ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Controversiële studie geeft nieuwe draai aan de buitenaardsheid van de octopus

Zijn octopussen aliens, die via kometen op Aarde terechtkwamen?
door Tsenne Kikke - woensdag 23 mei 2018 18:07

Octopussen zien er buitenaards uit, maar heel recentelijk hebben een 33-tal internationale wetenschappers een paper gepubliceerd waarin vermeld stond dat ze wel degelijk van buitenaardse afkomst kunnen zijn.

Het klinkt als een bizarre theorie - en, voor de meeste andere wetenschappers een onaanvaardbare, maar de inhoud van dat paper is voor velen nog altijd voor discussie vatbaar. Dit, niet enkel en alleen als gedachte-experiment, maar ook omdat het ons dwingt te erkennen dat er op deze Aarde aspecten van het leven zijn waarvoor de klassieke evolutietheorie tot nu toe geen verklaring heeft.

De giftige octopus, bijvoorbeeld, wordt traditioneel beschouwd als afkomstig van de nautiloïde Nautilus, die sinds ongeveer 500 miljoen jaar geleden is geëvolueerd. Maar die relatie verklaart niet hoe deze eigenaardige cephalopoden (inktvissen) al hun ontzagwekkende eigenschappen hebben gekregen - of, waarom octopussen genetisch gezien zo heel verschillend zijn van hun vermeende nautiloïde voorouders. In het paper staat daarover het volgende afgedrukt:

"De genetische divergentie van de octopus - ten opzichte van zijn voorouderlijke Coleoidea-subklasse - is zeer groot. Zijn opvallend bewustzijn, grote hersenen en gesofisticeerd zenuwstelsel, camera-achtige ogen, het flexibele lichaam met acht vangarmen die met zuignappen bedekt zijn, de drie harten, de ogenblikkelijke camouflage via de mogelijkheid om van kleur en vorm te veranderen, zijn slechts enkele van de opvallende kenmerken die zomaar plotseling in het evolutiescenario zijn verschenen. De transformatieve genen, die bij de octopus aangetroffen worden, kunnen bij andere bestaande levensvormen niet worden weergevonden."

Tot hiertoe is alles nog aannemelijk, maar nu komt het controversiële, speculatieve gedeelte...

"Het is aannemelijk," beweerden de onderzoekers, "om te suggereren dat octopussen wezens uit de verre toekomst zijn, en die nu al op Aarde zijn verzeild geraakt - of, op een realistischere wijze uitgedrukt: vanuit de kosmos afkomstig zijn."

Bevroren eieren

Om de zaken nog vreemder te maken, stelt het paper dat octopussen op Aarde zouden zijn gearriveerd in "een reeds coherente groep van functionerende genen, in (laten we zeggen) gecryopreserveerde en matrix-beschermde bevruchte octopuseieren. Deze eieren kunnen verschillende honderd miljoen jaar geleden in ijzige bolides in de aardse oceanen zijn terecht gekomen. De auteurs gaven echter wel toe dat zo'n buitenaardse oorsprong natuurlijk in tegenspraak is met het gangbare overheersende paradigma."

Toch sluit dat team van internationale wetenschappers die piste niet uit. Zij hebben 60 jaar lang academische argumenten verzameld, die aantonen dat de dieren vanuit de ruimte mogelijk uit bevroren eieren kwamen. Dat publiceerden ze in het magazine ‘Progress in Biophysics and Molecular Biology’.

Om buitenaardse wezens te ontmoeten, hoef je dus volgens die wetenschappers niet de ruimte in: kan je hen ook bij ons in de oceanen vinden.

Alles buitenaards?

Daarbij durfden de academici nog iets verder te gaan. Zij opperden dat er een mogelijkheid is dat het leven op Aarde beïnvloed werd door buitenaards leven - of, sterker nog: dat alles wat we nu kennen niet op Aarde is ontstaan, maar uit organismen die uit de ruimte komen. Dat noemen de wetenschappers ‘panspermie’: voorlopig een theorie uit het Oude Griekenland, die nog niet bewezen is, omdat er nooit buitenlands leven is gevonden.

Het woordje 'panspermie' vertaalt in 'zaden overal', is het idee dat de zaden van het leven overal in het universum te vinden zijn, en dat het leven op Aarde vanuit de ruimte uit 'zaden' van de of andere soort kan zijn ontstaan.

In hetzelfde artikel beweren de auteurs dat de 'zaden', of buitenaardse levensvormen die de Aarde binnenvielen, in meerdere vormen voorkomen, waaronder 'ruimtebestendige' virussen en bacteriën. Men ondersteunde dit argument door te wijzen op organische materie in kometen, evenals door verschillende medische studies over de onverklaarbaar intelligente zelf-replicerende vermogens en supersterkte van virussen.

Nogmaals: volgens andere wetenschappers zijn er andere plausibele verklaringen, die als bewijsmateriaal kunnen dienen met betrekking tot het ontstaan van het leven.

De auteurs zijn zich terdege bewust van de intellectuele weerstand ten opzichte van hun ideeën, en schreven: "We willen zeker niet dat dit artikel - zoals een recensent het heeft gezegd - 'een soort van laatste en wanhopige poging om de hoofdstroom van de wetenschappelijke gemeenschap te overtuigen dat het leven vanuit elders in het universum naar deze planeet via kometen/meteorieten werd overgedragen."

Tevens erkenden de onderzoekers dat sommige levensvormen wel degelijk op Aarde zijn ontstaan. Maar ze zeiden daarbij dat er nog steeds andere, misschien eerdere vormen, elders zijn ontstaan, zoals de ruimte. Met andere woorden: ze beweren dat de twee ideeën elkaar niet uitsluiten, en samen kunnen helpen om enkele hiaten op te vullen in het huidige wetenschappelijke inzicht; een iets, dat de klassieke evolutietheorie niet kan.

Het paper is provocerend, en de geschiedenis van de wetenschap zit vol met theorieën die eerder werden bespot en verworpen, om uiteindelijk als waarheden te worden geaccepteerd. De huidige situatie doet denken aan het probleem dat Galileo had met de katholieke priesters van zijn tijd - de meesten onder hen weigerden om door zijn telescoop te kijken om de manen van Jupiter te observeren.

Beschouw deze wetenschappers als intellectuele onruststokers. Je hoeft het niet eens te zijn met hun theorieën over octopussen uit de ruimte om hun bijdrage aan het geweldige debat over de oorsprong van het leven te waarderen. Maatschappij en wetenschap hebben mensen nodig om onconventionele ideeën te verwoorden en om de status quo ietwat op te schudden. Ze provoceren ons om na te denken over datgene waarvan we denken alles af te weten.

Vergelijk het zo'n  beetje met al mijn teksten over Zelfkennis; spijtig genoeg gericht aan mensen, die in de veronderstelling leven dat ze zichzelf kennen. Zelfs indien de talrijke bewijzen van het tegendeel worden aangereikt, zullen ze die ontkennen, en blijven ontkennen - tot der dood. Met als gevolg, dat ik in het dagdagelijkse leven gestopt ben met bewijzen te leveren, en naar hun mond praat, ... opdat ze te horen krijgen wat ze graag willen horen - totdat ik die éne 'alien' misschien ooit eens ontmoet. blush

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht