ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Was Jezus Christus ja dan neen gehuwd?

Een stukje papyrus, kleiner dan een naamkaartje, vermeldt een Bijbelse personage die niet in het Schrift kan worden weergevonden, zijnde ...
door Tsenne Kikke - zondag 23 september 2012 0:54

Gegeven dat de Bijbel enkele duizenden jaren oud is, zal het ons niet verwonderen dat het zo nu en dan eens een nieuwe facelift krijgt. Misschien is het nu zover. Toch wat het Nieuwe Testament betreft.

Een stukje papyrus, dat uit de vierde eeuw dateert, kleiner dan een naamkaartje, vermeldt een Bijbelse personage die niet in het Schrift kan worden weergevonden. Ik heb het over de vrouw van Jezus Christus...

Karen L. King, een geschiedkundige, verbonden aan de Harvard Divinty School, beweert dat op het uittreksel de volgende woorden staan vermeld: " Jezus zei tot hen: "Mijn vrouw... zij zal in staat zijn mijn discipel te zijn." Ikzelf kan het niet verifiëren, want het is in het Koptisch geschreven.

Wel voegde King eraan toe dat dit fragment geen bewijs is dat Jezus was gehuwd. Natuurlijk wakkert het 's mensens verbeelding aan en zal er een nieuwe discussie ontstaan over de vraag of Jezus wel of niet getrouwd was.

Francesca Stavrakopoulou, een vrouwelijke geleerde uit Ofxord, deed reeds in maart 2011 het nodige stof oplaaien door publiekelijk mede te delen dat God wel degelijk een vrouw had. Haar beweringen waren gebaseerd op oude teksten, kleine beelden en andere artefacten.

De vrouw van God, Asherah, was een was een krachtige vruchtbaarheidsgodin. Ze werd, naast Yahweh - zoals God in het Hebreeuws is gekend - door de Israëlieten aanbeden. Maar omdat het monotheïsme de overhand kreeg, verdween ze langzamerhand meer en meer op de achtergrond.

Toegegeven: van de oorspronkelijk geschriften blijft zeer weinig over. Uit de Bijbel werden, generatie na generatie, dingen regelmatig weggelaten, vervangen, en ook de vertalingen vervormden de originele teksten. Maar, met datgene wat overblijft, kunnen we nog altijd het een en ander aanvangen.

Het verhaal, bijvoorbeeld, over de overspelige vrouw, die door de menigte werd gestenigd en waarin Jezus uitriep: " Laat hij die vrij is van zonde de eerste steen werpen", is - naar het schijnt - een tekst die 300 jaar na het begin van onze jaartelling aan de originele tekst werd toegevoegd.

Ook het zogenaamde 'Evangelie van Maria', duidend op Maria Magdalena, zou slechts in de tweede eeuw zijn geschreven geweest. Hetzelfde geldt voor 'Het Evangelie van Judas', een ander gnostisch boek.

Was Jezus wel of niet gehuwd? Ik weet het niet. Jij misschien wel?...

Commentaar


Gepost op: 24/09/2012 11:39:31

Hoeveel sprookjes vertellen niet over ‘een prins’ die ‘een prinses’ moet verlossen en eindigen na de verlossing met de woorden: “En ze huwden met elkaar, leefden nog lang en gelukkig en kregen ‘vele kinderen’.”

Als je begrijpt ‘uit en tot welk wezensdeel’ van de mens een sprookje, mythe of religieuze openbaring ontspringt en gericht is’ en voor wat ‘een prins’, ‘een prinses’ en de ‘vele kinderen’ dus staan, dan kun je misschien ook beantwoorden of Jezus ja dan neen gehuwd was.    

 


Gepost op: 25/09/2012 15:24:56

Hij leefde misschien niet erg lang maar waarschijnlijk wel gelukkiger dan de meesten van ons. Gehuwd weet ik niet, maar ik denk zeker dat hij een speciale band heeft gehad  met een vrouw.

We zullen het wel nooit zeker weten en is denk ik ook niet nodig. ;-)

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht