ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Parket vroeg om juwelier Filip Moens, die een overvaller doodschoot, schuldig te verklaren

“Sterven bij een overval is geen risico van het vak,” klonk het.
door Tsenne Kikke - maandag 5 juni 2023 19:01

Het openbaar ministerie vroeg vandaag aan de Gentse rechtbank om de 55-jarige juwelier Filip Moens schuldig te verklaren voor “uitgelokte doodslag”. In 2018 schoot hij namelijk een overvaller dood die een half miljoen aan juwelen had gestolen. Hij vroeg de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang en wettige zelfverdediging.

(Tussen haakjes: 'onweerstaanbare dwang' is de juiste uitdrukking - want, ook jij, beste lezer, weet niet hoe jouw lichaam in dezelfde omstandigheden zou reageren.)

“Als burger mag u het recht niet in eigen handen nemen”, sprak de procureur uit. “U bent geen crimineel meneer Moens, maar slachtoffer van zware feiten. De man (de overleden overvaller) was een crimineel, maar niemand verdient dit. U heeft toen een menselijke, maar foute reactie gedaan. Gelukkig vielen geen andere slachtoffers, toen u schoot.” De procureur vorderde vandaag dan ook één jaar celstraf met uitstel.

Vijf jaar na de gewelddadige overval op zijn zaak in Oostakker-dorp, waarbij hij één van de daders doodschoot, stond juwelier Filip Moens dus vandaag voor de Gentse rechtbank terecht.

“Dit had nooit mogen gebeuren”, zuchtte Moens. “Mijn levensvreugde ben ik sinds die dag kwijt. Mijn vader is ondertussen overleden aan kanker. De overval heeft hem kapot gemaakt, denken wij. Nu ben ik ook zelf ziek. Sinds die dag leef ik in een soort van overlevingsmodus, niet meer dan dat.”

Die bewuste 7 juli 2018 vielen twee overvallers zijn juwelierszaak binnen. In een paar minuten tijd waren ze weg met een half miljoen aan juwelen. Moens kreeg daarbij een kalasjnikov tegen het hoofd. Ook zijn zus en ondertussen overleden vader – toen 88 jaar – werden fysiek bedreigd.

In de galerij van de winkel kwam het nog tot een confrontatie. "Tirez!" riep één van de overvallers nog. Moens pakte een wapen uit zijn kluis en ging naar buiten. Vier keer schoot hij op de overvallers die met de buit op een bromfiets wegvluchtten. De tweede kogel bleek fataal.

Het gerecht voerde een onderzoek. De andere overvaller kreeg acht jaar cel. De raadkamer besliste vorig jaar om Moens niet te vervolgen voor poging doodslag. Na beroep bracht de KI hem dan toch voor rechtbank voor uitgelokte doodslag.

Verstand uitgeschakeld

Vandaag werd er meer dan drie uur  over het dossier gepleit. Advocaat Walter Van Steenbrugge zegt al jaren dat zijn cliënt niets te verwijten valt. Artikel 71, meent hij. Handelen uit onweerstaanbare dwang... Controleverlies... Licht uit... “Een assisenjury zou mijn cliënt direct vrijspreken”, klonk het.

“Eén van de overvallers schreeuwde "laisse-le mourir". Mijn cliënt vreesde voor zijn leven tijdens deze brutale feiten: deze mannen gingen over lijken. Dan denk je inderdaad niet rationaal na, dan is je verstand uitgeschakeld.

De procureur sprak van een “zaak dat leeft in de samenleving”. “Veel mensen denken dat het de overvaller zijn schuld was. Ze redeneren: als je geen overval pleegt, dan kan je niet neergeschoten worden. Een reactie die ik begrijp, maar burgers mogen het heft nooit in eigen handen nemen.”

Het Gents openbaar ministerie achtte de uitgelokte doodslag wel degelijk bewezen. “U wou uw eigendom verdedigen, niet uzelf of anderen beschermen. Toen u schoot hadden de overvallers geen wapens vast. Deze criminelen moesten naar de cel, maar de overvaller had niet moeten sterven.”

Volgens de procureur was van onweerstaanbare dwang en wettige zelfverdediging dan ook geen sprake. “De psychische schade moet enorm zijn, maar uw vrije wil was niet volledig uitgeschakeld”, klonk het. “U wachtte even aan de deur, keek naar buiten en schoot dan pas. Dat is gecoördineerd.”

Wraakactie

De familie van de overleden overvaller was tijdens de behandeling aanwezig. Zij spraken van een ‘wraakactie’, door de juwelier zelf. “Wat hun broer of zoon gedaan heeft, veroordelen ze ten strengste”, pleitte advocaat Sammy Bouzoumita. “Maar zijn plaats was echter in de gevangenis.”

Volgens de familie schoot Moens bewust en probeerde hij achteraf kogelhulzen te doen verdwijnen. “U hebt gelogen in uw verklaringen”, sprak hun advocaat. “Onweerstaanbare dwang of wettige zelfverdediging? Nee. U had wel een andere keuze: de politie hun werk laten doen”, klonk het.

Op 26 juni valt het vonnis. Het parket meende ook dat de redelijke termijn waarbinnen geoordeeld moest worden, ruimschoots overschreden is. De rechter kan Moens dus mogelijk ook via een eenvoudige schuldverklaring wel schuldig verklaren, maar hem geen bijkomende straf opleggen.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht