ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Was Sri Nisargadatta Maharaj wel degelijk verlicht?

Velen zagen hem als een goeroe.
door Tsenne Kikke - dinsdag 13 april 2021 4:25

Maharaj werd geboren rond 1897. Omdat hij zijn leven lang stevig rookte, overleed hij in 1981 aan keelkanker.

Zijn onderricht concentreert zich op het herkennen van Beleving, door hem vaak aangeduid als ‘Ik Ben’. Wat was je voordat je in een lichaam ter wereld kwam? Dat is namelijk wat je volgens Nisargadatta werkelijk bent: het Absolute, een woord dat is verzonnen om het Ongemanifesteerde, het Onnoembare te benoemen; het eeuwige ‘Ik’ absoluut ongeconditioneerd, tijdloos, ruimteloos Zijn. Ik ben zoals Ik Ben, zoals Ik altijd was, zoals Ik altijd zal zijn, eeuwig.

Hij werd erkend als goeroe van de Navanath Sampradaya en bouwde op het dak van zijn huis een ruimte waar hij gasten ontving en uitleg verschafte over zijn inzichten. Toen hij wat ouder werd nam zijn zoon de bidiwinkel over (verkoop van Indiase sigaretjes), zodat hij alle tijd vrij had.

Nisargadatta's onderricht concentreerde zich dus op de kern van het bewustzijn, het zuivere 'gewaarzijn'. Door iedere vorm van identificatie met de wereld, het lichaam, de persoonlijkheid en het denken consistent af te wijzen, en volledige vereenzelviging met dit gewaarzijn na te streven, zou directe realisatie van een universeel en onpersoonlijk 'Zelf' bereikt kunnen worden.

Deze benadering wordt 'Advaita Vedanta' genoemd, ofwel 'non-dualisme'. Nisargadatta had weinig op met goden, rituelen en verhalen over reïncarnatie. Ook waarschuwde hij regelmatig voor dubieuze goeroes. Door middel van toewijding, meditatie en vooral helder analytisch denken zou de mens de angsten en verlangens kunnen overwinnen die hem beletten zijn ware Zelf te leren kennen. Deze op het verwerven van inzicht en wijsheid gerichte methode wordt jnana-yoga genoemd.

Was Sri Nisargadatta Maharaj verlicht? Volgens hem was het antwoord "ja".

In zijn eigen (vertaalde) woorden uitgedrukt: “Toen ik mijn Goeroe ontmoette deelde hij me mee ‘Je bent niet waar je jezelf voor aanziet. Ontdek wat je bent. Sla het gevoel ‘Ik Ben’ voortdurend gade. Realiseer jouw Ware Natuur...' Ik deed ontegenzeggelijk wat hij mij verteld had. Ik gebruikte al mijn vrije tijd om in stilte naar Mijzelf te kijken en wat een verschil maakte dit en hoe snel! Het kostte me slechts drie jaar om mijn Ware Natuur te realiseren.”

Was Sri Nisargadatta Maharaj daadwerkelijk verlicht?...

Newberg discovered that extreme concentration can cause the right parietal lobe to shut down. “It’s an efficiency exchange,” he explains. “During ecstatic prayer or meditation, energy normally used for drawing the boundary of self gets reallocated for attention. When this happens, we can no longer distinguish self from other. At that moment, as far as the brain can tell, you are one with everything.”

Het deed me dan ook onmiddellijk denken aan de ervaringswereld van Jill Bolte Taylor...

Op 10 december 1996 ontdekte ze bij het ontwaken dat ze aan een zeldzame vorm van beroerte onderhevig was. Drie weken later, op 27 december 1996, onderging ze een grote hersenoperatie om in de linkerhelft van haar brein een bloedklonter ter grootte van een golfbal te laten verwijderen, die druk uitoefende op de taalcentra in dat linkergedeelte. Anders gezegd...

Bekijk het filmpje (een paar maal als het moet), en ontdek de ontbrekende woorden voor jezelf.

Bron: Wikipedia – et cetera.

Nog anders gezegd...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht