ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Iets over vermoorde bloemen, luchtzuiverende potplanten, en zo meer …

Wat is de juiste definitie van 'Leven'?...
door Tsenne Kikke - donderdag 5 juli 2012 16:25

Sommige mensen eten geen vlees omdat ze tegen het doden van leven zijn. Het is een overtuiging die ze ooit ergens hebben opgedaan en in hun hersenen hebben opgeslagen. Nochtans voedt het levende zich met het dode. Het is één der wetten van Moeder Natuur. Van zodra je een tomaat van de plant trekt, of een prei uit de grond, ontrukt je het van het leven. Of, dacht je echt dat sla, worteltjes, bieten, een appel, of wat dan ook, levenloze dingen waren en dus geen leven in zich meedragen?

Leven op Aarde komt nu eenmaal verschillende verpakkingen en heeft diverse verschijningsvormen. Wist je, bijvoorbeeld, dat wortels van planten en bomen onderling met elkaar communiceren? Dat beweren wetenschappers althans.

Uit twee verschillende onderzoeken, verricht in de Universiteit van Bristol, bleek dat planten geluiden voortbrengen én reageren op geluiden. Zo ontdekten ze, bijvoorbeeld, dat maïswortels geluiden voortbrengen en reageren als diezelfde klanken op hen afgevuurd worden.

Volgens de wetenschappers wordt er vanuit de wortels van de maïsplant een soort 'geklik' geproduceerd. Dat geluid kan het menselijk gehoor niet waarnemen, maar wordt opgevangen door lasers.
 
De onderzoekers vuurden via luidsprekers op eenzelfde frequentie en tempo het 'geklik' op de wortels van de planten af, en ontdekten dat die naar het geluid toegroeiden. Wanneer het geluid werd stopgezet, produceerden de wortels opnieuw het 'geklik'.

De exacte functie van het geluid is niet bekend, maar professor Biologie Daniel Robert denkt aan een vorm van communicatie tussen de wortels.

Los van het Britse onderzoek, ontdekten Australische wetenschappers ook al dat peperplanten reageren op bepaalde geluiden. Evolutionair bioloog Monica Gagliano van de University of Western Australia, wijst erop dat de wetenschap in kaart bracht hoe planten reageren op licht, of chemische stoffen produceren om zich te beschermen, maar dat nu voor het eerst is bewezen dat planten geluid maken en hun gedrag eraan aanpassen.

Indien je een bloementuin hebt...

Denk dus nog eens na vooraleer je de stengels van de bloemen uit jouw hof doorknipt om het zonet afgestorvene in huis te halen...: als decoratie voor het oog. Gun de bloemen een natuurlijke dood, en wandel eens een paar keer meer in jouw eigen tuin rond.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht