ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

“Het begint met een joint, maar leidt soms tot hand-en-spandiensten voor het milieu”

De politievakbond NSPV erkende de drugsproblemen bij politie…
door Tsenne Kikke - vrijdag 26 augustus 2022 17:13

"Het aantal tuchtdossiers over drugsgebruik bij de Antwerpse politie neemt inderdaad toe." Dat zei Luc Goos van politievakbond NSPV in 'De Ochtend' op Radio 1 naar aanleiding van het interview dat Bart De Wever gaf aan Gazet van Antwerpen. Daarin zei hij dat hij “aan de lopende band politiemensen moet ontslaan wegens drugsgebruik”. Goos ging nog verder: een occasionele joint leidt soms tot hand-en-spandiensten voor het criminele milieu.

“Ik moet ook aan de lopende band politiemensen ontslaan omdat ze betrapt zijn op het gebruik van middelen. Aan de lopende band, ja. Soms geef je mensen nog een tweede kans in een tuchtzaak, maar ik kan zeggen: de resultaten daarvan zijn verpletterend negatief. Die mensen zie ik meestal binnen het jaar terug voor ontslag.”

Dat zei burgemeester Bart De Wever in een interview waarin hij zijn 'war on drugs' verdedigde. Die ligt onder vuur sinds de hevige opflakkering van drugsgeweld in Antwerpen tijdens de zomermaanden: er vonden dertig aanslagen plaats. Maar net als advocaat Kris Luyckx, wijst Bart De Wever ook naar de gebruikers. “Cocaïne duikt op in het zakenleven, in de advocatuur, de media- en cultuursector en ook in de politiek. En ja, ook in mijn partij. Ik vind dat zorgwekkend.”

Ook binnen de politie wordt drugsgebruik dus een steeds groter probleem, aldus De Wever. Luc Goos van politievakbond NSPV beaamde dat. “Jammer genoeg volgen we hiermee een maatschappelijke evolutie”, zei hij op Radio 1. “Het is moeilijk om een volledig overzicht te krijgen. Er zijn dossiers bij ons en bij andere vakbonden, er zijn ook mensen die niet via een vakbond passeren.”

Volgens Goos krijgen betrapte politiemensen vaak toch een tweede kans. “Als het gaat over niet-problematisch druggebruik”, zei hij. “Maar jammer genoeg zien we die collega’s toch vaak hervallen. Eens een joint roken, is één ding, maar soms glijdt het af naar drugs verdelen op een feestje. Of zelfs hand- en spandiensten voor het drugsmilieu, zoals eens een dossier inkijken. Dan is natuurlijk geen pardon mogelijk.”

Volgens Goos komt misbruik tegenwoordig mogelijk ook sneller aan het licht omdat er strenger wordt gemonitord wie welke dossiers inkijkt. “Ik wil wel benadrukken dat het om een kleine minderheid gaat”, zei hij. “Het is bijzonder jammer, want dit schaadt het imago van de hele politie.”

"De politie is een afspiegeling van de maatschappij. Gezien het Antwerpse korps zowat 3.000 mensen telt, is het dus geen verrassing. Het klopt dat er vijf jaar geleden nog amper dossiers waren met betrekking tot drugs, maar de laatste twee jaar is dat aantal toegenomen," vertelde Luc Goos.

Concrete cijfers daarover heeft de vakbondsman niet, maar hij onderstreepte dat het wel nog steeds om een klein percentage gaat. "Het zijn een aantal rotte appels in de mand, die helaas heel wat imagoschade veroorzaken. Maar elk dossier is er een te veel. Bij niet-problematisch druggebruik krijgen de agenten vaak nog een tweede kans, maar ook dan loopt het helaas nog geregeld mis. Burgemeester De Wever is onverbiddelijk en dan is het einde verhaal voor hen."

ACV-secretaris Joery Dehaes noemde de beweringen van Luc Goos “totaal van de pot gerukt”. “Ze creëren bewust een perceptie over de politie waar niemand bij gebaat is. Iedereen mag gerust zijn eigen mening hebben over bepaalde zaken, maar de feiten blijven de feiten.” Volgens de ACV’er zijn de uitspraken van Goos over drugsgebruik bij de politie niet onderbouwd en staan ze in haaks op de werkelijkheid.

Hij betreurde dan ook de verklaringen van de Antwerpse burgemeester en zijn collega-vakbondsman in de pers. “Wanneer men dergelijke verklaringen geeft, kan het niet anders dan dat er een bewuste intentie is om de politiemensen in een slecht daglicht te plaatsen. Dat de war on drugs een update moet krijgen beseft iedereen, maar plat populisme zal daar niet toe bijdragen,” besloot Dehaes.

Nabericht 27/8/2022

De uitspraak van Bart De Wever dat hij aan de lopende band agenten moest ontslaan wegens drugsgebruik is met een grote korrel zout te nemen, klonk het bij de vakbonden. “Het gebeurt, maar niet aan de lopende band,” beweerde het Unisono. Een rondvraag bij de vakbonden leerde tevens dat er afgelopen jaar twee mensen ontslagen werden.

“Wij hebben weet van één geval het afgelopen jaar en een tweede van een persoon die zelf ontslag genomen heeft. Op een korps van bijna drieduizend mensen...”, zei Goos.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht