ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe koffie misschien kan helpen dat je veel langer leeft

Nieuwe bevindingen voegen informatie toe aan het groeiend bewijs dat koffie wel degelijk een aantal gezondheidsvoordelen biedt.
door Tsenne Kikke - maandag 23 november 2015 15:19

In een onlangs gepubliceerde studie stond vermeld dat koffiedrinkers - mensen, die op regelmatige basis minder dan vijf kopjes per dag drinken - minder risico lopen op een vroegtijdige dood.

Dat betekent wel niet dat koffie het antwoord is op een lang leven. De onderzoekers stelden dit vast dankzij een 30 jaarlange studie waarin problemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hersenenaandoeningen en zelfmoord aan bod kwamen.

De resultaten vertonen slechts een link, en bevestigen niet dat koffie rechtstreeks verantwoordelijk is voor het verminderde risico van overlijden door deze oorzaken, maar onderzoekers meldden dat zeer veel ingrediënten, waaruit koffie is samengesteld, gekend zijn om bij een lagere insulineresistentie of ontsteking hulp te bieden, wat kan resulteren in een betere gezondheid.

In dit onderzoek werden er 208.500 mannen en vrouwen bij betrokken. Aan de vrijwilligers werd - 30 jaar lang om de vier jaar - vragen gesteld over hun koffiedrinkgewoonten. Wel was het verband tussen de consumptie van koffie en een lager overlijdensrisico nog meer uitgesproken bij mensen die nooit hadden gerookt.

Wel gaven de onderzoekers toe, dat de zelfrapportages van de consumptie van koffie niet volledig betrouwbaar zijn, en dat de studie niet bedoeld was om aan te tonen dat koffie op gebied van gezondheid voordelen biedt. Maar voegden eraan toe, dat de link tussen de minder vroegtijdige overlijdens en het consumeren van koffie meer onderzoek verdient - temeer, omdat eerdere studies reeds melding maakten van antioxidanten en substanties die ontstekingen konden tegengaan.

Ook was het interessant om tot de bevinding te komen dat het lager risico op overlijden zowel onder mensen, die zowel cafeïnehoudende als cafeïnevrije koffie dronken, aan te treffen was. Dat suggereert, schreven de onderzoekers, dat die "andere componenten in koffie, naast cafeïne, een positieve rol kunnen spelen in het verband tussen op lange termijn koffie drinken en de kans op sterfte."

De resultaten zorgen voor een rehabilitatie van koffie - want, gedurende vele jaren werd koffie ongezond geacht. Dit kwam vooral voort uit onderzoekingen daterend uit de jaren 1970 en 1980. Toen werd koffie gekoppeld aan de hogere kankergevallen en hartproblemen, waarbij men geen rekening hield met het feit dat er onder de koffiedrinkers zeer veel mensen waren die rookten, dronken en zich eventueel met andere gedragingen bezighielden, die bijdroegen aan die kanker en hartproblemen.

Recentere studies, die zich met deze aandoeningen bezighouden, beginnen meer en meer net het tegenovergestelde aan te tonen, waaruit blijkt dat koffiedrinkers een iets lagere sterftekans zouden hebben. Zoals met eender welk voedingsmiddel of gedrag: alles draait omheen matiging. "Zolang je niet overdrijft," zeiden de onderzoekers, "blijkt uit de resultaten van deze en eerdere studies dat de consumptie van koffie in een gezonde levensstijl kan worden opgenomen."

Hoe motiverend... Ik ga me nu alvast een geurig tasje koffie zetten. Jij ook?... Ja!? Geniet ervan, en leef misschien een extra dagje, of vele dagen langer, dan oorspronkelijk voorzien.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht