Gurdjieff's bewering dat "Astrologie betrekking heeft op de essentie, en niet op de persoonlijkheden," wordt veelal misbegrepen. Het betekent in elk geval niet dat er geen persoonlijkheden vanuit de essentie zijn gegroeid, integendeel. In wezen zijn het vooral dié persoonlijkheden die de 'slechte meesters' zijn, maar tevens de allerbeste dienaren die we ons kunnen indenken van zodra we als mens erboven kunnen uitstijgen. Maar nogmaals: Astrologie heeft geen betrekking op die persoonlijkheden, noch op de persoonlijkheden die we ons sedert de prille jeugdjaren hebben aangekweekt en valse, of oneigene persoonlijkheden worden genoemd.
Over de jaren heeft Astrologie een barslechte naam verkregen. Vooral van sceptici, de geboren afbrekers, die er zélf nooit een grondige studie van hebben gemaakt - en, ten tweede: door de rommel dat in kranten en tijdschriften onder de rubriek ‘Astro’ verscheen, en nog verschijnt, inclusief op het internet.
Maar er is nog een derde reden, en ook de meest belangrijke, namelijk: het vertrekpunt van de astrologische berekeningen, zijnde: het geboorte-uur. In bijna 99% van alle gevallen is die geboortetijd altijd verkeerd – want, welke ouder staat er tijdens de bevalling met een uurwerk of chronometer naast het kraambed?
Vandaag de dag zijn sommige mensen ietwat bewuster en soms geïnteresseerd in het tijdstip waarop het kleine mensje onze planeet betreedt. Maar, in de vorige eeuw schonk men er weinig of in het geheel geen aandacht aan.
Weet, dat indertijd de aanwezigheid van de man tijdens de bevalling nooit werd toegelaten. Hij moest dan maar buiten wachten, en als alles achter de rug was en het kindje in de armen van de moeder was gelegd, werd hij geroepen en mocht hij binnenkomen. Meestal was het dan ook dezelfde man die het kind in het stad- of gemeentehuis ging aangeven. Op de vraag om hoe laat het kind geboren was, gaf hij dan een antwoord die op dat moment in zijn brein opkwam. “Tja, hoe laat was het alweer?...”
Wat die man ook zei, niemand kon of wilde het verifiëren. Tenslotte: hoe belangrijk was dat tijdstip?
Natuurlijk waren er zeer veel geboortes waarbij de man niet aanwezig was. Omdat hij die dag moest werken, bijvoorbeeld, of omdat hij in die geboorte niet geïnteresseerd was, of omdat hij toen in het buitenland verbleef, omdat hij niet de echte vader was, en zo meer.
Ook moeders kijken logischerwijze niet op hun horloge om te zien hoe laat het is...
Zo kan ik met tientallen verhalen en mogelijkheden komen aandraven, die allen het bewijs leveren dat het juiste tijdstip van geboorte zelden of nooit wordt aangegeven. Sommige mensen denken zelfs achteraf dat het 2u was, waarmede ze 14u bedoelden, maar daarmee de astroloog op een dwaalspoor brachten.
Dan hebben we de zogenaamde keizersneden...,, die in wezen ‘geforceerde bevallingen’ zijn. Om hoe laat precies kwam de baby tevoorschijn?
Het geboorte-uur is nochtans belangrijk indien je een exacte astrologische interpretatie op prijs. Zelfs tweelingen verschillen van elkaar, omdat er een bepaalde periode voorbij gaat tussen de geboorte van de eerste en de tweede. Anders gezegd: de planeten, vooral de snelle, blijven niet stilstaan. In enkel minuten tijd, kan de Maan, bijvoorbeeld, in een ander Teken staan. Hetzelfde geldt voor Mars, Mercurius en Venus.
Natuurlijk zijn er methoden en manieren om achteraf de geboortetijd te ‘corrigeren’, maar dat is omslachtig werk en soms evenzeer ‘geforceerd’, en kan slechts uitgevoerd worden door een bekwaam astroloog.
Maar, wat is een ‘bekwaam astroloog’? Iemand die een jaar lang, of iets langer, een cursus heeft gevolgd en de interpretaties die in boeken afgedrukt staat klakkeloos kopieert? Net als muziekleer vergt het jarenlang intensieve studie en arbeid.
Toegegeven: we leven niet meer in de Middeleeuwen en in deze stressvolle wereld moet alles pijlsnel gaan – en, gratis bovendien. Weinig mensen zullen centjes investeren om hun horoscoop te laten opmaken door een iemand die er enkele dagen tijd aan besteed. Hetzelfde geldt voor plafond- en muurschilderingen en nog voor veel andere dingen. Wie gaat er vandaag de dag nog geld in een Michelangelo investeren om in de binnenruimten van een soort van Sixtijnse kapel fresco’s aan te brengen?
Toen ikzelf, bijna 40 jaar geleden, de Astrologie begon te bestuderen, duurde het lange tijd vooraleer ik alle berekeningen met behulp van de efemeriden had uitgevoerd. Daarna moest ik dus, aan de hand van boeken, aan de interpretaties beginnen – en o wee indien ik later vaststelde dat er een fout in die berekening was geslopen - doordat ik, bijvoorbeeld geen rekening had gehouden met zomer- of winteruur, en dus opnieuw van begin af aan moest beginnen.
Een hedendaags computerprogramma bespaart ons veel kostbare tijd uit. Anderzijds begrijp ik – dankzij al de handmatige berekeningen van indertijd – veel beter de astrologische beginselen dan eender welke beginneling van vandaag, die er misschien meestal geen snars van begrijpt, en zich eerder op de interpretaties concentreert, met behulp van enkele boeken.
Kortom: indien we de wetenschap van de Astrologie terug in eer willen herstellen, moeten we als een eclecticus te werk gaan en uit alle boeken enkel en alleen het allerbeste halen; daarbij wetende, dat astrologen elkaar kopiëren. Dus, is de vraag: wie zijn de beste copycats?
Kan de dood worden voorspeld?
Op deze vraag zou het logische antwoord ‘ja’ moeten zijn, want iemands potentiële duurtijd van bestaan zit vervat in het origineel bouwplan. Ook eendagsvliegen leven niet jarenlang. Doch zijn er in de Tweede Oorlogsjaren miljoenen mensen gestorven wiens geboortehoroscopen niet op een gewelddadige dood wezen. Neem de Zwarte Dood, bijvoorbeeld, de naam gegeven aan een epidemische ziekte, die tussen 1346 en 1351 in Europa woedde en vele slachtoffers maakte. De epidemie kostte wereldwijd tussen de 75 en 100 miljoen mensen het leven... Astrologisch bewijsbaar? Ik betwijfel het.
Op deze vraag ben ik dus het antwoord schuldig. Toch heb ik er eigen meningen over, waarover ik een boek kan schrijven, en er nu niet aan wil beginnen. Er zijn al zoveel boeken op de markt.
In het kort kan ik erover mededelen dat de zogenaamde massamens, de mens die deel uitmaakt van een bevolkingsgroep, automatisch deel uitmaakt van de zogenaamde ‘Horoscoop van die plaatselijke bevolkingsgroep’. De planeten beïnvloeden in dit geval niet de individuele mens, wél de gehele massa. Niet één blad van een boom gaat er in de herfst aan, maar alle bladeren – of, wegens blikseminslag: de gehele boom.
Het menstype, dat ik zonet trachtte te beschrijven, leeft onder de Wet van Toeval. Anderen leven onder de Wet van het Lot (bijvoorbeeld: ze voelen de gevaren aankomen - en, zoals vele Joden in de eindjaren 1930 deden, vertrekken ze naar andere oorden), en de grote minderheid leeft onder de Wet van de Wil (waarover ik niets kan schrijven, tenzij dingen kopiëren, die Gurdjieff over hen heeft gezegd). Maar die zaken kun je voor jezelf nalezen.
Anders gezegd: soms - zoals nu, bijvoorbeeld - betrek ik er ook de lezer bij en vraag van hem/haar dan ook een klein beetje eigen inspanning. Lees dus, bijvoorbeeld, het boek 'Op zoek naar het wonderbaarlijke', geschreven door P.D. Ouspensky, één van Gurdjieff's talrijke leerlingen. Een ander boek draagt als titel: 'Beëlzebub's verhalen aan zijn kleinzoon', door Gurdjieff zélf geschreven. Als besluit wens ik jou dus veel leesgenot toe; nu al wetende, dat het nooit zal geschieden - want: het staat in de sterren geschreven 'dat alles gebeurt'.
Nota: indien je de moed en energie hebt om de coördinaten van jouw geboorteplaats op te zoeken én om een geboortecertificaat aan te vragen met vermelding van jouw geboortetijd, dan kun je via deze website gratis - zolang dit nog duurt - de interpretaties van jouw horoscoop én die van jouw vrienden, kennissen en familieleden inlezen.
- Als je helemaal geen idee hebt van je geboortetijd, kies dan voor 12.00 uur, voor de standen van Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto maakt dat geen noemenswaardig verschil. Voor de Zon en Mercurius moet je dan wel rekening houden met een afwijking - zowel naar boven als naar beneden - van maximaal 2 graden. Bij de Maan kan die afwijking oplopen tot zo'n graad of 8, bij Venus en Mars 1 graad, en bij Jupiter een halve.
- Wat GMT - Greenwich Mean Time betreft: normailter GMT+1 - Winterperiode: GMT+2
