ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De Vlaming Jarl Van Eycke is de beste decodeerder ter wereld

De zoveelste code ontcijferd…
door Tsenne Kikke - zondag 24 januari 2021 16:51

Eén van de beste ontcijferaars ter wereld - zo niet dé beste - blijkt een Vlaamse magazijnbediende. Nadat hij onlangs het geheimschrift van de Amerikaanse seriemoordenaar ‘the Zodiac Killer’ ontrafelde, brak Jarl Van Eycke nu ook de 400 jaar oude ‘Code van Langren’.

Het was afgelopen december instant wereldnieuws toen Jarl Van Eycke, Sam Blake en David Oranchak het geheimschrift van de ‘Zodiac Killer’ konden kraken. Vooral op de laatste acht pagina’s lange brief van de beruchte Amerikaanse seriemoordenaar - die tijdens de jaren 60 in de VS minstens 37 slachtoffers maakte - hadden topspeurders al meer dan 50 jaar lang de tanden stukgebeten.

Tot de drie alle bizarre symbolen konden omzetten in begrijpelijke taal en zinnen als: ‘Ik ben niet bang voor de gaskamer, want die zal me nog sneller naar het paradijs sturen’. Niet dat het de identiteit van de ‘Zodiac Killer’ onthulde, maar het leverde Van Eycke, naast mondiale faam, ook een bedankbrief van de FBI op.

En zie: amper één maand later wist hij, samen met Jos Pauwels, een Antwerpse amateurastronoom, de ‘Code van Langren’, het geheimschrift van de Brusselse astronoom Michiel van Langren (1598 – 1675), alweer een gigantisch raadsel op te lossen.

In 1644 schreef die Zuid-Nederlandse astronoom een oplossing voor het bepalen van de positie van een schip op zee, meer bepaald de lengtegraad, neer in een code.

Toen de scheepvaart in West-Europa tot bloei kwam en men vanaf de 15e eeuw verre ontdekkingsreizen begon te ondernemen, zaten de grote zeemachten met een levensgroot probleem. Het was namelijk onmogelijk om de juiste positie van een schip op zee te bepalen.

Met een kompas en een sextant konden zeelieden wel bepalen op welke noorder- of zuiderbreedte ze zich bevonden, maar het was onmogelijk om de 'lengte' van een schip nauwkeurig te bepalen, hoever naar het oosten of westen een schip lag. Zeelieden probeerden wel de snelheid van een schip over het water te bepalen door touwen in het water te laten vallen - het aantal knopen -, maar dat was zeker bij sterke stromingen erg onnauwkeurig.

Een andere methode was in principe erg eenvoudig, maar in de praktijk ook niet haalbaar: door hun lokale tijd te vergelijken met het tijdstip van vertrek uit een haven kunnen zeemannen de lengtegraad bepalen, als ze over een nauwkeurig uurwerk beschikten tenminste. Zandlopers en wateruurwerken voldeden daar niet aan en pas in de 18e eeuw verschenen er uurwerken die nauwkeurig genoeg waren.

Dat was dus een groot probleem voor de vroege zeevaarders en de grote zeemachten loofden dan ook flinke beloningen uit voor wie een oplossing kon vinden. Uiteraard veroorzaakte dat rivaliteit tussen de wetenschappers die een dergelijke oplossing trachtten te bedenken en meer dan waarschijnlijk is dat de reden waarom Van Langren zijn oplossing in code heeft neergeschreven, zodat niemand ze zou kunnen stelen en de beloning zou kunnen opstrijken in zijn plaats.   

Die code bleef bijna 400 jaar een raadsel...

... en bestond uit woorden met hoofdletters, gewone letters en cijfers die ongeveer even lang. De spaties bleken echter misleidend te zijn alsook de hoofdletters die irrelevant bleken. De cijfers moest men vervangen door letters en na nog een aantal ingrepen bleek de tekst niet, zoals de inleiding, in het Spaans geschreven te zijn maar in het Frans uit de 17e eeuw.

Amateurastronoom Pauwels ging vervolgens nog eens door de ruw gedecodeerde tekst en verving onder meer de oud-Franse woorden door hun moderne tegenhangers.

Zo kwamen Van Eycke en Pauwels tot de volgende vertaling: "Michel Florencio van Langren zegt dat men twee cilindrische koperen vaten moet maken met gelijke inhoud die onderaan een kegelvormig uiteinde hebben waarin men in het midden een gaatje aanbrengt zodanig dat ze, als ze gevuld worden met zeewater, een lijntje water laten lopen tot ze leeg zijn. Door de sterren weet men in hoeveel tijd ze leeg moeten zijn.

Dit genoteerd, laat men het eerste vat lopen bij het vertrek, terwijl men optekent welke bekende ster zich op de meridiaan bevindt. Dit vat zal leeg zijn wanneer deze ster terug op dezelfde aardse meridiaan staat, te weten dat het leeg is in 24 uren sterrentijd. Op hetzelfde moment als dat waarop het eerste vat ophoudt met stromen opent het tweede vat, dat ook zal leeg zijn als de genoemde ster weer op de meridiaan van vertrek staat.

Deze zorgvuldige handeling zal men dagelijks doen tijdens de hier genoemde reis als men wenst te weten hoeveel lengtegraden men heeft afgelegd vanaf de meridiaan van vertrek. Men moet slechts dit verschil bepalen aan de hand van de sterren aan de hemel telkens als een van de vaten leeg is. Om niet verrast te zijn brengt men een cilindrische vlotter aan drijvend op kurk ter aanduiding."

De methode van Van Langren bleek dus te bestaan uit twee aan elkaar gekoppelde waterklokken waarmee men de tijd meet. Dat is niet erg ingenieus en zeker geen oplossing voor het probleem aangezien waterklokken niet nauwkeurig genoeg zijn voor een exacte plaatsbepaling.

Maar het is ook geen complete onzin, zoals zijn tegenstanders aan het Spaanse hof beweerden, en zo is de naam van Michiel van Langren na bijna 400 jaar dan toch gezuiverd, dankzij de vasthoudendheid van een amateurastronoom en een wiskundeprofessor.

Bron: www.vrt.be

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

 enlightenedStuur wel geen eenden naar de arendenschool. enlightened

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren, opdat we ook in 2022 online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

We hadden het wel over arenden, niet over havikken... laugh

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht