ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over Akasha, Nikola Tesla en de Toekomst van de huidige mensheid

Waarom Zelfkennis - in de woorden van Nikola Tesla - zich niet richt tot de gehele huidige mensheid …
door Tsenne Kikke - woensdag 7 december 2022 7:04

Het Sanskriete woord 'Akasha' verwijst, bijvoorbeeld, naar het bestaan van een allesdoordringend medium, 'ether' genoemd of het 'vijfde element'. Voor het hindoeïsme ligt Akasha aan de basis van het ontstaan en bestaan van alle materiële dingen. Akasha staat voor het primordiale, voor het allereerste, voor datgene wat vanuit de zogenaamde 'astrale wereld' in de stoffelijke wereld wordt geschapen.

Akasha zou eveneens deel uitmaken van de Panchamahabhuta, oftewel: de 'vijf elementen', en haar hoofdkarakteristiek is Shabda, geluid. In die zin kan Akasha ook vertaald worden als 'ruimte', of 'spirituele hemel'. In Gurdjieff-taal: Akasha is het eerste element dat vanuit Wereld-24 in Wereld-48 zijn intrede doet. De vier andere, die daarop volgen, zijn: Lucht, Vuur, Water en Aarde. Kortom: 'akasha' is een woord, door velen gebruikt - doch, door niemand écht begrepen. Maar, in sommige oren klinkt het mooi - vooral, in die van de theosofen. :-)

Nikola Tesla gebruikte zeer vele Sanskriete termen om natuurlijke fenomenen te beschrijven, waaronder dit woordje 'akasha'. Reeds in 1891 beschreef hij het universum als een kinetisch systeem dat met vrije energie is opgevuld; een energie, die eender waar ter wereld kan worden opgeslagen, en worden gebruikt. Zo zei hij in een speech, gericht aan ingenieurs, gespecialiseerd in de werkingen van elektriciteit, het volgende:

"Ere many generations pass, our machinery will be driven by a power obtainable at any point in the universe. This idea is not novel... We find it in the delightful myth of Antheus, who derives power from the earth; we find it among the subtle speculations of one of your splendid mathematicians... Throughout space there is energy. Is this energy static or kinetic...? If static our hopes are in vain; if kinetic - and this we know it is, for certain - then it is a mere question of time when men will succeed in attaching their machinery to the very wheelwork of nature."

In zijn denken werd Tesla, na die uitspraak, vooral door Swami Vivekananda geïnspireerd. Deze laatste was de allereerste Indische yogi die de Veda's, de Vedische 5.000 jaar oude filosofie en religie uit Indië, Tibet en Nepal, aan het Westen introduceerde.

Swami Vivekananda, een leerling van Ramakrishna, werd op 1 december 1863 geboren en stierf op 4 juli 1902 op de leeftijd van 39 jaar. In 1893 kwam hij in Amerika aan en ontmoette er zowel Lord Kelvin als Nikola Tesla.

Tesla verklaarde de harmonie tussen de Vedanta Theorieën en de toenmalige westerse wetenschap in een zeer envoudig diagram - of, een Wet van Drie, zijnde:

Brahman = Het Absolute
Mahat of Ishvara = Primaire Creatieve Energie
Prana en Akasha = Energie en Materie

Ondanks het feit dat Tesla hoogstwaarschijnlijk de ware betekenis van de term 'Akasha' duidelijk begreep, was het Einstein, die een tiental jaar later zijn teksten over relativiteit publiceerde, en dankzij e = mc² Tesla's denken formuleerde. Ook iets, dat misschien slechts een honderdtal mensen op deze gehele planeet écht be-grijp-en. Maar, net als met elektriciteit - waarvan geen mens ter wereld het ware wezen kent - hoef jij het niet te begrijpen om een lamp te doen branden.

Toen Swami drie jaar later naar Indië terugkeerde zei hij in een toespraak het volgende:

"I myself have been told by some of the best scientific minds of the day, how wonderfully rational the conclusions of the Vedanta are. I know of one of them personally, who scarcely has time to eat his meal, or go out of his laboratory, but who would stand by the hour to attend my lectures on the Vedanta; for, as he expresses it, they are so scientific, they so exactly harmonize with the aspirations of the age and with the conclusions to which modern science is coming at the present time".

En ja: Swami had het toen over Nikola Tesla, een wereldvreemde man, met een bewustzijn, dat hoogstwaarschijnlijk hoger was dan al het bewustzijn van de huidige mensheid tezamen genomen. Lees, bijvoorbeeld, hieronder zijn mening over de mens. De mens, een automaat, die als een kurk op op water drijft, en in de veronderstelling leeft dat de krachten die op hem inwerken iets te maken hebben met de (onbestaande) 'vrije wil'.

Het is niet omdat een mens kan kiezen of hij koffie of thee zal gaan drinken dat hij over een vrije wil beschikt. Zelfs indien hij aan Zelfkennis wil gaan doen, zullen honderden krachten hem tegenwerken - met als drieste gevolg, dat hij er nooit aan kan beginnen. En, nooit is nooit.

A brave new world...

Ik schreef reeds eerder: "Geef de mensheid een duizendtal jaren", maar, volgens Tesla, zal er reeds vanaf het jaar 2100 verandering komen in het bewustzijnsniveau van de stervelingen, die vanaf dan de Aarde zullen bevolken.

Maar, indien zijn visionaire woorden enigszins op waarheid berusten, dan zal er volgens hem intussentijd: ofwel één of meerdere wereldoorlogen moeten plaatsgrijpen. Ofwel, zal die Grote Kuis geschieden via de één of andere apocalyptische natuurramp, voegde hij eraan toe. Maar, het goede nieuws is, dat jij noch ik dit zullen meemaken, misschien...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, via een aankoop, bijvoorbeeld, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht