ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zeer besmettelijke darmbacterie verspreidt zich over Europa

En, antibiotica werken niet bij nieuwe variant…
door Tsenne Kikke - zaterdag 2 maart 2024 0:04

Klebsiella pneumoniae (KP), een lid van de Enterobacteriaceae-familie, leeft in aquatische milieus en kan de luchtwegen en het maagdarmkanaal van mensen koloniseren, waardoor het een belangrijke opportunistische ziekteverwekker is. Het kan leiden tot longontsteking, meningitis, infecties van de urinewegen en bloedbaaninfecties.

Tot nu toe zijn hvKp-stammen voornamelijk in Taiwan en Zuidoost-Azië aangetroffen; dit, sedert de jaren 1980-1990. Maar, het aantal besmettingen met deze darmbacterie neemt alsmaar toe. Maar, ditmaal gaat het om een variant die heel besmettelijk is en bestand tegen antibiotica. In 2021 was die ziekte vastgesteld in vier landen, zijnde: Ierland, Frankrijk, Letland en Litouwen. Nu in tien. De zes andere landen zijn Denmarken, Finland, Hongarije, Italië, Nederland en Noorwegen. Ook is het aantal geanalyseerde gevallen van 12 naar 143 gestegen.

De nieuwe variant heeft de naam ST23 gekregen. De Europese gezondheidsdienst ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) noemt deze versie zorgwekkend. Gezonde mensen kunnen er ook heel ziek van worden, anders dan bij ‘klassieke’ Klebsiella, die voor de meeste mensen ongevaarlijk is.

Mensen kunnen elkaar met Klebsiella besmetten door direct contact via de handen. Hierop bestaat vooral in de gezondheidszorg een risico, omdat daar veel zorgcontacten zijn, zoals een patiënt helpen met aan/uitkleden, douchen, aantrekken van steunkousen en wondverzorging. De bacteriën kunnen zich evenwel niet door de lucht verspreiden.

Zij, die besmet raken, kunnen ontstekingen aan hun longen, aan wonden, of in het bloed krijgen. Ook kunnen ze last krijgen van koorts, zwellingen en rillingen. Naast  invasieve infecties, zoals longontsteking of longabces, maar wordt de aandoening voornamelijk geassocieerd met leverabcessen bij zowel gezonde als immuungecompromitteerde personen. HvKp van deze ernstige pyogene leverabcessen verspreidt zich vaak naar afgelegen plaatsen, wat leidt tot meningitis, necrotiserende fasciitis en endophthalmitis.

Volgens de laatste ECDC rapporten zijn gevallen van bloedbaaninfecties, die resistent zijn tegen standaardbehandeling, tussen 2019 en 2022 met bijna 50 procent gestegen. En, als de bacterie resistent is, wordt het moeilijk om mensen te behandelen. Het aantal sterfgevallen kan dan ook toenemen, met name als de bacterie rondgaat onder mensen die al een zwakkere gezondheid hebben.

In 2020 werd het aantal sterfgevallen als gevolg van resistente Klebsiella pneumoniae in de Europese Unie geschat op 4.076, op een totaal van 38.668 gevallen, wat betekent dat ruim tien procent van de patiënten met deze infectie overlijdt. En hoewel er nog steeds veel meer gevallen van ‘ziekenhuisbacterie’ MRSA zijn, is het relatieve sterftecijfer met 159.000 beduidend lager, namelijk: 4 procent.

Het is zeer waarschijnlijk dat hvKp-isolaten en -infecties momenteel ondergedetecteerd worden, omdat detectie van hypervirulentie geen deel uitmaakt van routinematige diagnostische microbiologie. Het ECDC wees er echter op dat de klinische presentatie en het uitgebreide ziektespectrum van hvKp nog niet door veel artsen is opgemerkt.

Daarom is er behoefte aan een groter bewustzijn op het gebied van het klinische en volksgezondheid en aan meer laboratoriumcapaciteit voor de detectie van hvKp ST23 om verdere verspreiding in gezondheidszorgomgevingen te voorkomen en verdere vestiging van hvKp met carbapenemase-genen te vermijden, benadrukte het ECDC.

Prospectieve gegevensverzameling over hvKp-isolaten, met inbegrip van epidemiologische en klinische gegevens over infectiegevallen, dragerschap en geassocieerde risicofactoren, zou het inzicht in de nationale verspreiding en transmissieroutes verbeteren en de noodzaak voor verdere surveillance bepalen, legde het ECDC uit.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht