ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over kristallen schedels en eentje met diamanten belegd

Kunstenaar en multimiljonair Damien Hirst biedt een prachtige schedel aan ter waarde van minstens 58 miljoen euro. Maar, het is een subliem meesterwerk!
door Tsenne Kikke - zaterdag 4 januari 2020 2:50

Ben jij ook gefascineerd door kristallen schedels? ...

George Lucas, bijvoorbeeld, is al jaren geïnteresseerd in de mythologieën van kristallen schedels. Zo schreef hij zelf het verhaal voor het vierde deel uit de Indiana Jones-filmserie, getiteld 'Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull'

Zowel het Britse Museum als de Parijse Musée de l'Homme bezitten zulke schedels die indertijd door een Franse antiquair tussen 1860 en 1880 werden aangekocht. Deze kristallen schedels houden niet enkel en alleen antropologen en wetenschappers bezig, ze zijn ook een bron van verbeelding juist omdat ze er zo geheimzinnig uitzien. Theorieën over hun oorsprong zijn er in overvloed. Terwijl sommigen geloven dat de schedels handgemaakte kunstwerken van de Maya's of de Azteken zijn, zijn ze voor anderen het onderwerp van discussie op occulte websites.

Daarbij zijn er vele mensen die geloven dat deze schedels vectoren zijn van psychische energieën, dat ze de eigenaar ervan zowel geluk of rampspoeden kunnen bezorgen, dat ze de toekomst voorspellen, of dat ze jouw vijanden kunnen vervloeken. Anderen beweren dan weer dat die schedels door buitenaardse wezens, of door de bewoners van Atlantis, werden gecreëerd, of dat ze - net als gesofisticeerde computers - zeer oude wijsheden in zich herbergen. Wat is er nu eigenlijk van waar?

Ten eerste: deze exotische sculpturen worden gewoonlijk toegeschreven aan Precolumbiaanse culturen, maar geen enkele kristallen schedel in een museum is afkomstig uit een gedocumenteerde archeologische opgraving. Bovendien vertonen ze weinig stilistische of technische verhoudingen met om het even welke Precolumbiaanse afbeeldingen van schedels. In een eerstvolgende blog lees je er meer over.

Ten tweede: volgens de antropologe Jane MacLaren Walsh, verbonden aan de 'Smithsonian's National Museum of Natural History', en gespecialiseerd in Mexicaanse archeologie, zijn al die schedels té mooi om waar te zijn. In de zin van: veel té mooi geslepen en te sterk gepolijst om uit de jaren 1000 v. Chr. - 1500 na Chr te dateren.. De elektronenmicroscoop bevestigde haar bevindingen: elke schedel werd met 'modern' slijpapparatuur vervaardigd. Kopers dachten, spijtig genoeg, dat ze pre-Columbiaanse artefarcten hadden aangekocht. Toch behouden ze hun waarde, omdat ze op hun manier zo exclusief en waardevol zijn, vooral voor de bezitter ervan. En, nu dat we het toch over schedels hebben ...

'For the Love of God'

De 41-jarige kunstenaar en multimiljonair Damien Hirst creëerde een waarachtig kunstwerk bestaande uit een platina kopij van een echte menselijke schedel uit de 18de eeuw, die achteraf bedekt werd met 8.601 echte diamanten. In het midden van het voorhoofd pronkt er een peervormige diamant van 52 karaat, omringd door 14 grote diamanten. De schedel is, naar het schijnt, afkomstig van een 35-jarige Europeaan, die tussen 1720 en 1810 zou hebben geleefd.

Het werk stelt de overwinning over de dood voor. En, 'For the Love of God", de titel ervan, is afkomstig van de moeder van Hirst. Zij vroeg zich af wat hij "for the love of God" als volgende kunstwerk zou maken. 'For the love of god' kan in deze context dan ook als 'in godsnaam' vertaald worden.

De schedel werd oorspronkelijk voor 50 miljoen Engelse Ponden te koop aangeboden: iets van een 52 miljoen Euro. Het kostte, ruw geschat, tussen de 10 en de 15 miljoen £ om te vervaardigen. Hirst herinnerde zich het juiste bedrag niet meer. Dat kan gebeuren als je zo schatrijk bent.

Achteraf bekeken, zei Damien Hirst, is de verkoopprijs van die slordige 50 miljoen Engelse Ponden iets te weinig. Eigenlijk had hij vanuit zijn standpunt gelijk: de schedel was té mooi om hem aan dat bedrag zomaar uit handen te geven, nietwaar?

Ondanks het feit dat het ons aan de dood doet denken, is er aan die schedel niets lugubers te bemerken, vind ik.

Nog iets

Sorry indien ik jou misschien heb doen watertanden. Uiteindelijk werd hij tijdens een veiling toch aan de prijs van 100 miljoen Amerikaanse dollars aan iemand anders verkocht.

Maar, niet getreurd. Binnenkort, volgende week misschien al, biedt DIMschool jou enkele prachtige exemplaren aan. Van zodra ik daarvan iets weet, weet jij het ook - beloofd!

Begin maar al te sparen... :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de echte Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht