op het menu van primaten, grote katachtigen en vee. Maar niet alleen zoogdieren lusten er wel pap van. Uit een nieuwe studie blijkt dat ook een vrij onverwacht diertje wel een hapje slangenvlees lust, namelijk: de spin.

Spinnen zijn voornamelijk insecteneters. Maar af en toe breiden ze hun menu uit door kleine slangen te vangen en te verorberen. Onderzoekers besloten dit bizarre fenomeen in een meta-analyse tot op de bodem uit te zoeken. En hun bevindingen zijn op z’n zachts gezegd merkwaardig.

Continenten

Uit die bevindingen blijkt dat spinnen op bijna elk continent – behalve Antarctica – zich af en toe te goed doen aan een slang. Maar liefst tachtig procent van de onderzochte incidenten vond plaats in de Verenigde Staten en Australië.

In Europa daarentegen is dit eetgedrag van spinnen uiterst zeldzaam (minder dan 1 procent van alle gemelde incidenten). Bovendien hebben Europese spinnen het in die paar gevallen op kleine, niet-giftige slangen behorend tot de groep Typhlopidae (wormslangen) voorzien. In Zwitserland zijn er overigens nog nooit gevallen gemeld van een spin die een slang naar binnen werkt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de inheemse slangen en adders voor Zwitserse spinnen te groot en te zwaar zijn, zelfs als ze pas uit het ei zijn gekropen.

Verschillende spinnen

Overigens blijkt dat meerdere spinnensoort af en toe een slang als lekker hapje naar binnen werken. Spinnen behorend tot maar liefst elf verschillende families maken zich hier zelfs schuldig aan. “Dat zoveel verschillende groepen spinnen soms slangen eten, is een volkomen nieuwe ontdekking,” aldus onderzoeker Martin Nyffeler.

Zwarte weduwe

De meest succesvolle slangenjager is de zwarte weduwe. Dit is een spin die behoort tot de kogelspinnen en ongeveer 3,8 cm groot kan worden (inclusief poten). In ongeveer de helft van alle waargenomen incidenten was het deze spin die een nietsvermoedende slang wist te bedwingen. Het krachtige gif van de zwarte weduwe richt zich specifiek op het zenuwstelsel van gewervelde dieren, waardoor deze snel het loodje leggen. Bovendien bouwen ze indrukwekkende webben samengesteld uit extreem taai zijde, waardoor ze grotere prooidieren zoals hagedissen, kikkers, muizen en dus ook slangen kunnen vangen.

Nog een interessante nieuwe ontdekking: zo blijkt dat spinnen slangen kunnen verslaan die maar liefst 10 tot 30 keer zo groot als zijzelf zijn. De grootste slangen die door spinnen zijn gevangen zijn maar liefst een meter lang. De kleinste slechts een centimeter of zes. De gemiddelde lengte van een buitgemaakte slang is 26 centimeter. De meeste zijn daarnaast zeer jonge, net uit het ei gekropen exemplaren. Dat spinnen in staat zijn om soms ook over te gaan op grotere slachtoffers, is toe te schrijven aan hun zeer krachtige neurotoxinen en sterke, taaie webben.

Ratelslangen en koraalslangen

De gevangen slangen zijn zelf trouwens allesbehalve hulpeloos: ongeveer 30 procent is giftig. Toch doden spinnen in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika soms zelfs giftige ratelslangen en koraalslangen.

Zo valt de Australische bruine slang – die tot dezelfde familie behoort als de cobra – vaak ten prooi aan de gemene roodrugspin. “Bruine slangen behoren tot de meest giftige slangen ter wereld,” benadrukt Nyffeler. “Het is echt fascinerend om te zien dat ze gevechten met spinnen gewoon verliezen.”

Wanneer een spin een slang vangt, kan hij vaak uren of zelfs dagen van zo’n grote prooi smullen.

Spinnen hebben een heel onregelmatig voedingspatroon. Als er veel voedsel beschikbaar is eten ze te veel, om daarna soms weer langdurig honger te lijden. Overigens eten spinnen zelden hun hele bord leeg. Zo verorberen ze vaak maar een klein deel van een dode slang. Aaseters zoals mieren, wespen, vliegen en schimmels storten zich vervolgens op wat er van het noodlottige slachtoffer overblijft. Laten we het 'broederlijk delen' noemen.

Bron: Eos Wetenschap

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht