ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten-7: Belangrijk is, dat men de godsdienst die iemand belijdt, respecteert

Op zoek naar een godsdienst trekken we vandaag naar Maleisië, waar Hindoes elk jaar de overwinning van Lord Murugan blijven vieren en aan zelfverminking doen.
door Tsenne Kikke - maandag 17 december 2012 8:27

Het is moeilijk om zich een mens voor te stellen die geen godsdienst belijdt - want, zelfs de persoon die in niets gelooft, gelooft in een 'niet iets', hetgeen dan ook op zichzelf een soort van geloof is. In het Engels klinkt 'I believe in nothing' - 'nothing', in de betekenis van 'no thing' - beter.

Rebellen vind men in elke sector, en hoe lager het niveau van bewustzijn, hoe sterker men zich met het lichaam identificeert en hoe primitiever men ermee omspringt. Indien je nog op zoek bent naar een godsdienst en je lichaam nu al misschien vol met tatoeages staat, of gedecoreerd wordt met piercings, dan is hetgeen volgt misschien een godsdienst naar jouw gading, want ...

... Sommige Hindoes onderhouden jaarlijks een ritueel gewijd aan Lord Murugan, die een wraakzuchtige geest, een zekere Soorapadman, ooit met een speer doodde. Tijdens de jaarlijkse viering wordt er aan zelfverminking gedaan en worden er, bijvoorbeeld, haken in het lichaam aangebracht. Soms worden ook de tong en andere lichaamsdelen doorboort, maar: ook hier zeggen beelden meer dan woorden.

In een nieuwsbericht, getiteld 'Bizarre ondergrondsen - Deel 3 - De Batu grotten van Maleisië' had ik het reeds over dit bizarre thema.

Daarin schreef ik, bijvoorbeeld: "Een mens kan slechts 'volwaardige mens' worden genoemd van zodra hij zich ernaar gedraagt. Ook Diogenes zocht levenslang naar een Mens, maar vond hem niet.

Wat godsdiensten, culturen, gewoonten, en zo meer, betreft, kunnen we verontwaardigd naar mensen kijken; naar gewone stervelingen, die als het ware nog in de Middeleeuwen leven - vooral mentaal - of, in nog primitievere omstandigheden - fysiek, en die geen onderscheid kunnen maken tussen weten, geloof en bijgeloof. Ik heb het niet enkel en alleen over de stervelingen die onze gewesten bevolken en die je - hoe mooi zo ook zijn gekleed - massaal op straat tegenkomt.

In andere werelddelen gaat het er soms erger aan toe. Toch heb ik er reeds meermaals op gewezen - en ik kan het toch niet in élk nieuwsberichtje herhalen - dat, indien we in zo’n primitieve, overzeese omgeving zouden zijn opgegroeid, we ons vandaag op soortgelijke manier zouden gedragen.

Veronderstel, dat je in Maleisië bent geboren, nabij de Batu grotten, bijvoorbeeld ...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht