ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vrouwen demonstreerden in Kaboel na verbod op hoger onderwijs

Wordt maar eens als meisje in Afghanistan geboren…
door Tsenne Kikke - donderdag 22 december 2022 18:52

Bij hun terugkeer aan de macht, in augustus 2021, had de talibanleiding laten blijken dat ze zich soepeler zou opstellen. Intussen blijkt dat ze de strengste interpretatie van de islam toepast...

Nochtans hadden een vijftigtal vrouwen vandaag het lef om in de Afghaanse hoofdstad te demonstreren tegen de schorsing van het hoger onderwijs. Ze scandeerden de slogans "Onderwijs is ons recht" en "Universiteiten moeten openblijven". De veiligheidstroepen van de Taliban gebruikten geweld en velen werden gearresteerd. Ook een aantal journalisten werden aangehouden. Een deelneemster wist te zeggen dat vrouwelijke leden van de veiligheidstroepen in burger in de mars waren geïnfiltreerd en enkele demonstranten, die probeerden te vluchten toen gewapende Taliban-mannen verschenen, hadden geïmmobiliseerd.

Een dag eerder werden vrouwelijke studentes aan de poorten van de universiteiten door bewakers weggestuurd. Ze wilden graag nog hun examens afleggen - of, toegang krijgen tot de bibliotheek.

Mannelijke studenten protesteerden ook

Studenten aan de universiteit van Nangahar in het oosten van het land demonstreerden woensdag ook al. Daar verlieten mannelijke studenten geneeskunde hun examens uit protest. "De studentes vroegen de mannelijke studenten om geen examens af te leggen omdat zij dat niet mogen," zei de 25-jarige Zia, een mannelijke student geneeskunde. "De mannelijke studenten toonden moed en verlieten de examenruimte."

Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van hoger onderwijs zei dat zijn minister vandaag of morgen een persconferentie zou houden om ‘meer uit te weiden over de sluiting van universiteiten voor vrouwen’.

Meisjes waren al eerder dit jaar niet meer welkom in de middelbare scholen. Sinds 23 maart werden de schoolpoorten niet heropend. Recent werden vrouwen ook reeds geweerd uit sportscholen en openbare (zwem)baden.

Iets minder dan drie maanden geleden namen studentes deel aan de universitaire toegangsexamens. Het huidige verbod kwam nu op het moment dat veel van hen examens moesten afleggen na het eerste trimester.

Universiteiten bleven nochtans nog tot deze maand open voor vrouwen, al waren strikte regels van kracht. Mannen en vrouwen kregen niet samen les en vrouwelijke studenten mochten enkel les krijgen van mannen die ‘oud en vroom genoeg’ waren bevonden, of van vrouwelijke docenten.

Dat de studies van vrouwen in het land abrupt worden afgebroken, schokt de studentes. "Toen we naar de universiteit gingen, werden we tegengehouden door talibanleden die zeiden dat we tot nader order niet naar binnen mochten. Iedereen was aan het wenen," zei Shaista, een studente bedrijfskunde aan een particuliere universiteit in Kaboel. "Ik kan het niet geloven, het is moeilijk om de beslissing te aanvaarden. Als er geen onderwijs is voor vrouwen in een samenleving, hoe kunnen we dan hopen op een betere toekomst?"

"We hebben geen werk, kunnen nergens naartoe en mogen het land niet verlaten. We zijn alles kwijt;" zei een studente die anoniem wenste te blijven. "We voelden ons als vogels in een kooi," zei een andere studente.

De jongste beperking van het vrouwenonderwijs leidde sinds de beslissing al tot heel wat internationale reacties. "De taliban kunnen niet verwachten een legitiem lid van de internationale gemeenschap te worden als ze de rechten van alle Afghanen niet respecteren," reageerde de Amerikaanse plaatsvervangend VN-ambassadeur Robert Wood. De beslissing van de taliban is volgens hem absoluut onverdedigbaar.

Ook de Britse VN-ambassadeur Barbara Woodward was niet mals. De schorsing is ‘opnieuw een flagrante beknotting van de vrouwenrechten en een zeer diepe teleurstelling voor alle vrouwelijke studenten in het land. Bovendien is het een stap weg van een zelfredzaam en welvarend Afghanistan.’

Secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres zei ‘zeer verontrust’ te zijn. Zijn woordvoerster Stéphane Dujarric liet weten dat de VN-topman de autoriteiten in het land aanspoort om ‘gelijke toegang tot onderwijs op alle niveaus’ te waarborgen. "Het ontzeggen van onderwijs is niet alleen een schending van de gelijke rechten van vrouwen en meisjes, maar zal ook een verwoestend effect hebben op de toekomst van het land."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht