ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Georgië telt momenteel opvallend veel Russische migranten

Russen zijn in de Georgische hoofdstad Tbilisi niet welkom.
door Tsenne Kikke - donderdag 11 mei 2023 13:59

Nadat de oorlog in Oekraïne was uitgebroken, vluchtten honderdduizenden Russen naar Georgië. Dat leidt nu tot spanningen met de Georgische bevolking. Het is sowieso een populaire vakantiebestemming voor rijke Russen, maar nu ook de plek waar velen een nieuw leven beginnen.

"Hun aanwezigheid is moeilijk te negeren," zei Kohkta Kokashi, de eigenaar van een hotel nabij Batoemi, de op een na grootste stad in Georgië. "We zijn bang dat hier hetzelfde zal gebeuren als in de Krim. We vrezen dat Poetin ons land zal annexeren omdat er veel Russische burgers wonen."

"Als toerist zien ze je graag komen, maar eens je hier wil blijven, word je een paria," vertelde Angelina, een Russische kunstenares. "Ik probeerde te integreren, maar mensen blijven me uitschelden op straat en noemen me een Russische hoer. Op weg naar de kapper zag ik graffiti op de muur: ‘Ga terug naar je eigen land, vuile Rus’."

Angelina speelde al langer met het idee om Rusland te verlaten. "De oorlog was de druppel," vertelde ze. "Toen mijn echtgenoot een oproepingsbrief kreeg om te gaan vechten, besloten we meteen om het land te verlaten."

Maar de meeste Russen die nu aankomen in Georgië, ontvluchten de economische crisis in Rusland. Georgiërs vrezen dat ze alleen uit zelfbehoud hun moederland verlaten. "We weten dat niet elke Rus die hier verblijft anti-Poetin is," vertelde Lasha Bakradze, professor geschiedenis, aan 'The Guardian'.

Visum nodig op café

In de straten van de hoofdstad Tbilisi, maar ook in andere steden, is nu vooral Russisch te horen. "Maar jonge Georgiërs weigeren om tegen de migranten Russisch te spreken. Dat doen ze uit protest. Nochtans is Russisch voor de meeste Georgiërs hun tweede taal," vertelde Kokashi.

Zo vonden de eigenaars van de Dedaena Bar in Tbilisi een ‘creatieve’ manier om hun ongenoegen te uiten. Ze verplichtten Russische klanten om online een ‘visum’ aan te vragen voor hun bar. Het ging om een vragenlijst waarin ze akkoord moesten gaan met verschillende stellingen die Vladimir Poetin en de Russische annexatiepolitiek veroordeelden. Aan de ingang van de bar werd dat visum gecontroleerd, en sommige Russen werden dan ook geweigerd.

De eigenaars van de bar verdedigden het idee, omdat sommige Russische klanten luidop de inval in Oekraïne verdedigd zouden hebben."‘Wanneer we hen vroegen dat niet te doen, antwoordden ze met: We betalen toch, wat is het probleem?," vertelde eigenaar Data Lapauri aan 'The Guardian'. Nadat de controversiële aanpak bekendgeraakt was, werd de Instagrampagina van de bar overspoeld met Russisch­gezinde boodschappen zoals ‘glorie aan Rusland’ en afbeeldingen van Russische vlaggen. "De Russen schreven meer dan 5.000 negatieve reviews op Google," vertelde Lapauri. Kort daarna beslisten ze om hun barvisum dan maar af te schaffen...

Diepgewortelde haat

De spanningen tussen Georgiërs en Russen hebben diepe wortels. Pas in 1991 werd Georgië onafhankelijk na een lange onderdrukking als deel van de Sovjet-Unie. Maar in 2008 viel Rusland het land opnieuw binnen. Nog 20 procent van het Georgische grondgebied is in Russische handen.

Dat recente hoofdstuk leeft nog sterk in het collectieve geheugen en voedt de haatgevoelens tegenover Russische migranten. Uit een recente poll van het International Republican Institute bleek dat slechts 4 procent van Georgiërs géén probleem heeft met Russen in hun land, 66 procent vindt dat ze meteen moeten vertrekken of zelfs verbannen moeten worden zolang Rusland Georgisch grondgebied bezet.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht