ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Gemmotherapie kan misschien een sterk wapen zijn tegen chronische ziekten

Gemmotherapie is een bijzondere vorm van fytotherapie.
door Tsenne Kikke - woensdag 12 september 2012 11:20

Gemmo is afgeleid van het Latijnse woord 'gemma', dat knop betekent. De geneesmiddelen worden bereid uit delend weefsel van planten zoals knoppen en toppen, kiemen en jonge loten. Omdat hier de groei plaatsvindt, gaat men ervan uit dat deze gedeelten van de plant een zeer hoog energiegehalte bevatten. Tevens bevatten zij nog actieve enzymen. Om de enzymen niet te vernietigen, worden de gemmotherapeutica niet bereid met ether maar met glycerine, alcohol en water. Ze worden niet hoog gepotentieerd en daarom vallen ze eigenlijk onder de fytotherapie (kruidengeneeskunde). Deze therapie is vrij nieuw en er wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Tegenwoordig wordt de gemmostof veelal verwerkt tot complexmiddelen. Gemmotherapeutica kunnen zowel werkzaam zijn op het fysiek- als op het psychisch-emotioneel niveau.

De gemmotherapie kan dus aanzien worden als een bijzondere vorm van de fytotherapie, omdat voor de bereiding van gemmotherapeutische preparaten gebruik wordt gemaakt van plantendelen in de groeifase. Nogmaals: juist doordat deze plantendelen in de groeifase zijn, bezitten ze maximaal werkzame eigenschappen (hieruit ontstaan immers later de volgroeide planten of bomen).

Meestal worden de knoppen (gemmo) gebruikt die op het punt van openbarsten staan, bijvoorbeeld: Ribes nigrum en Quercus pediculata, maar ook jonge loten (cedri libani, crataegus oxycantha), schors en twijgen (citrus limonum) zaden (betula verrucosa), haarwortels (czea mais) en andere delen kunnen worden gebruikt.

Uit analyses blijkt dat deze snelgroeiende plantendelen en de extracten die eruit worden getrokken, een grote hoeveelheid plantaardige groeihormonen en andere groeistoffen bevatten naast enzymen en aminozuren, welke later in de volgroeide plant nauwelijks meer aanwezig zijn. Deze stoffen vertonen een sterke biologische werking in ons lichaam. Dit is naar het schijnt door middel van wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Ook ontdekte de wetenschappers dat gemmotherapie een stimulatie veroorzaakt van ons afweersysteem. Dit effect is te meten met behulp van de 'Halpern-test'. Het RES, de afkorting van 'reticulo-endotheliale systeem', speelt een belangrijke rol bij de uitscheiding van de opgehoopte gifstoffen in organen. Eén van de belangrijkste werkingsgebieden van de gemmotherapie is dan ook 'drainage', ofwel: het lichaam stimuleren om deze toxische stoffen uit te scheiden.

Deze drainagemiddelen werken niet alleen op de uitscheidingsorganen, zoals nieren, lever en huid, maar ook op het bloed- en lymfestelsel.

Gemmotherapie kan als een afzonderlijke therapie toegepast worden maar de kracht van ervan is, dat arts of therapeut, een ondersteunend wapen heeft in de strijd tegen verscheidene aandoeningen, vooral tegen chronische ziekten.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen opgedaan met gemmotherapie? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Stel je interesse in reclame en naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht