ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

NASA heeft zuurstof gemaakt op Mars

Op 20 april 2021 produceerde MOXIE zuurstof uit kooldioxide in de atmosfeer van Mars door middel van vaste oxide-elektrolyse.
door Tsenne Kikke - woensdag 28 april 2021 17:54

NASA heeft een beetje van de ijle, giftige atmosfeer van Mars omgezet in zuurstof. Het 'Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment' (MOXIE) arriveerde op 18 februari op de rode planeet samen met Marsrover 'Perseverance' en heeft nu haar eerste test voltooid.

De atmosfeer op Mars bestaat voor het grootste deel uit koolstofdioxide. De lucht is er bovendien honderd keer ijler dan op Aarde. Zelfs al had hij dezelfde samenstelling als de aardatmosfeer, dan nog bood de Marsomgeving astronauten niet genoeg zuurstof om te kunnen ademen. Als we ooit mensen naar Mars sturen, zullen ze dus hun eigen zuurstof mee moeten nemen.

Zuurstof is eveneens een belangrijk ingrediënt in de meeste raketbrandstoffen. Dus, als Mars-reizigers naar huis willen terugkeren, zullen zij zware brandstoftanks met zich mee moeten zeulen. NASA schat dat om vier astronauten van Mars terug naar huis te krijgen er tussen de 33 en 55 ton zuurstof nodig zal zijn. Het is erg duur om iets naar Mars te vervoeren en raketten hebben maar een beperkte capaciteit, dus elke gram telt bij zo’n ruimtereis.

MOXIE is een stap in de richting om deze problemen op te lossen. Het experiment poogt zuurstof te produceren op Mars. Het systeem zuigt kooldioxide aan uit de atmosfeer en verhit dat tot temperaturen rond 800°C. Bij die temperatuur kan het zuurstofatomen uit de kooldioxide halen en vervolgens koolmonoxide uitblazen. Simplistisch uitgelegd, maakt MOXIE zuurstof aan zoals een boom dat doet. Het ademt kooldioxide in en ademt zuurstof uit.

Eerste stap

Bij de eerste test, die plaatsvond op 20 april, produceerde MOXIE ongeveer 5 gram zuurstof. Dat komt overeen met 10 minuten inadembare lucht voor een astronaut. "MOXIE heeft nog veel werk te doen, maar de resultaten van deze technologische demonstratie zijn veelbelovend op weg naar ons doel om op een dag mensen op Mars te zetten," zei NASA’s ruimtetechnologie-bestuurslid Jim Reuter in een persbericht.

MOXIE kan slechts 10 gram zuurstof per uur te produceren. Maar toekomstige zuurstofgeneratoren zouden veel groter kunnen zijn en veel sneller zuurstofatomen uit koolstofdioxide kunnen oogsten. Het komende jaar zal MOXIE naar verwachting nog ten minste negen experimenten uitvoeren. Haar capaciteiten worden getest op verschillende tijdstippen van de dag en in verschillende seizoenen, omdat de omstandigheden in de atmosfeer van Mars veranderlijk zijn.

Bron: New Scientist

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht