ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het Australische Reptielenpark ontving een megaspin die een vingernagel kan doorboren

Dat exemplaar is de grootste die ze ooit zagen…
door Tsenne Kikke - donderdag 18 november 2021 19:39

Trechterspinnen (Agelenidae) zijn een familie van spinnen die wereldwijd worden vertegenwoordigd door 514 soorten in 42 geslachten. In Europa komen er een 200-tal soorten voor.

Trechterspinnen weven een horizontaal web van fijn spinrag, met aan één kant ervan een trechter waarin ze zich kunnen verschuilen. Het web is niet kleverig, als de spin gewaar wordt dat er een prooi op zit, rent ze er naartoe en sleept ze het naar binnen om het rustig te verorberen.

De Australische tunnelwebspin (Atrax robustus) is een spinnensoort uit de Hexathelidae familie. Deze spin is omwille van zijn dodelijke beten en snelheid één van de gevaarlijkste, en volgens sommige kenners de gevaarlijkste spin ter wereld. Zijn lijf wordt tot 4 centimeter groot. Hij verbergt zich vaak in schoenen en is in het verre verleden al meerdere malen voor mensen fataal geweest. Zo wordt ze gelinkt aan 13 geregistreerde menselijke sterfgevallen. Maar sinds de ontwikkeling van een tegengif in de jaren tachtig zijn er geen dodelijke slachtoffers meer gevallen.

In het water is men ook niet veilig, want die spin kan uitstekend zwemmen en meerdere uren onder water blijven. Om die reden zijn er gevallen gekend van mensen die in het water gebeten werden. Zeven keer minder gevaarlijk is het gif van de vrouwelijke trechterspin, maar kan toch ook nog fataal zijn: vooral voor jonge kinderen en voor mensen met een verzwakt immuunstelsel.

In de meeste gevallen jaagt de Australische trechterwebspin op insecten. Toch kan deze spinnensoort ook op kleine dieren jagen, variërend van kleine hagedissen tot kleine kikkers.

Het laatste nieuws daarover is dat het Australische Reptielenpark onlangs zijn grootste trechterwebspin heeft ontvangen; een massieve spin, met gifkaken die een vingernagel kunnen doorboren. Men moest wel even slikken toen men het exemplaar uit onderstaande video in een Tupperware container voor hun deur vond. Het verkreeg de naam 'Megaspider' omdat ze ongeveer twee keer zo groot is als een typische trechterwebspin. Er werd een oproep gedaan met de vraag dat de anonieme donor zich zou melden.

Het Australian Reptile Park zei daarbij dat de giftanden van deze Megaspider zullen worden gemolken voor gif dat dan in tegengif kan worden omgezet. Anderszijds is deze spin een vrouwtje. Het zijn de mannetjes die het meeste gif produceren.

Deze gedoneerde 'Megaspider' meet 8 centimeter en heeft slagtanden van 2 centimeter lang en is de grootste trechterwebspin die het park ooit heeft gezien.

"Ze is ongewoon groot en als we het publiek zover kunnen krijgen om meer spinnen zoals deze in te leveren, zal dat alleen maar resulteren in meer levens die gered kunnen worden vanwege de enorme hoeveelheid gif die ze kunnen produceren," zei Michael Tate, de educatieve medewerker van het park. "We willen heel graag weten waar ze vandaan komt in de hoop meer soortgelijke massieve spinnen te kunnen vinden."

Maar het is zeker niet de grootste soort spin in Australië. Die eer komt toe aan de tarantula, ook bekend als de fluitende of blaffende spin vanwege het geluid dat het maakt als het wordt geprovoceerd. Het lichaam van de noordelijke soort Selenocosmia crassipes kan tot 6 centimeter lang worden, met een potenspanwijdte van 16 centimeter.

Hoewel ze groot zijn, zijn Australische tarantula's gewoonlijk niet agressief, maar als ze worden uitgedaagd, zullen ze zich oprichten en er nogal dreigend uitzien. De beet is pijnlijk, want de giftanden zijn groot en even lang als die van veel slangen. Ernstige ziekte kan soms het gevolg zijn en er zijn gevallen bekend van misselijkheid en braken gedurende zes tot acht uur na een beet. Bekijk nu de fimpjes van die megaspider...

Hoe met zo'n beet omgaan?...

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht