ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nieuws uit het Land van de Stakers

Ook zijn het eveneens de klanten die er dupe van zijn…
door Tsenne Kikke - donderdag 23 maart 2023 18:24

Tegenwoordig mag een werkgever niet meer de dingen doen die hij wenst te doen, en anderzijds trachten werknemers er alles aan te doen om hun verworven statuut te behouden. Ook in Frankrijk mag het pensioen niet zomaar worden opgetrokken.

In elk geval wordt de sfeer bij Delhaize steeds grimmiger nu er ook een tweede stakingsfront is losgebarsten. De arbeiders in de logistieke centra die instonden voor de bevoorrading van de winkels, lieten hun spierballen rollen. Zellik en Ninove zijn de logistieke slagaders van Delhaize, en in de nacht van woensdag op donderdag liep het in Zellik helemaal fout. Arbeiders, vooral van de vakbond ACV, beletten er dat vrachtwagens uitreden en maakten het werkwilligen moeilijk. Daarop schakelde Delhaize deurwaarders in om vaststellingen te doen.

Geert Sanders van het socialistische ABVV Horval laakte de houding van Delhaize. "Men weet dat er spanningen en frustraties zijn en toch wil de directie niet in dialoog gaan. Ze laat het altijd eerst ontsporen. Waarom? Wat is hier de bedoeling van?" Joost mag het weten...

Momenteel wordt er dus eveneens niets meer van verse voeding uitgeleverd. Dat zal belangrijke gevolgen hebben voor de eigen en zelfstandige supermarkten van Delhaize. Heel wat van die supermarkten kampen nu met bevoorradingsproblemen. Vooral voor verse voeding is dat een kopzorg, want klanten geraken ontmoedigd en gaan dan elders winkelen.

De problemen in Zellik staan los van het plan van Delhaize om de eigen winkels te verkopen, en maken de malaise alleen maar groter. Bij het personeel lopen de frustraties hoog op. De werknemers op de hoofdzetel, waar nu al ontslagen vallen, voelen zich de vergeten groep. Bij sommige bedienden leeft dan weer het gevoel dat de arbeiders in de magazijnen de actie aan het kapen zijn. Daarmee kijkt Delhaize aan tegen een ingewikkelde cocktail.

De arbeiders in de stapelplaatsen hebben de reputatie strijdvaardig en nogal warmbloedig te zijn. "De vakbonden weten niet altijd goed hoe daarmee om te gaan. Het is soms over eieren lopen. Ik kan me inbeelden dat de directie ook niet meer weet van welk hout pijlen te maken," zei een vakbondsafgevaardigde.

Ondertussen groeit het pessimisme over een oplossing voor de crisis die is ontstaan sinds Delhaize bekendmaakte zijn 128 eigen winkels te willen afstoten. Door die zet dreigen de vakbonden er hun machtsbasis kwijt te spelen. Twee vakbonden, ACLVB en ACV Puls, hebben ondertussen een algemene stakingsaanzegging ingediend voor de volledige retailsector.

Volgens Wilson Wellens, bestendig secretaris van de liberale ACLVB, is het belangrijk om de acties officieel te erkennen om bepaalde rechten, zoals verlofdagen, te vrijwaren. Bij ACV Puls ligt het enigszins anders. Deze vakbond beoogt via de stakingsaanzegging het debat aan te wakkeren over de verschillen in loon- en arbeidsvoorwaarden tussen de zelfstandige supermarkten en de ­supermarkten die de grote spelers zelf uitbaten. "Wat Delhaize doet, heeft impact op de hele sector. Dit overstijgt de problematiek van Delhaize," zei Kristel Van Damme van ACV Puls.

ACV Puls wil dat er ook vakbondsvertegenwoordiging mogelijk wordt in de supermarkten in franchising. ACLVB beoogt vooral dat zelfstandigen die verschillende supermarkten hebben, als één technische bedrijfseenheid worden gezien. Daardoor zou vakbondsvertegenwoordiging er automatisch meer kans maken. Het socialistische BBTK wil dat Delhaize zijn plan intrekt of onderhandelt over een sociaal plan. "Het gemeenschappelijk vakbondsfront is er nog, maar we bekijken elk verschillende paden," zei Wellens.

Het sociaal conflict bij Delhaize sluipt stilaan ook binnen in de federale regering. De socialisten willen dat de arbeids- en loonvoorwaarden voor alle werknemers in de sector gelijk worden geschakeld en dat de vakbonden ook in de verzelfstandigde winkels nog aanwezig zijn. Maar de liberalen vinden dat de politiek zich niet moet mengen in dit conflict. “Wij gaan hier geen wetten maken om de macht van de vakbonden te verzekeren”, verklaarde Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert vandaag in de Kamer.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht