ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hongerige hommels bijten planten om ze eerder te laten bloeien

Als er niet genoeg pollen zijn, knabbelen hommels aan planten…
door Tsenne Kikke - vrijdag 29 mei 2020 15:32

Hommels en bloeiende planten hebben een prachtige samenwerking op poten gezet. De planten voorzien hommels van voedsel. En de hommels verspreiden hun pollen, waardoor de planten zich kunnen voortplanten. Helaas loopt die samenwerking niet altijd even lekker. Zo kan het gebeuren dat hommels uit hun winterslaap komen, terwijl hun bron van voedsel – de planten – nog niet in bloei staan. En wat dan? Wie denkt dat de hommels zich bij de situatie neerleggen, heeft het mis. Een nieuw onderzoek – verschenen in het blad 'Science' – toont namelijk aan dat hommels er eigenhandig voor kunnen zorgen dat planten sneller gaan bloeien en hun hongergevoel dus ook sneller gestild wordt.

Vreemd hé! Op welke 'school' zouden ze dat hebben geleerd? Zelfs als het op een instinctieve manier geschiedt, moeten ze de ervaringen (probleem & oplossing) reeds eerder hebben opgedaan. Niet zijzelf, natuurlijk: hun voorvaders. Of, werkt hun instinctcentrum op een totaal andere manier?

Eén manier zou kunnen zijn dat Moeder Natuur ingrijpt en hen beveelt wat ze moeten doen. Net zoals de mens op een automatische, instinctieve manier op elke prikkel uit zijn omgeving reageert en daarenboven nog eens - sinds zijn verblijf in de moederschoot - beïnvloed wordt door diezelfde Moeder Natuur, de Maan, de Zon en de planeten? Mensen, die denken dat ze over een 'vrije wil' beschikken, kunnen er misschien iets anders op vinden.

Het kan ietwat 'zweverig' klinken, doch eclectici kunnen begrijpen dat zowel mens als hommel in Wereld-48 leven, geregeerd door Boven en Beneden: Werelden 24 en 96. Werelden, die dan ook ingrijpen van zodra er op Aarde iets echt 'misgaat'.

Of, misschien zien wetenschappers een verband daar waar die niet is, zijnde: gaatjes maken waardoor planten sneller gaan bloeien. Anders gezegd: zou het kunnen, dat hommels zich gewoonweg met de bladeren voeden om in leven te blijven - en dat Moeder Natuur - die de situatie 'begrijpt' - uit eigen initiatief ingrijpt? Ik weet het niet: het waren maar enkele mogelijke antwoorden op een vraagje.

Gaatjes

De onderzoekers waren er getuige van hoe hongerige hommels gaatjes maakten in de bladeren van planten. En daarop gingen die planten veel sneller dan verwacht bloeien. Sommige planten wel twee, andere zelfs vier weken eerder!

“Dat de hommels de planten beschadigden, was heel verrassend voor ons, maar later ontdekten we dat er al meer anekdotisch bewijs voor was,” vertelde onderzoeker Consuelo de Moraes. “Zodra we het zelf gezien hadden, wilden we uitzoeken wat de hommels deden. Al snel bedachten we dat we daarbij moesten kijken of het een effect had op de bloeitijd van de planten.” En dat bleek dus zo te zijn. “Maar het was verrassend om te zien dat het effect zo groot was.”

Mechanisme

Hoe de – heel specifieke – beschadigingen die de hommels in de bladeren aanbrengen er precies toe leiden dat de planten sneller gaan bloeien, is onduidelijk. “We onderzoeken momenteel de biochemische en moleculaire processen die ten grondslag liggen aan de reactie die de plant op de beschadigingen die de hommels aanbrengen, vertoont,” aldus De Moraes. “Dat zou meer inzicht moeten geven in de betrokken mechanismen en of ze gelijk zijn aan de mechanismen die ten grondslag liggen aan de reacties die de plant vertoont door toedoen van andere stressors – zoals ziektes en droogte – die ook van invloed zijn op de bloeitijd.”

Speeksel

Daarnaast sluiten de onderzoekers niet uit dat de hommels - naast het beschadigen van de blaadjes - nog een ander wapen in de strijd gooien om de planten vroeger aan het bloeien te krijgen. Dat lijkt aannemelijk, omdat pogingen van de onderzoekers om planten net zo te beschadigen als hommels dat doen, opvallend weinig effect hadden. “We probeerden de beschadigingen die de hommels aanbrengen, na te bootsen,” vertelde onderzoeker Mark Mescher. “En we zagen dat het enig effect had op de bloeitijd, maar lang niet zo’n groot effect als de beschadigingen die de hommels aanbrachten.” Hoe dat komt, is onduidelijk. “Eén mogelijkheid is dat wij simpelweg niet in staat zijn om de beschadigingen van de hommels perfect na te bootsen. Een andere is dat er meer bij komt kijken, zoals een chemisch stofje in het speeksel van de hommels dat vrijkomt tijdens het beschadigen van de blaadjes.”

Hoe de hommels het heft in eigen handen nemen, blijft dus in nevelen gehuld. Maar dat ze het doen, is natuurlijk bijzonder fascinerend. En het biedt hoop, zo stelden de onderzoekers. Want nu de aarde opwarmt, komt het fragiele samenwerkingsverband tussen hommels en planten onder druk te staan. Zo kunnen hogere temperaturen in de lente ervoor zorgen dat hommels eerder uit hun winterslaap komen zetten en op planten stuiten die nog lang niet van plan zijn om te gaan bloeien. Dat is lastig, maar de hommels staan dus niet machteloos; ze beschikken over mechanismen waarmee ze planten eerder aan het bloeien kunnen krijgen. “We vermoeden dat deze mechanismen het bestuivingssysteem in het licht van klimaatverandering en andere milieuverstoringen die de samenwerking tussen hommels en planten kunnen verstoren, veerkrachtiger maakt.”

Of andere bestuivers – zoals bijvoorbeeld honingbijen – dit trucje ook kennen, is onduidelijk. De onderzoekers vermoeden echter dat alleen hommels er deze aanpak op nahouden. “We weten van veldexperimenten dat er zeker twee soorten hommels zijn die dit gedrag vertonen. Ondertussen zagen we in dezelfde experimenten ook dat de vele honingbijen die voorbij kwamen de planten die niet bloeiden, consistent negeerden. En daarom denken we dat alleen hommels dit gedrag vertonen.”

Bron: Scientias.nl

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht