ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Horoscopie geeft de positie van sterren en planeten weer bij iemands geboorte

Horoscopie is een term uit de wereld van de astrologie, verwijzend naar een diagram waarop de stand van sterren en planeten bij iemands geboorte uitgetekend werd.
door Tsenne Kikke - woensdag 17 oktober 2012 0:01

Horoscopie is afgeleid van het Griekse ‘horoskopos’, wat ‘kijken naar de uren’ betekent, en ‘horoskopoi’: ‘schrijver van het uur’.

Een horoscoop is een astrologische voorstelling van het hemelgewelf, gezien vanuit een specifieke plaats op Aarde op een welbepaald tijdstip, waarbij het uur, maar ook de minuten belangrijk zijn.

Volgens de astrologie bestaat er een verband tussen de stand van hemellichamen zoals zon, maan en planeten en gebeurtenissen die op onze Aarde plaatsvinden, waaronder de menselijke geboorte er één van is.

Eigenlijk kan men voor elke gebeurtenis uit het verleden, het heden of de toekomst een horoscoop opstellen -want, met 'geboorte' kan men ook bedoelen: het ontstaan van een gebeurtenis, de geboorte van een nieuwe firma, enzovoorts.

Anders gezegd: het is dus niet zo dat deze gebeurtenis per se de geboorte van een mens moet zijn, als we van een geboortehoroscoop spreken. Er bestaan behalve geboortehoroscopen ook, bijvoorbeeld, uurhoekhoroscopen, waarbij de uitkomst van een gebeurtenis wordt voorspeld, electiehoroscopen om een keuze te maken, mundaanhoroscopen om gebeurtenissen op mundaan niveau te voorspellen, zoals beursnoteringen, aardbevingen, enzovoort - en, solaarhoroscopen om jaartendensen te voorspellen

Om dit grafisch weer te geven, gebruikt men een horoscoop. Het is een astrologische voorstelling van het hemelgewelf, gezien vanuit een specifieke plaats op Aarde op een welbepaald moment.

De horoscoop geeft dus de stand aan van zon, maan en planeten op een bepaald moment en op een bepaalde plaats. Deze standen worden geplaatst in een kader van huizen. Die huizen, twaalf in totaal, zijn eigenlijk een projectie van de twaalf tekens op aarde, meestal gerekend vanaf de ascendant. Dit geheel relateert een astroloog aan gebeurtenissen die - in het verleden, het heden of de toekomst - op Aarde plaatsvinden. Daarbij wordt aangenomen dat er een onzichtbare verband bestaat tussen de stand van de hemellichamen en de gebeurtenissen op Aarde.

Zo'n onzichtbare band, of veld, herkennen we in de Maan, die de getijden op Aarde veroorzaakt.

Voorspellingen worden gedaan door een horoscoop te trekken voor momenten in de toekomst – want, de loop van zon, maan en planeten ligt immers vast. In het verleden was dit een tijdrovend karwei; het kostte veel tijd om precies uit te rekenen en uit te tekenen waar de planeten op een bepaald moment allemaal stonden. Tegenwoordig verloopt het berekenen van een horoscoop veel sneller dankzij een computerprogramma.

Ook de interpretatie van de horoscoop wordt tegenwoordig soms met de computer gedaan, maar dit levert sowieso geen samenhangend geheel op. De voorspellingen van de astrologie zijn hierdoor versnippert en dus niet nauwkeuriger geworden, maar de astroloog heeft nu veel meer tijd tot zijn, of haar, beschikking om uit de veelheid aan astrologische elementen een totaalbeeld te vormen, vermits het vooral het proces van interpretatie is dat zoveel tijd en deskundigheid in beslag neemt.

Een speciale toepassing is volgens de astrologie de horoscoop van iemands geboortemoment. Hierin worden het persoonlijk karakter, gaven en talenten, enzovoorts, weerspiegeld. Zo wordt de plaats van de Zon in de horoscoop samen met andere factoren geanalyseerd, in een poging een samenhangend beeld te kunnen schetsen van iemands potentieel.

Een horoscooprubriek in een tijdschrift of krant is gebaseerd op actuele zon, maan - en planeetstanden, die worden vergeleken met de globale stand van de Zon in de geboortehoroscoop. Met iemands sterrenbeeld, dus. Het bezwaar bij dergelijke populaire, gereduceerde vorm van astrologie is dat de kwaliteit ervan nogal varieert of totaal ontbreekt en de Astrologie in zijn geheel een slechte naam geeft. Vaak wordt een horoscooprubriek zelfs niet eens door een astroloog samengesteld, maar door iemand die ervaring heeft in het schrijven in polyinterpretabele - voor verschillende uitleg vatbare - beweringen, waarin iedereen wel iets kan vinden.

Bron: Wikipedia

---------------------------------------------------------------------

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen opgedaan met het thema 'horoscopie'? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Stel je interesse in reclame en naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht