ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Roddel: Over de namen van de ‘Koninklijke racisten’ in het boek 'Endgame'

Waarom staan de namen van de ‘Koninklijke racisten’ wél in de Nederlandse vertaling van het boek 'Endgame'?
door Tsenne Kikke - maandag 4 december 2023 20:12

Er was een tijd dat in adellijke families ooms, tantes, neven en nichten vaak met elkaar huwden om zo het blauwe bloed binnen de familie te houden. Maar, véél later kwam men wel tot de ontdekking dat die inteelt tot veel ziekten en vroegtijdige overlijdens leidde.

Soms mocht dat blauwe bloed niet met elkaar worden vermengd. Dit werd prachtig weergegeven door de twee rivaliserende adellijke families in het Romeo & Julia-verhaal.

Vandaag de dag worden mensen, die beweren dat rassen niet met elkaar mogen worden vermengd, vrij snel 'racisten' genoemd, waardoor de vrije meningsuiting wordt gefnuikt. Anders gezegd: je mag het wel denken, maar niet publiekelijk uitspreken of uitschrijven. O wee, als het dan toch geschiedt!

De spierwitte rosharige prins Harry, en de lichtbruin getinte Meghan Markle kunnen er voor de zoveelste maal over meespreken.

Hun racisme-rel ontstond nadat Meghan Markle bij Oprah Winfrey zei dat iemand binnen het Britse koningshuis zich grote zorgen maakte over de huidskleur van het kind dat zij en prins Harry zouden krijgen. En, in een niet vertoond fragment vertelde prins Harry dat racisme een grote rol speelde bij hun beslissing om het Verenigd Koninkrijk te verlaten. Harry wilde toen, net als Meghan, er niet over uitweiden. "Het zou beschadigend zijn voor de persoon in kwestie", aldus Meghan. "Ik was gechoqueerd", wilde Harry gewoon kort kwijt.

Maar sedert vorige week kennen we de namen..., zijnde: Kate Middleton en de huidige koning Charles (die toen nog prins was). Dit kon worden gelezen in de Nederlandstalige versie van het boek 'Endgame'. Maar in 'Endgame' worden die twee namen niet in die context genoemd.

Een groot mysterie was het... Hoe kon het dat de 42-jarige Omid Scobie, de auteur van het nieuwste explosieve boek over het Britse koningshuis, in zijn originele Engelstalige versie geen namen noemt over een racisme-incident, en er in de Nederlandstalige versie wel twee namen worden vermeld? De auteur zelf zei sinds vorige week al meermaals er niets van te begrijpen, ook de Amerikaanse uitgeverij claimde perplex te staan.

Ondertussen is er wel duidelijkheid... In de versie van het manuscript, die de Nederlandse uitgeverij 'Xander Uitgevers' enkele weken voor de publicatie van 'United Talent Agency' (UTA) kreeg, stonden wel degelijk de namen van Kate Middleton en koning Charles als betrokkenen in. Doch, die verkeerdelijk opgestuurde versie was niet de definitieve, maar wel een oudere, niet-goedgekeurde versie.

Als gevolg van de vergissing werden vorige week in Nederland en België duizenden Nederlandstalige vertalingen uit de winkelrekken gehaald. Aanvankelijk had de uitgeverij het over een vertaalfout, maar de ware toedracht kwam nu via 'The Times' aan het licht. Het maakte duidelijk dat Scobie op een gegeven moment wel degelijk van plan was om de namen te noemen, maar dat hij uiteindelijk mee besliste dat niet te doen. Het Britse koningshuis beraadt zich nog over eventuele juridische stappen tegen hem en 'UTA'...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht