ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Psychognomie: een andere naam voor 'Gelaatsleer' en 'Schedelkunde'

Psychognomie werd indertijd door de Belgische priester Paul Bouts ontwikkeld.
door Tsenne Kikke - maandag 8 april 2013 23:38

Psychognomie, niet te verwarren met psychonomie, is in wezen een andere naam voor ‘gelaatkunde’, 'fysiognomie', of ‘frenologie’, dat indertijd werd ontwikkeld door Paul Bouts (1900 -1999), een Belgische priester en frenoloog. Ondanks het feit dat frenologie zich eerder bezig met schedelkunde bezighoudt, maakt het toch deel uit van psychognomie, omdat deze laatste zich niet enkel en alleen met het gelaat, maar met het hoofd in zijn geheel bezighoudt.

Bouts was vanaf 1924 leraar aan de Normaalschool in Tienen. In 1926 werd hij priester gewijd. Hij ontwikkelde een nieuwe methode om het menselijk karakter te bepalen uit de frenologie, de grafologie en de fysionomie.

Hierover publiceerde hij in 1931, samen met zijn broer Camille Bouts zijn belangrijkste werk, het rijk geïllustreerde ‘La Psychognomie, lecture méthodique et pratique du caractère et des aptitudes’. Later schreef hij ‘Les grandioses destinées individuelle et humaine dans la lumière de la caractérologie et de l'évolution cérébro-crânienne’ waarin hij een theorie ontvouwde over de voortschrijdende evolutie van de mensheid, uitgaande van de schedelvorm van de prehistorische mens - waarin Bouts misdadige elementen meende te herkennen - naar toekomstige perfectie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, natuurvoeding, supplementenleer en hogere spiritualiteit.

Tevens beheerde hij zijn winkel en bedrijf eveneens genaamd 'Sol et Vita' en 'Paulusheem' gelegen op zijn bosrijke landgoed, een tijdelijk oord voor jongeren wiens ouders het niet breed hadden.

Zijn oeuvre:

- De Psychognomie aanleg- en karakterdiagnose
- La Psychognomie Caractérologie Pratique
- La Psychognomia toma uno (samen met Braziliaanse professoren)
- La Psychognomia toma due (samen met Braziliaanse professoren)
- Les Grandioses Destinees Individuelle et Humaine
- Satan de onzichtbare heerser over deze wereld
- Het Hemels Paradijs (Onze overheerlijke lotsbestemming)
- De Schoonheid bron van onvergankelijke levensvreugde
- Vademecum Natuurgeneeswijze
- Ik ben nooit moe (moderne hygiëne voor intellektuelen)
- Hygiëne Moderne des Intellectuels
- Eet u gezond (moderne voedingshygiëne)
- De Reddende Rauwkost (voor wie en hoe?)
- Hoe kan ik mijn gezondheidskapitaal tijdig tegen aderverkalking en infarctus vrijwaren?
- Verhoog uw ademhalingscapaciteit
- Comment preserver votre capital vital contre l’infarctus et l’arteriosclerose?
- La Séance de Culture Physique et Respiratoire de l’Intellectuel

De psychognomie betekende voor professor Bouts alles wat in zijn boeken beschreven stond, van karakter, gezondheid, spiritualiteit, enzovoort. Hij was het grootste voorbeeld van zijn eigen natuurmethode, want van een zwakke lichamelijke constitutie in zijn jonge jaren, bracht hij het tot een respectabele leeftijd van 99 jaren en 9 dagen in goede gezondheid.

Hij was erevoorzitter van de Europese Vereniging van Morpho-psychologen. Voorts was hij erevoorzitter van de Instituten voor Psychognomische Karakter Diagnose te Brazilie en Canada. Tevens mocht hij met trots de titel dragen van Magister in de Karakterkunde Honoris Causa!

Psychonomie is dus de discipline om uit de vormen van gezicht - schedel - en lichaam, de karaktereigenschappen en de werking van de energieën, aandoeningen en talenten te ontdekken. Men kan zelfs verdergaan en de ‘gevaarsignalen’ ontdekken. Anders gezegd: de vroege herkenning van geweldplegers en hun motieven. Op basis van theoretische overwegingen werd er een lijst van extern-waarneembare kenmerken (gevaarsignalen) opgesteld die dienst kunnen doen om de verschillende vormen van geweld vroeg te detecteren.

Sommigen streven ernaar om het in elke politieopleiding te integreren, zodat het onderscheiden van dreigend gevaar en gepaste vormen van politie-ingrijpen getraind kunnen worden.

Ook in de late jaren ’70 kwam de Japanner Michio kushi met dergelijke zaken in onze gewesten af toen hij ons zijn leer over de macrobiotiek introduceerde. Ook in zijn boeken ’Oriental diagnosis’ en ’Your Face Doesn’t Lie’ gaf hij er een beschrijving van. In China is de gelaatsleer eveneens reeds honderden – misschien duizenden – jaren bekend.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met psychognomie? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht