ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Rusland gaf nieuwe getuigenis vrij over Hitler's laatste uren

“Zijn handen trilden. Het was me duidelijk dat hij definitief besloten had om zelfmoord te plegen.”
door Tsenne Kikke - vrijdag 29 april 2022 21:00

De Russische veiligheidsdienst FSB - de opvolger van de KGB - heeft nooit eerder gepubliceerde archiefdocumenten vrijgegeven die meer vertellen over de laatste uren van Adolf Hitler. Het gaat om een getuigenis van de persoonlijke piloot van de Führer, Hans Baur.

De documenten komen uit een onderzoeksdossier rond Hans Baur, dat opgeslagen lag in het Centraal Archief van de FSB van Rusland. Het gaat om een autobiografie in het Duits en een getuigenis die de piloot in december 1945 aflegde tijdens een verhoor door het Russische NKVD, de voorloper van de KGB.

Zelfs Hitlers dichtste vertrouwelingen, die tijdens zijn laatste dagen bij hem waren in de ondergrondse bunker van de Rijkskanselarij in Berlijn, wisten tot net voor zijn dood niet wat het uiteindelijke doel van de Führer was.

Verwilderd

“Pas op 30 april (1945, de dag van Hitler's dood) in de loop van de middag ontbood hij me, samen met mijn adjudant, kolonel Betz”, getuigde Hans Baur, volgens de vrijgegeven documenten. “We ontmoetten elkaar in de gang en hij leidde me naar zijn kamer. Hij schudde mijn hand en zei: ‘Baur, ik wil afscheid van jou nemen en ik wil jou bedanken voor al de jaren van trouwe dienst.’ Hij zag er erg oud en verwilderd uit. Zijn handen trilden. Het was me duidelijk dat hij definitief besloten had om zelfmoord te plegen.”

Hitler vertelde Baur dat hij hem zijn favoriete schilderij als aandenken wilde schenken. Dat was een portret van koning Frederik de Grote van Pruisen, van de hand van Rembrandt, dat in zijn kamer hing.

Baur probeerde Hitler er naar eigen zeggen nog van te weerhouden om zelfmoord te plegen, omdat alles dan “binnen een paar uur in elkaar zou stuiken”. Zonder resultaat, echter. “Mijn soldaten kunnen en willen het niet meer volhouden. Ik kan het niet meer aan,” antwoordde Hitler.

De Führer gaf ook aan dat de Russen al op de Potsdamer Platz waren en dat ze de opdracht hadden gekregen om hem levend te vangen, naar verluidt met behulp van slaapgas. Hij voegde eraan toe dat hij opdracht had gegeven om zijn lijk en dat van zijn vrouw Eva Braun te verbranden, omdat hij bang was dat ze voor de show opgehangen zouden worden. Net zoals het lijk van Benito Mussolini - de leider van fascistisch Italië - ondersteboven was opgehangen aan een portaalbalk van een benzinestation in Milaan, net na zijn executie op 28 april 1945.

Grafsteen

Volgens Hitler zou op zijn grafsteen geschreven moeten worden dat hij “het slachtoffer” werd “van zijn generaals”. Dat waren meteen de laatste woorden die hij tegen Baur zei. “Betz en ik schudden stilletjes de hand van Hitler en vertrokken”, voegde de piloot er in zijn getuigenis aan toe.

Na de ontmoeting met Hitler vertrokken Baur en Betz om papieren te vernietigen en zich klaar te maken om te vluchten uit de Rijkskanselarij. Toen hij enkele uren later terugkeerde naar de bunker om het beloofde portret op te halen, zag hij aan de voorkant van de privékamers rook hangen.

“Verschillende bewakers van de SS liepen opgewonden op en neer”, aldus Baur. “Ik vroeg: ‘Is het allemaal voorbij?’ ‘Ja.’ ‘Waar zijn de lijken?’ ‘In de tuin van de keizerlijke kanselarij'.”

“Extreem geschokt”

Baur zei extreem geschokt te zijn door wat er gebeurd was. “Toen ik afscheid nam van Hitler, was het 18-19 uur. Toen ik terugkeerde moet het rond 21 uur geweest zijn”, herinnerde hij zich nog.

Adolf Hitler en Eva Braun pleegden op 30 april 1945 zelfmoord. Een dag eerder waren ze nog getrouwd. Ze namen allebei kaliumcyanide in. Hitler schoot zichzelf ook nog eens door het hoofd.

Hun verkoolde lichamen werden op 13 mei 1945 ontdekt in de tuin van de Rijkskanselarij door leden van de Sovjet-Russische contraspionage (SMERSJ), zo meldt de FSB. “De authenticiteit werd bevestigd door talrijke forensische medische onderzoeken”, klinkt het.

Geamputeerd

Baur zelf vluchtte na de dood van Hitler in de richting van de frontlinie van de westelijke geallieerden. Tijdens zijn vlucht werd hij in het been geschoten en gevangengenomen door de Sovjets. Uiteindelijk moest zijn been worden geamputeerd. Hij werd veroordeeld tot tien jaar cel en keerde na zijn vrijlating terug naar West-Duitsland. Hij stierf in 1993 op 95-jarige leeftijd.

Bron: HLN - Koen Van De Sype

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht