ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wonderbaarlijke vaststelling? Jezus Christus stierf niet aan het kruis, maar wél aan een paal !

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
zaterdag 26 juni 2010 19:24

Waar een mens toch zijn tijd insteekt... Sommigen beweren dat Jezus nooit heeft bestaan en een legende is, anderen zeggen dan weer dat er in die tijd verschillende mensen met die naam rondliepen, en nu heeft iemand zijn tijd gestoken in de manier waarop die Jezus zou zijn gestorven. Alsof één mens daar belang aan hecht ... Alhoewel er mensen zijn die graag de puntjes op de i willen plaatsen...

Dat Jezus Christus op de berg Golgotha aan het kruis is gestorven, daar werd tot nog toe nooit aan getwijfeld. Volgens de Zweedse wetenschapper en theoloog van de Universiteit van Göteborg, Gunnar Samuelsson, is het echter een fabeltje. In zijn doctoraalthesis stelt hij dat Jezus aan een paal stierf.

Volgens Samuelsson liggen tradities van de rooms-katholieke kerk en artistieke illustraties aan de basis van het beeld van de gekruisigde Christus. Maar antieke teksten die deze stelling staven, zijn er niet, aldus de Zweed in een gesprek met de Britse krant 'Daily Telegraph.'

"De Bijbel werd verkeerd geïnterpreteerd," zei Samuelsson. Daarin is enkel sprake van een of andere 'staurus' die de Zoon van God naar de heuvel buiten de muren van Jeruzalem moest dragen. Veel historici vertaalden dat woord als 'kruis', maar 'paal' is een betere vertaling, schrijft de Zweedse theoloog en 'staurus' hoeft dus niet enkel en alleen als 'kruis' te worden vertaald.

Zelfs het Latijnse 'crux' heeft een veel bredere betekenis. Crucificatie kon zowel betekenen: gespiest worden, aan een boom of aan een paal (crux simplex) te worden vastgebonden, of aan de combinatie van paal en dwarsbalk: een patibulum. Zo'n patibulum woog meer dan 45 kilogram, naar het schijnt.

En, als je de rest wil weten... hier is dan een uitgebreid verslag van een reporter ter plaatse:

Wanneer het slachtoffer de plaats van executie bereikte, werd het patibulum op de grond gelegd en werd het slachtoffer gedwongen er op te gaan liggen. Spijkers, die ongeveer 18 cm lang waren en een diameter hadden van bijna een centimeter, werden door de polsen geslagen. De spijkers zouden het gebied van de middelste armzenuw raken, en hiermee pijngolven door de armen veroorzaken tot in de schouders en de nek. De ongeveer 2.30 meter hoge paal, 'stipes' genoemd, zou dan al op de plaats van de kruisiging zijn opgericht. In het midden van de stipes bevond zich een ruwe zetel om het slachtoffer te "ondersteunen". Het patibulum werd vervolgens op de stipes gehesen en het lichaam van het slachtoffer werd dan op een lompe manier op de zetel gedraaid zodat de voeten aan de stipes konden worden genageld. Op dit moment stond er een enorme spanning op de polsen, armen en schouders, wat resulteerde in een dislocatie van de schouder en de gewrichten in de elleboog. De positie van het vastgespijkerde lichaam hielden de ribbenkast van het slachtoffer in een starre positie, wat het extreem moeilijk maakte om uit te ademen, en onmogelijk om volledig in te ademen. Na de geseling, de afranselingen en de tocht met het patibulum te hebben moeten ondergaan, werd Jezus als extreem zwak en uitgedroogd beschreven. Hij verloor mogelijk een significante hoeveelheid bloed. Met het verstrijken van de tijd zouden het bloedverlies en het gebrek aan zuurstof zware krampen, spastische samentrekkingen en waarschijnlijk bewusteloosheid veroorzaken.

Uiteindelijk was verstikking de doodsoorzaak in een kruisiging. Om te kunnen ademen zag het slachtoffer zich gedwongen om zich met zijn voeten omhoog te drukken zodat de longen zich konden vullen. Maar wanneer het lichaam zwakker werd en de pijn in de voeten en benen ondraaglijk werd, werd het slachtoffer gedwongen om het ademen in te ruilen voor pijn en uitputting. Uiteindelijk zou het slachtoffer op deze manier bezwijken, compleet uitgeput of af en toe het bewustzijn verliezend, zodat hij zijn lichaam niet langer van de stipes op kon tillen om zijn longen met lucht te vullen. Door de oppervlakkige ademhaling zouden de longen van het slachtoffer het op enkele plaatsen beginnen te begeven, wat waarschijnlijk hypoxie veroorzaakte. Door het bloedverlies dat het gevolg was van de geseling ontwikkelde het slachtoffer waarschijnlijk een respiratoire acidose, wat resulteerde in een verhoogde spanning op het hart, dat dan sneller ging slaan om hiervoor te compenseren. Ook zou zich vocht in de longen opeenhopen. Onder de spanning van hypoxie en acidose zou het hart eventueel falen.

Er zijn verschillende theorieën over de feitelijke doodsoorzaak van Jezus. Eén theorie zegt dat het pericardium zich met vocht vulde, wat een fatale spanning veroorzaakte waardoor Zijn hart geen bloed meer kon rondpompen. Een andere theorie stelt dat Jezus stierf aan een scheuring van het hart. Een andere theorie zegt dat de dood van Jezus werd veroorzaakt door "meerdere factoren en vooral gerelateerd was aan een hypovolemische shock, verstikking door uitputting en misschien een acuut hartfalen."

Ongeacht de feitelijke medische oorzaak van Zijn uiteindelijke dood, is het historische verslag bijzonder duidelijk: Jezus leed vele uren onder afschuwelijke en onophoudelijke folteringen aan het kruis op de berg Golgotha. Maar enkel en alleen in het geval, natuurlijk, dat Hij écht heeft bestaan.

Doordat volgens Gunnar Samuelsson uit Romeinse, Griekse en Hebreeuwse/Aramese literatuur blijkt dat ophangingen aan het kruis in de oudheid helemaal niet werden uitgevoerd, kan zijn argument over ophanging aan een paal moeilijk genegeerd worden..., indien je daar écht belang aan hecht. "We moeten de Bijbel lezen zoals hij is, niet zoals we denken dat hij is," stelde hij als slotconclusie.

Voilà...! Nu we dat weten, kunnen we de draad van ons leven terug met een gerust gemoed opnemen - want ...

... maakt het dan zoveel uit of Jezus echt stierf aan een kruis? Als jouw geloof gebaseerd is op een letterlijk aanvaarden van verhalen als waar gebeurd, wellicht wel. Maar voor veel gelovigen gaat geloven net een beetje dieper, en gaat het om de waarheid die via die - meestal metaforische - verhalen verteld wordt, een waarheid die je dag in, dag uit ervaart in je leven.

Bovendien betekent 'staurus' in het Grieks: '2 delen, die met elkaar in een rechte hoek met elkaar zijn verbonden'. Zo zie je, dat alles afhangt van hoe je de dingen vertaalt.

Zo schreef een grapjas: "Het spijt me, maar ik kan het niet laten! Gelukkig hebben ze Christus niet verdronken, stel je voor dat we allen een aquarium aan de schouw hadden moeten hangen. Grapje!!!"

En nog iemand anders: "Christus al dan niet gekruisigd ?? De waarheid is veel prozaïscher : Maria Magdalena heeft hem doodgekieteld..."

Voor de Eclecticus: Wat weinigen écht begrijpen is, dat de (misschien mythologische) figuur Jezus, en waarvoor hij staat, iets totaal anders is dan de boodschap met betrekking tot het Christusbewustzijn.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht