ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De Christus van het Braziliaanse Rio de Janeiro heeft Poolse concurrentie verkregen

Polen heeft nu ook een eigen Jezus standbeeld dat, naar het schijnt, groter is dan de Jezus van het Braziliaanse Rio de Janeiro. Men hoopt dat men er zeer veel pelgrims, maar vooral toeristen mee zal aantrekken.
door Tsenne Kikke - zondag 7 november 2010 1:38

Swiebodzin in het westen van Polen, vlakbij de Duitse grens, is een stadje met een 22.000-tal inwoners. Daar wordt er ijverig gewerkt aan het grootste standbeeld ter wereld van Jezus Christus. Het spierwitte beeld van 440 ton zal - als alles goed gaat - op 21 november worden ingewijd.

De witte Christus is 33 meter hoog - 1 meter voor elk jaar dat hij geleefd heeft - en draagt een 3 meter hoge gouden kroon. Anderen beweren dan weer dat het beeld 51 meter hoog is, indien je de sokkel waarop het rust erbij telt, plus de gouden kroon. Ter vergelijking: het Christusbeeld in Rio de Janeiro is 38 meter hoog.

Anderzijds is het - van vingertop tot vingertop - 24 meter breed en zal te zien zijn van op de autosnelweg die Warschau met Berlijn verbindt. Maar als die 24 meter juist is, dan klopt er iets niet met de lengte van dat Christusbeeld, vooral als je weet dat van vingertop tot vingertop gelijk is aan de lengte van een menselijk lichaam. Wij hebben het natuurlijk over de middelvingers.

De 78-jarige plaatselijke katholieke priester, Sylwester Zawadzki, kwam vijf jaar geleden op het idee om dit beeld van Christus te laten bouwen. Hij kocht een stuk grond van 1,6 hectare en ging op zoek naar sponsors om zijn ambitie te vervullen. "Mijn eerste roeping was om priester te worden, mijn tweede om het standbeeld te bouwen," aldus de priester.

De constructie van het beeld ging gepaard met heel wat moeilijkheden. Toen men het hoofd op de schouders van het beeld wilde zetten, stortte de kraan in en moest men er een stevigere gaan bijhalen. De sceptici zagen er 'een teken van God' in en vroegen de werkzaamheden te stoppen. Daarnaast had men meermaals te kampen met hevige rukwinden. Bouwexperts waarschuwen bovendien dat het beeld na 20 jaar zal instorten omdat de fundamenten niet diep genoeg zijn. Afwachten dus.

De Jezusfiguur, grotendeels gemaakt uit polyester, zorgde onderwijl voor heel wat discussies in de regio. Sommigen drukken hun trots uit en beweren dat nu geheel Polen daarvan zal genieten, terwijl heel wat katholieken de Katholieke Kerk beschuldigen van grootheidswaanzin.

Het zijn vooral de aanhangers van het project die hopen dat het beeld toeristen en pelgrims van over de hele wereld zal aantrekken en op die manier de lokale economie uit het slop zal halen..., en dat is dan misschien de hoofdreden waarom Sylwester Zawadzki deze publicitaire Jezusstunt heeft laten bouwen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht