ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten-6: Belangrijk is, dat men de godsdienst die iemand belijdt, respecteert

Vandaag bekijken we de Ashura rituelen van de Shi'a Moslims. Iets voor jou, misschien?
door Tsenne Kikke - zondag 16 december 2012 7:08

Over de Asjoera festiviteiten, ook als Ashura geschreven, heb ik het reeds eerder gehad. Maar in een reeks, zoals 'Dossier Godsdiensten', is het verantwoord om dingen te herhalen.

Hoe primitief die dingen er in onze ogen er ook kunnen uitzien, weet: dat, indien je aldaar was geboren en getogen, je vandaag de dag misschien aan dezelfde rituelen zou meedoen - gewoonweg, omdat je door die omgeving van kindsbeen af werd geconditioneerd. Je zou dus niet beter weten. Nu wel, natuurlijk, alhoewel ...

Hypnose, zelfhypnose en autosuggestie maken nu eenmaal deel uit van de menselijke samenleving en godsdiensten hebben daar altijd dankbaar van gebruik gemaakt. Godsdiensten zijn zowel opium voor het volk als van het volk en houden mensen in een diepe slaap.

Niet enkel en alleen godsdiensten, natuurlijk. Films, theater, literatuur, zang, muziek, reclame, et cetera, zijn ook dingen die onze droom- en verbeeldingswereld kunnen aanspreken. En geen mens is zich van die hypnotische slaap bewust.

Nochtans staat er in het Bijbelse Scheppingsverhaal - een verhaal dat indertijd bestemd was voor mensen, die noch konden lezen of schrijven en door priesters voorgelezen werd - dat de Schepper de Adam in een diepe slaap bracht vooraleer Hij uit die Adam een Eva toverde. Nergens staat er in datzelfde metaforisch verhaal vermeld dat die Adam daarna opnieuw 'wakker' werd gemaakt...

Maar, was de belofte: als 'ontwaken' jou helemaal niets zegt, en je nog op zoek bent naar de één of andere religie - én, indien de rituelen jou aanspreken, biedt deze reeks 'Dossier Godsdiensten' jou misschien de nodige inspiratie.

Welk geloof of ongeloof je ook belijdt: indien je denkt dat de dingen soms pijnlijk zijn - zoals: in de kerk of moskee op jouw knieën zitten - bestaan er wereldwijd religieuze rituelen die wel degelijk aan de deelnemers ervan ernstige lichamelijke pijnen garanderen.

De Shi'a Moslims, bijvoorbeeld, geselen zichzelf op de Dag van Ashura. Ze gebruiken daarbij geen gewone zwepen, maar eerder metalen kettingen met nagels, en zo meer. Ideaal dus voor stervelingen die van zelfverminking houden.

Niet knettergek genoeg? 'Dossier Godsdiensten' wordt nog vervolgd...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht