ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten: In Guatemala genezen kerken mannen van hun homoseksualiteit…

'Temblores': een film, die de homofiele geaardheden promoot?
door Tsenne Kikke - donderdag 9 mei 2019 22:54

Zelfs indien jij niet religieus bent ingesteld, kan je het soms niet vermijden dat je toch met dit thema op de een of andere manier wordt geconfronteerd. Al was het maar door het nieuws over pedofiele, geestgestoorde geestelijken - of, door de beelden van een film, zoals die van 'Temblores', bijvoorbeeld.

Deze film handelt over een meest gelukkige familie, waarvan dat gelukkige deel plots verbroken wordt door het feit dat de hoofdpersonage, Pablo genaamd, gehuwd en vader van twee kinderen, even plotseling ontdekt dat hij homo is.

Weet, dat in Guatemala homoseksualiteit genoeg reden is om iemand te ontslaan en waar kerken behandelingen, waaronder bootcamps, aanbieden om van die 'ziekte' af te geraken; zaken, die regisseur Jayro Bustamante erin heeft verwerkt. Of, homofiele geaardheden erin worden gepromoot, weet ik natuurlijk niet. Ik zal daarvoor moeten wachten totdat hij op het tv-scherm te zien is.

Nota: in de film het gaat wel om evangelische christenen. Het evangelisch christendom is een stroming binnen het orthodox-protestantisme, en ontstaan uit de opwekkingsbewegingen binnen het Amerikaanse en Engelse protestantisme in de 18e en 19e eeuw.

Indien je dus deze film wenst te gaan bekijken, zijn jouw bestaande overtuigingen over het onderwerp 'homoseksualiteit' primordiaal, waarbij ik wil aangeven dat die - nadat je de zaal hebt verlaten - hoogstwaarschijnlijk geen of weinige veranderingen zullen hebben ondergaan.

Gepromoot, of niet...: in elk geval zijn filmen, zoals 'Temblores', uitstekende media om het onderwerp op tafel te brengen, opdat er tenminste over gesproken en gedebatteerd kan worden, en het niet langer als taboe wordt ervaren.

Maar, hoe verschrikkelijk jij het misschien ook vind dat homoseksuelen in Guatemala op die manier worden behandeld, gaat het er in een 72-tal landen nog erger aan toe - want, daar daar worden mensen niet 'genezen', maar gestraft. En, in een tiental landen staat op homoseksualiteit zelfs de doodstraf. Een albetisch overzicht van de actuele situatie...

1. Afghanistan (doodstraf)

In Afghanistan staat de doodstraf op homoseksuele handelingen. Homoseksualiteit en het kleden als de andere sekse zijn daar een groot taboe. Op eerwraak staat zelfs een minder hoge straf als het slachtoffer een homoseksueel familielid betreft. Volgens artikel 427 in het Wetboek van Strafrecht staat op homoseksualiteit een levenslange gevangenisstraf. De Taliban past daarbij doodstraffen toe op veroordeelde homomannen.

2. Algerije (3 jaar gevangenisstraf)

Homoseksualiteit is illegaal in het Noord-Afrikaanse Algerije. Iemand die schuldig wordt bevonden aan homoseksualiteit wordt volgens artikel 338 in de Algerijnse grondwet bestraft met een 2 maanden tot 3 jaar cel. Er staat ook een geldboete tot 2000 Algerijnse dinar op mannen die seks hebben met mannen. Als een oudere man seks heeft met een jongen van onder de achttien, krijgt hij al snel een celstraf van 3 jaar en een boete van 10.000 Algerijnse dinar. Dat staat gelijk aan ongeveer 75 euro.
 
3. Antigua en Barbuda (15 jaar gevangenisstraf)

Op de Caribische eilanden Antigua en Barbuda staat een gevangenisstraf van maar liefst 15 jaar. Jongeren riskeren 5 jaar in de gevangenis. In 2016 heeft de regering nog laten weten de wet niet aan te passen.

4. Bangladesh (levenslang)

Homoseksualiteit is illegaal in Bangladesh. In dat Aziatische land kun je levenslang in de gevangenis belanden. In artikel 337 van het strafboek staat dat iemand 'die vrijwillig geslachtsgemeenschap heeft tegen de orde van de natuur met een man, vrouw of dier' een levenslange celstraf staat te wachten. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt homoseksualiteit niet algemeen geaccepteerd in Bangladesh.

5. Barbados (levenslange gevangenisstraf)

Homoseksualiteit is strafbaar op Barbados. Op het eiland kun je veroordeeld worden tot een levenslange gevangenisstraf. Er is echter al lange tijd niemand voor bestraft. Er zijn politici die vinden dat de wet anders moet. Zo zei generaal Adriel Brathwaite in 2016 dat homo's met rust gelaten moeten worden.

6. Bhutan (1 jaar gevangenisstraf)

Homoseksuele handelingen zijn strafbaar in het Aziatische Bhutan. Door artikel 213 en 214 kunnen mannen die veroordeeld worden voor homoseksualiteit rekenen op een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar.

7. Botswana (7 jaar gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen begaan sinds 1885 een strafbare daad in Botswana. Gevangenisstraffen lopen op tot zeven jaar, ook voor toeristen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat je rekening moet houden met de manier waarop je je in dat land opstelt en uit.

8. Brunei (10 jaar gevangenisstraf/doodstraf)

Homoseksualiteit is levensgevaarlijk in Brunei. In april 2014 werd er een genadeloze anti-homowet ingevoerd. In het oliestaatje wordt homoseksualiteit namelijk bestraft met tien jaar gevangenisstraf. Vanaf 3 april 2019 hangt mannen die seks hebben met mannen zelfs de doodstraf boven het hoofd. In 2015 werd een ambtenaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 60 dagen en een geldboete van 1000 Brunei Dollars omdat hij zich kleedde als vrouw.

9. Burundi (2 jaar gevangenisstraf)

In Burundi hangt mannen die seks hebben met mannen en vrouwen die seks hebben met vrouwen een gevangenisstraf van maximaal twee jaar boven het hoofd. Daar komen ook nog eens flinke geldboetes bij kijken.

10. Centraal-Afrikaanse Republiek (2 jaar gevangenisstraf)

Gay zijn is voor zowel mannen als vrouwen niet strafbaar in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Mannen die seks hebben met mannen lopen echter wel risico op een gevangenisstraf, die kan oplopen tot 2 jaar.

11. Comoren (5 jaar gevangenisstraf)

Deze staat ziet homoseksualiteit als onnatuurlijk. Celstraffen lopen op tot 5 jaar.

12. Cookeilanden (14 jaar gevangenisstraf)

Op de vijftien Cookeilanden is homoseksualiteit strafbaar. Mannen die seks hebben met mannen riskeren een gevangenisstraf van 14 jaar, vrouwen die seks hebben met vrouwen overtreden de wet echter niet.

13. Dominica (10 jaar gevangenisstraf)

Op dit Caribische eiland kunnen mannen die seks hebben met mannen rekenen op maximaal 10 jaar cel. Mannen die worden veroordeeld, lopen ook het risico te worden opgenomen in een psychische kliniek. Van 1995 tot 2000 werden 35 mannen veroordeeld. Tevens is bekend dat in 2001 zeker 15 vrouwen zijn veroordeeld met gevangenisstraffen oplopend tot 5 jaar. In 2009 nam een geestelijke leider het initiatief homoseksuele toeristen te weren op  het eiland. Een officieel verbod kwam er echter nooit.

14. Egypte (17 jaar gevangenisstraf)

Homoseksualiteit is niet bij wet illegaal in Egypte, maar LHBT's (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender) lijken de laatste tijd wel te worden gestraft door middel van andere wetten. Straffen lopen op tot 17 jaar cel en in 2015 werd in een rechtszaak besloten dat LHBT-bezoekers uit het buitenland het land uitgezet mogen worden. Bovendien mag de Egyptische douane LHBT's weigeren. In 2013 vond 95% van de Egyptenaren nog dat homoseksualiteit niet geaccepteerd moest worden. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt homoseksualiteit niet geaccepteerd in Egypte.

15. Eritrea (3 jaar gevangenisstraf)

Homoseksuele handelingen zijn strafbaar in Eritrea. In het Oost-Afrikaanse land kun je daarvoor tot drie jaar in de gevangenis belanden.

16. Ethiopië (15 jaar gevangenisstraf)

In Ethiopië lopen mannen die seks hebben met mannen en vrouwen die seks hebben met vrouwen risico op een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar. Tien jaar geleden vond 97% van de bevolking dat men homo's niet hoefde te accepteren.

17. Gambia (levenslang)

In Gambia riskeer je als homo een levenslange celstraf. Een wet daarvoor werd in 2014 ondertekend. Ook voor vrouwen zijn homoseksuele handelingen strafbaar. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken loop je in Gambia zelfs al risico wanneer je een poging doet tot het aangaan van homoseksuele contacten, ook als toerist.

18. Grenada (10 jaar gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen begaan een strafbare daad op het Caribische eiland Grenada. Volgens het strafboek riskeren ze 10 jaar celstraf. Als vrouw seks hebben met vrouwen is niet strafbaar.

19. Guinee (3 jaar gevangenisstraf)

Homoseksualiteit is strafbaar in Guinee. Volgens artikel 325 riskeren mannen die seks hebben met mannen 3 tot 6 jaar celstraf. Bovendien moeten ze een boete van 100.000 tot 1 miljoen Guineese frank betalen. Volgens het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken is homoseksualiteit ook voor buitenlanders strafbaar in Guinee.

20. Guyana (levenslang)

Op homoseksualiteit staan grote straffen in Guyana. Homoseksualiteit wordt bestraft met een gevangenisstraf van 2 jaar. Mannen die seks 'proberen' te hebben met andere mannen staat een gevangenisstraf van 10 jaar te wachten en wie betrapt wordt op het hebben van seks riskeert levenslang. Vrouwen die zich 'onfatsoenlijk' gedragen zijn ook strafbaar.

21. Indonesië (illegaal)

Homoseksualiteit is niet geaccepteerd in Indonesië. In gebieden waar de islamitische wetgeving geldt, bijvoorbeeld Aceh en Zuid-Sumatra, zijn homoseksuele handelingen zelfs strafbaar. In mei 2017 werd een homopaar nog veroordeeld tot 85 stokslagen en werden er 141 mannen opgepakt in een gaysauna. Het Europees Parlement nam een resolutie aan die de mensenrechtensituatie in Indonesië veroordeelde.

22. Iran (doodstraf)

Sinds 1930 staat in Iran de doodstraf op homoseksuele handelingen. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geldt deze wet ook voor buitenlanders. Een bekend verhaal is dat van de tieners Mahmoud Asgari (16) en Ayaz Marhoni (18). Zij werden publiekelijk gedood vanwege hun geaardheid.

23. Irak (gedeeltelijk strafbaar)

In Irak is homoseksualiteit gedeeltelijk strafbaar. Sinds 2003 is het legaal in het land, maar in door IS bezette gebieden staat de doodstraf op homoseksualiteit. In het Iraakse leger mag geen enkele homo dienen.

24. Jamaica (levenslang)

Het leven voor LHBT's is vreselijk op Jamaica. Mannen en vrouwen die anale seks hebben lopen risico op een levenslange gevangenisstraf. In 2015 werd bekend dat veel homo's in het riool leven om in leven te blijven. Veel jongeren belanden op straat omdat ze door hun familie worden verstoten. In 2014 kwam Human Rights Watch met een uitgebreid rapport, waarin ze spraken met 71 homo's en lesbiennes die slachtoffer van geweld waren.

25. Jemen (doodstraf)

Homoseksualiteit is levensgevaarlijk in Jemen. Door de shariawetgeving worden mannen die seks hebben met mannen veroordeeld tot 100 zweepslagen. Als iemand een tweede keer betrapt wordt, kan hij veroordeeld worden tot doodstraf door steniging. Dit geldt ook voor mannen die getrouwd zijn.

26. Kameroen (5 jaar gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen lopen in Kameroen volgens artikel 347-1 van de strafweet risico op een gevangenisstraf van 6 maanden tot 5 jaar. Bovendien moeten ze 20.000 tot 200.000 frank betalen. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken moeten ook buitenlanders oppassen . In 2014 werd er een man beschuldigd van homoseksualiteit omdat hij Baileys dronk.

27. Kenia (14 jaar gevangenisstraf)

Sinds 1897 is homoseksualiteit in Kenia strafbaar volgens artikel 162, 163 en 165 van de strafwet. Gevangenisstraffen lopen op van 5 tot 14 jaar. In mei 2017 werden er nog 17 Oegandese homovluchtelingen opgepakt in Kenia tijdens een demonstratie en in 2014 diende de regering anti-homowetgeving in. Het is zelfs zo erg dat in november 2017 bekend werd dat twee mannetjesleeuwen die 'betrapt' zijn tijdens het hebben van seks in therapie moeten.

28. Kiribati (14 jaar gevangenisstraf)

Op de eilandengroep Kiribati in Oceanië wordt homoseksualiteit streng bestraft. Mannen die seks hebben met mannen lopen risico op 14 jaar gevangenis. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is ook voor buitenlanders homoseksualiteit strafbaar op Kiribati.

29. Koeweit (6 jaar gevangenisstraf)

Volgens artikel 193 in het Wetboek van Strafrecht staat er een maximale gevangenisstraf van 6 jaar op homoseksualiteit. Sinds 2008 is het ook verboden om je te 'kleden als het andere geslacht'. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is homoseksualiteit ook voor buitenlanders strafbaar. In Koeweit worden regelmatig mannen opgepakt voor het hebben van seks met andere mannen. In 2013 ontwikkelde het land een 'gaytest'. Met die test wilden ze homomannen uit het land weren. In 2017 werden er nog 76 mannen gedeporteerd omdat ze homo zouden zijn. Bovendien werden er toen 22 massagesalons gesloten omdat die zich 'inlieten met homoseksuele activiteiten'.

30. Liberia (1 jaar gevangenisstraf)

In Liberia worden mannen die seks hebben met mannen bestraft met een gevangenisstraf van 1 jaar en een geldboete van duizend Liberiaanse dollars. Dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen.

31. Libië (4 jaar gevangenisstraf)

In Libië zijn zowel homoseksuele mannen als vrouwen strafbaar. Gevangenisstraffen lopen volgens de wet op tot 4 jaar. Bekend is dat in Libië homoseksuele familieleden worden vermoord uit eerwraak. Volgens het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken is homoseksualiteit ook voor buitenlanders strafbaar in Libië.

32. Malawi (15 jaar gevangenisstraf)

In dit Oost-Afrikaanse land lopen homo's kans op een gevangenisstraf van 14 jaar. Volgens artikel 137A lopen lesbiennes risico op een gevangenisstraf van 5 jaar. In 2012 was er sprake dat deze anti-homowet zou veranderen, maar wegens te weinig publieke steun kon oud-president Joyce Banda dat toen niet doorzetten. Een jaar eerder maakte een Duitse politicus bekend dat Duitsland de hulp aan Malawi halveert vanwege de homovijandigheid van dat land.

33. Maldiven (doodstraf)

Op de prachtige eilandengroep Maldiven is homoseksualiteit levensgevaarlijk. Op de eilanden is de shariawetgeving van toepassing. Homo's die betrapt worden lopen risico op huisarrest, jarenlange gevangenisstraf en zelfs de doodstraf. Volgens het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken geldt dit ook voor buitenlanders.

34. Maleisië (20 jaar gevangenisstraf)

Homoseksualiteit is streng verboden in Maleisië. Gevangenisstraffen lopen op tot 20 jaar en dat geldt ook voor buitenlanders volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

35. Marokko (3 jaar gevangenisstraf)

Homoseksualiteit is volgens artikel 489 strafbaar in Marokko. Mannen die seks hebben met mannen lopen risico op 3 jaar cel en een geldboete van maximaal 1200 dirham (ongeveer 120 euro). Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken moeten ook buitenlanders oppassen. In februari werden twee mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden. Volgens lokale media hadden ze seksueel getinte beelden gedeeld via internet. Eind 2017 vergeleek de Marokkaanse minister voor Mensenrechten – dit lees je goed – homo's met afval.

36. Mauritanië (doodstraf)

In dit streng islamitische Afrikaanse land staat de doodstraf op homoseksuele handelingen. Dat gebeurt in dat land door steniging. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is dit ook het geval voor buitenlanders.

37. Mauritius (5 jaar gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen kunnen in Mauritius worden veroordeeld tot 5 jaar cel. Dit geldt volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ook voor buitenlanders.

38. Myanmar (levenslang)

Homoseksualiteit is verboden in Myanmar. Het wordt gezien als een westerse uitvinding en een teken van de verloedering van het Westen. In 2015 kondigde de regering aan hard op te treden tegen homo's. Gevangenisstraffen lopen op tot levenslang. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt homoseksualiteit slecht geaccepteerd in Myanmar.

39. Namibië (illegaal)

Voor mannen is homoseksualiteit sinds 1920 strafbaar in Namibië. Discriminatie tegen homo's is niet verboden, straffen worden er tegenwoordig echter niet meer uitgevoerd.

40. Nigeria (14 jaar gevangenisstraf - doodstraf)

Gevangenisstraffen voor homoseksualiteit lopen in Nigeria op tot 14 jaar. In gebieden waar de shariawetgeving van toepassing is, staat de doodstraf op homoseksualiteit. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geldt dit ook voor buitenlandse homo's. In de zomer van 2017 werden nog tientallen mannen opgepakt vanwege hun geaardheid.

41. Oeganda (levenslang)

Homoseksualiteit is erg gevaarlijk in Oeganda. Gevangenisstraffen lopen voor zowel mannen als voor vrouwen op tot levenslang. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kampen Oegandese LHBT's met veel beledigingen, bedreigingen en geweld. In 2016 werd geprobeerd een Gay Pride te organiseren in Oeganda, maar die werd hardhandig een halt toegeroepen door de politie.

42. Oezbekistan (3 jaar gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen lopen in Oezbekistan volgens artikel 120 risico op een gevangenisstraf van 3 jaar. Voor vrouwen is homoseksualiteit niet strafbaar.

43. Oman (3 jaar gevangenisstraf)

In Oman wordt homoseksualiteit bestraft met 3 maanden tot 3 jaar gevangenis. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is homoseksualiteit ook voor buitenlanders strafbaar.

44. Pakistan (levenslang)

Homoseksualiteit is een groot taboe in Pakistan. Straffen lopen op tot levenslang. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt homoseksualiteit niet algemeen geaccepteerd in Pakistan. 'Ook als het onschuldig lijkt, wordt er in Pakistan anders gekeken naar seksualiteit en intimiteit. Dit kan tot heftige reacties leiden'. In 2014 werd een man door drie mannen vermoord vanwege zijn geaardheid.

45. Papoea-Nieuw-Guinea (14 jaar gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen lopen risico op een gevangenisstraf tot 14 jaar. Dat geldt volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ook voor buitenlanders.

46. Qatar (3 jaar gevangenisstraf)

Sinds 2004 worden mannen die seks hebben met mannen volgens artikel 296 bestraft met 1 tot 3 jaar gevangenis. Eerder was dat zeker vijf jaar. In 2022 vindt het WK Voetbal plaats in Qatar, veel mensen maken zich grote zorgen over homoseksuele fans.

47. Saint Kitts en Nevis (10 jaar gevangenisstraf)

Homoseksualiteit is voor mannen bij wet verboden op de eilanden Saint Kitts en Nevis. Op de eilanden, die grenzen aan de territoriale wateren van het Koninkrijk der Nederlanden, lopen homoseksuele mannen risico op een gevangenisstraf van 10 jaar.

48. Saint Lucia (10 jaar gevangenisstraf)

Ook op het Caribische eiland Saint Lucia lopen homoseksuele mannen gevaar. Mannen die seks hebben met mannen kunnen een gevangenisstraf van 10 jaar opgelegd krijgen. Sinds 2006 is er wel een wet die stelt dat een werkgever je niet mag weigeren als je homo bent.

49. Saint Vincent en de Grenadines (5 jaar gevangenisstraf)

Op de eilandengroep Saint Vincent en de Grenadines is homoseksualiteit strafbaar volgens artikel 148 in het Wetboek van Strafrecht. Mannen die seks hebben met mannen lopen risico op ten minste 5 jaar celstraf.

50. Salomonseilanden (14 jaar gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen worden op de Salomonseilanden bestraft met een gevangenisstraf van 14 jaar. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geldt dat ook voor buitenlanders.

51. Samoa (7 jaar gevangenisstraf)

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken komen travestie en vrouwelijk gedrag door mannen volgens de traditionele lokale cultuur op Samoa veel voor. Homoseksualiteit is echter wel strafbaar. Ook voor buitenlanders. Straffen lopen op tot zeven jaar.

52. Saoedi-Arabië (doodstraf)

In Saoedi-Arabië staan grote straffen op homoseksualiteit. De doodstraf wordt in dat land zelfs uitgevoerd op mannen die seks hebben met mannen. In 2014 werd een 24-jarige jongen veroordeeld tot 450 zweepslagen. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geldt de doodstraf ook voor buitenlandse homo's die de wet overtreden.

53. Senegal (5 jaar gevangenisstraf)

Homoseksualiteit is strafbaar in Senegal. Wanneer iemand seks heeft met een 21-minner van hetzelfde geslacht, riskeert hij 5 jaar cel. Uit een peiling blijkt dat 97% van de inwoners uit Senegal homoseksualiteit niet accepteerde in 2013. De wet geldt volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ook voor buitenlandse homo's.

54. Sierra Leone (levenslang)

In het arme, Afrikaanse Sierra Leone is homoseksualiteit strafbaar. Mannen die seks hebben met mannen lopen risico op een levenslange gevangenisstraf.

55. Singapore (2 jaar gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen lopen risico op een gevangenisstraf van 2 jaar. Er vindt wel jaarlijks een Pride-event plaats. Toeristen zijn daar echter niet welkom.

56. Somalië (3 jaar gevangenisstraf)

Volgens artikel 409 is homoseksualiteit sinds 1973 strafbaar in Somalië. Mannen die seks hebben met mannen lopen risico op een gevangenisstraf tot 3 jaar. Executies van homo's zijn echter niet strafbaar in Somalië.

57. Sri Lanka (10 jaar gevangenisstraf)

Op dit moment staat in Sri Lanka een celstraf van maximaal 10 jaar op homoseksualiteit. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geldt deze wet ook voor buitenlanders. In november 2017 werd echter bekend dat de Sri Lankaanse overheid mensenrechtenexperts heeft verzekerd van plan te zijn om homoseksualiteit binnenkort te decriminaliseren. Er is dus hoop voor de toekomst.

58. Sudan (doodstraf)

Homoseksualiteit is sinds 1899 strafbaar in Sudan. Als iemand voor de eerste of tweede keer voor homoseksualiteit wordt veroordeeld, loopt hij risico op een straf van 5 zweepslagen. Bij een derde veroordeling volgt een levenslange gevangenisstraf of de doodstraf.

59. Swaziland (illegaal)

Mannen die seks hebben met mannen lopen in Swaziland risico op een gevangenisstraf. Het is echter niet bekend hoe lang die is.

60. Syrië (3 jaar gevangenisstraf - doodstraf)

Mannen die seks hebben met mannen kunnen in Syrië worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. In gebieden veroverd door IS worden homo's ter dood veroordeeld.

61. Tanzania (levenslang)

Homoseksuele mannen kunnen in Tanzania levenslang in de gevangenis belanden en vrouwen voor 5 jaar. Ook in de staat Zanzibar is homoseksualiteit streng verboden. Deze wetten gelden ook voor buitenlanders. In juni 2017 dreigde de Tanzaniaanse regering nog alle LHBTI-activisten op te pakken. Een paar maanden later werden er 20 mannen opgepakt tijdens een cursus tegen hiv. Homoseksualiteit is een enorm taboe in Tanzania. LHBT's zijn niet welkom in ziekenhuizen en de regering heeft hiv-voorlichting verboden.

In november 2018 kwam het nieuws naar buiten dat de gouverneur van Tanzania een speciaal team de opdracht heeft gegeven om homo’s op te sporen en op te pakken. De gouverneur deed bij de bekendmaking van het plan een oproep om namen van homo’s aan hem door te geven. Een Tanzaniaanse minister noemde in diezelfde week homoseksualiteit ‘onnatuurlijk’ en ‘goddeloos’.

62. Togo (3 jaar gevangenisstraf)

In Togo lopen mannen die seks hebben met mannen risico op een gevangenisstraf tot 3 jaar. Ook staan er hoge geldboetes op homoseksualiteit.

63. Tonga (10 jaar gevangenisstraf)

Volgens artikels 136 tot 142 lopen mannen die seks hebben met mannen in Tonga risico op een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar. Veel LHBT's emigreren daarom naar Australië of het naburige Nieuw-Zeeland.

64. Tunesië (3 jaar gevangenisstraf)

Homoseksualiteit is sinds 1913 illegaal in Tunesië. Gevangenisstraffen kunnen volgens artikel 230 oplopen tot drie jaar en ook voor buitenlanders is homoseksualiteit volgens het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken strafbaar. In december 2016 werden er nog twee mannen opgepakt omdat ze seks hadden. Zij werden op 11 maart 2017 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden.

65. Turkmenistan (2 jaar gevangenisstraf)

Op homoseksualiteit staat in Turkmenistan een celstraf van 2 jaar. Die straf geldt volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ook voor buitenlanders.

66. Tuvalu (14 jaar gevangenisstraf)

Op de eilandengroep Tuvalu in Oceanië is homoseksualiteit strafbaar. Straffen lopen op tot celstraffen van 14 jaar. Ook voor buitenlanders is homoseksualiteit strafbaar. Lesbische vrouwen zijn niet strafbaar.

67. Verenigde Arabische Emiraten (illegaal)

In de Verenigde Arabische Emiraten, waar ook Dubai en Abu Dhabi liggen, is homoseksualiteit strafbaar. Homo's, ook de buitenlandse, riskeren jarenlange gevangenisstraffen of zweepslagen.

68. Zambia (14 jaar gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen lopen in Zambia risico op een gevangenisstraf van 14 jaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Er is echter ook protest: in 2017 werd bekend dat een Zambiaanse voetbalbond de strijd met discriminatie tegen homo's aanging.

69. Zimbabwe (10 jaar gevangenisstraf)

Sinds 1995 voert de regering van Zimbabwe grote anti-homocampagnes tegen homo's en lesbiennes. Op homoseksualiteit staat een gevangenisstraf van 10 jaar. Oud-president Mugabe zei in 2014 dat homo's onthoofd moesten worden.

70. Zuid-Sudan (10 jaar gevangenisstraf)

Net zoals in Sudan, is ook in Zuid-Sudan homoseksualiteit strafbaar. Mannen die seks hebben met mannen lopen risico op een gevangenisstraf tot 10 jaar.

De volgende landen zijn niet erkend door Nederland, maar er geldt wel degelijk anti-homowetgeving.

71. Palestijnse gebieden (10 jaar gevangenisstraf)

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is homoseksualiteit strafbaar in Gaza. Straffen lopen op tot een gevangenisstraf van 10 jaar. In de Westelijke Jordaanoever is homoseksualiteit niet strafbaar.

72. Westelijke Sahara (3 jaar gevangenisstraf)

Ook in de Westelijke Sahara is homoseksualiteit strafbaar. Mannen, die seks hebben met andere mannen, lopen daar risico op een gevangenisstraf tot 3 jaar.

73. En, in jouw hoofd? Strafbaar, of niet?

Bron: Wing.nl

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht