ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De strijd tegen eenzaamheid

De Vlaamse Regering gaat iets aan 'eenzaamheid' doen.
door Tsenne Kikke - vrijdag 11 juni 2021 17:21

Op Facebook heb ik nog 4 'vrienden' staan. Soms heb ik via Skype nog contact met enkele mensen die ik van veel vroeger ken, maar het aantal ervan kan ik op één hand tellen. Van de honderden anderen heb ik mezelf bewust ontdaan - of, ze zijn uit zichzelf overleden. Dit betekent dan ook dat ik soms het verwijt: "Je hebt geen vrienden!" moet incasseren.

In nieuwe contacten stel ik eveneens weinig of geen interesse. En, zoals ik reeds schreef: indien het toch geschiedt, hou ik het liefst bij het algemene, bij het oppervlakkige.

De reden ervan vermeldde ik er ook bij, zijnde: hoe meer je van een mens aan de weet komt, hoe meer je beseft welke eigenaardigheden die persoon in zichzelf meedraagt - en, dan zou ik mijn persoonlijke meningen moeten gaan aanpassen, of drastisch herzien. Noem het: tolerantie/verdraagzaamheid, vergevingsgezindheid - of, van kleur veranderen, als je dat wil. Kortom: oppervlakkigheid geniet de dag van vandaag mijn voorkeur, tenzij de persoon een meerwaarde in zichZelf meedraagt.

Vroeger, heel lang geleden, stond ik er natuurlijk anders tegenover. Het Antwerpse Psychon vzw, bijvoorbeeld, bestond op een bepaald moment uit iets meer dan 500 leden, en ik kende hen één voor één. Ik bedoel: als goede kennissen, niet zozeer als échte vrienden. Nu leef ik graag met mezelf, en ben daardoor nooit eenzaam. Bovendien is er niemand in mijn onmiddellijke omgeving die mijn innerlijke rust verstoord... Zalig is dat.

Over eenzaamheid gesproken

Naar het schijnt plaatste de coronacrisis eenzaamheid hoger op de maatschappelijke agenda dan ooit tevoren. Bij teleonthaal steeg het aantal gesprekken over eenzaamheid met ruim 40%. Die toename was het hoogst bij 70-plussers en alleenwonenden. Het wegvallen van activiteiten en sociale contacten werkte eenzaamheidsgevoelens in de hand. Die gevoelens werden in het bijzonder versterkt bij mensen die over een beperkt netwerk beschikken. De Vlaamse Regering maakte daarom een prioriteit van de strijd tegen eenzaamheid met een eenzaamheidsplan 2021-2024.

"Voor mij is eenzaamheid oud worden en nooit meer gehoord of ernstig genomen worden. Men ziet je niet staan en praat over je hoofd heen en beslist wat hoegenaamd schijnbaar goed is voor je. Terwijl niemand vraagt: ‘wat wil je?’, ‘waar gaat je voorkeur naar?’ of ‘heb je misschien al ervaring met dit of dat?’. Die eenzaamheid sluipt al heel vroeg binnen, zelfs nog voor je helemaal alleen valt zonder partner...,” schreef iemand.

Eenzaamheid kan tal van vormen of gedaanten aannemen, van sociale, over emotionele, tot existentiële eenzaamheid. Van Roger, die door tal van gezondheidsklachten het gevoel heeft dat hij niet meer kan doen wat betekenisvol is voor hem, tot Lydia die uit armoede niet meer deelneemt aan het sociaal leven. De diepe eenzaamheid van Marie die pas haar partner verloor, verschilt van wat Jos voelt die na 40 jaar samenzijn geborgenheid mist in zijn relatie. De eenzaamheid van Joke die in een woonzorgcentrum woont, moet anders benaderd worden dan die van Luc die door zijn pensionering in een zwart gat valt. Adèle die levensmoe is, heeft andere ondersteuning nodig dan Lianne die zich door vertroebelde familierelaties eenzaam voelt. Amir die thuis dag en nacht zorgt voor zijn partner met dementie, loopt een ander risico op vereenzaming dan Willem die door gehoorproblemen vervreemd raakt van zijn vriendenkring.

Vandaag bestaan er heel wat initiatieven van lokale besturen die huisbezoeken organiseren waarbij leeftijd het voornaamste criterium is. In sommige gemeenten kunnen burgers bijvoorbeeld rekenen op een telefoontje of huisbezoek na hun 85e verjaardag. Tof, hé!...  Op die manier tracht de gemeente gericht in kaart te brengen of er ondersteuningsnoden zijn en of er sprake is van vereenzaming.

"Elk dorp of elke buurt moet beschikken over een gemeenschapsruimte, hoe bescheiden ook, waar mensen geregeld mekaar kunnen ontmoeten voor een babbel, een tas koffie of een kommetje soep met boterham in combinatie met wat ontspanning en nuttige informatie. Een actieve buurtwerking moet ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt om erbij te zijn. Ook het oprichten van ‘buurtpunten’ kan belangrijk zijn om het gebrek aan basisdiensten te compenseren en sociale cohesie in de buurt te verhogen. Bij dit alles kan de lokale overheid sensibiliseren, faciliteren en ondersteunen.”

Volgens de Vlaamse Ouderen raad moeten eenzaamheidsgevoelens snel gedetecteerd worden en de medewerkers moeten hier op een gepaste wijze mee omgaan.

Gurdjieff zou zeggen: "Indien een mens een grondige studie van zichzelf zou maken, van zijn diverse persoonlijkheden en honderdtallen ikjes, zou hij zich nooit eenzaam kunnen voelen..."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht