ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Is er enig verschil tussen geloof en bijgeloof?

Ben jij (bij)gelovig?…
door Tsenne Kikke - zondag 21 februari 2021 3:10

Zowel geloof als bijgeloof zijn sterk aanwezig is in onze samenleving, en beide zijn hoofdzakelijk gebaseerd op plaatselijke, aangeleerde overtuigingen. Om die reden zijn ze dus afhankelijk van de omgeving waarin een mens geboren wordt.

Ik ben er zeker van dat ik jou niet moet overtuigen dat je - indien je in India zou geboren zijn geweest, of opgegroeid tussen woestijnse Berbers, dat je nu met andere overtuigingen zou rondlopen. Of, ze heilzamer voor jou zouden zijn, weet ik niet - in elk geval: anders.

Bovendien is het een feit, dat datgene wat jij als geloof zou definiëren voor de ander misschien als irrationeel bijgeloof in de oren kan klinken.

Toegegeven: meestal heeft puur bijgeloof niets te maken met religie. Deze vorm van bijgeloof, of noem het 'volksgeloof', heeft geen uitstaans met 'zingeving'.

Denk, bijvoorbeeld aan het ongeluksnummer '13' versus het geluksgetal '7'. En, sommige mensen reageren nog altijd op een angstvallige of vijandige manier bij het zien van een zwarte kat, daar waar anderen niet onder een ladder durven lopen, of in het gras op zoek gaan naar een klavertjevier. Ook een lieveheersbeestje wordt vaak - net als een konijnenpoot en een hoefijzer - nog aanzien als een geluksbrenger, en zo meer.

Dan zijn er mensen die écht geloven dat dromenvangers nachtmerries opvangen, je er beter van slaapt, en er zelfs gelukkiger of gezonder door wordt. Of, sta eens een half uurtje op de Brusselse Grote Markt en tel maar eens hoeveel mensen over de arm van het beeld van de liggende Everard 't Serclaes wrijven - of, het alleszins proberen, omdat men (tijdelijk) een dranghek voor een kopij ervan heeft geplaatst. De legende wil dat wie over het beeld wrijft, een jaar lang geluk in de liefde kent.

Nota: Door het veelvuldige strelen en vandalisme, werd het monument in 2011 weggehaald voor restauratie. Er kwam een kopie uit kunsthars, die ooit zal worden vervangen door een uit messing. Het origineel zal dan verhuizen naar de gotische Oigvalezaal zaal van het stadhuis.

De nieuwe kopie in messing komt op de hoek van de Karel Bulsstraat en de Grote Markt te staan; dit, ter vervanging van de huidige kopie uit kunsthars. Het totale budget is vastgesteld op 450.000 euro. In tussentijd werd de kopie in kunsthars ook al enkele keren gevandaliseerd.

Misschien, omdat die bijgelovige menstypen - na een jaar van gespannen (af)wachten - niet de ware liefde vonden? Maar ja..., stel dat ze gelovig waren, en elke dag in de kerk een kaars zouden aansteken, zouden ze dan meer geluk hebben gehad?...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

 enlightenedStuur wel geen eenden naar de arendenschool. enlightened

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren, opdat we ook in 2022 online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

We hadden het wel over arenden, niet over havikken... laugh

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht