ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Gurdjieff's Ontmoetingen met Bijzondere Mensen

'Ontmoetingen met bijzondere mensen': een documentaire, gebaseerd op het gelijknamige boek.
door Tsenne Kikke - zaterdag 14 maart 2020 20:44

Reeds als kind liep de zeer jonge George Ivanovitch Gurdjieff met vragen in zijn hart en hoofd rond; vragen, waaronder:

- Wat is Leven
- Waarom is er in deze wereld zoveel lijden?
- Heeft de mens een ziel?
- Indien ja: is die ziel onsterfelijk?
- Wat is de Waarheid?
- En zo meer.

Omdat hij niemand in zijn omgeving vond die hem diepzinnige antwoorden kon geven, trok hij op jonge leeftijd de wijde wereld in, beginnende met een pelgrimstocht naar Echmiadzin, het spirituele Mekka van alle Armeniërs uit die tijd. Hij was toen nog geen 16 jaar oud. Al de rest kun je in het filmpje aflezen, dankzij de Engelstalige ondertiteling.

Besef, terwijl je onderstaand filmpje bekijkt, dat Gurdjieff in de tweede helft van de negentiende eeuw geboren is (1866? - 1871? - 1873?), en in 1949 stierf. De meeste zaken, die je erin aanhoort, dateren van rond 1915. Anders gezegd: 105 jaar geleden. En, geloof me of niet: binnen 1.000 jaar - indien de mensheid nog bestaat - zal men nog immer van Gurdjieff's leerstellingen kunnen genieten, en nagenieten.

De beelden van de Russische documentaire zijn, onder andere, geïnspireerd op Gurdjieff's boek: 'Ontmoetingen met bijzondere mensen'; een boek, waarvan de inhoud indertijd ook al door de Australiër Peter Brook werd verfilmd.

Ikzelf raad eenieder, die min of meer zowel in ZichZelf als in Zelfkennis interesse stelt, om een 52-tal minuten van zijn/haar tijd aan deze videoclips te besteden. Volgens mij is het die investering waard.

Nog een beter advies is: bekijk elk filmpje driemaal. De eerste maal op een oppervlakkige, mechanische manier, net zoals je naar eender welke film kijkt. Spreek de woorden van de ondertitels tijdens de tweede maal hardop uit, alsof er een toehoorder is - en, de derde maal zou je elk woord moeten kauwen, totdat je het sap ervan ten lijve, en dus in jouw gehele wezen, proeft.

Wel moet je rekening houden met het feit dat zaken, zoals: Gurdjieff's contacten met de Thule-groep, dat Hitler aanwezig was tijdens Gurdjieff's voordrachten, en dat Gurdjieff de swastika introduceerde (tussen de 29ste en 33ste minuut), spijtig genoeg volledig verzonnen zijn. Waarom weet ik niet. In elk geval heeft hijzelf, noch mensen die hem persoonlijk kenden, daarvan nooit gewag gemaakt. Bovendien bevond hij zich in 1920 in Constantinopel, omdat Ouspensky aldaar lezingen gaf.

Maar, zonder al dat overbodige 'sensationele' is de inhoud van de documentaire nog altijd even interessant. Hieronder vind je er een onderdeel van .... - en, op het einde ga je automatisch over naar het volgende deel. Een ware aanrader voor de eclectici!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht