Als we de in Duitsland gerenommeerde 76-jarige historicus Johannes Fried mogen geloven, heeft men ons al bijna 2.000 jaar lang voorgelogen over wat het overlijden van Jezus betreft.
Zo poneerde hij in zijn nieuwste boek ‘Kein Tod auf Golgatha’ de stelling dat Jezus niet gestorven is aan het kruis, en dat ook de verrijzenis nooit heeft plaatsgevonden. Eigenlijk probeert hij in zijn boek een antwoord te formuleren op de vraag hoe iemand zou kunnen opstaan uit de dood.
Jezus raakte door een koolstofdioxidevergiftiging wel in een soort narcose; dit, vanwege een felle stijging van het koolzuur in zijn bloed. Toen een Romeinse soldaat Jezus met een lans in zijn zij stak, liet hij - volgens Fried - zo ook het wondwater wegvloeien uit zijn lichaam, waardoor Jezus uit één long kon blijven ademen.
Johannes Fried haalde zijn inspiratie uit het Evangelie van Johannes. In hoofdstuk 19, verzen 31-34 lezen we: 'Aangezien het voorbereidingsdag was en de Joden niet wilden dat de lichamen op sabbat aan het kruis bleven – het was bovendien een grote sabbat – vroegen zij aan Pilatus verlof de benen van de gekruisigden te breken en hen weg te nemen. Daarom kwamen de soldaten en sloegen zowel bij de ene als bij de andere die met Hem was gekruisigd, de benen stuk. Toen zij echter bij Jezus kwamen en zagen dat Hij reeds dood was, sloegen zij Hem de benen niet stuk, maar een van de soldaten doorstak zijn zijde met een lans; terstond kwam er bloed en water uit.'
Daarna werd hij in het graf gelegd, en daar drie dagen lang met nog één long verder hebben geleefd. De olie, die in die tijd werd gebruikt om doden te zalven, zou Jezus’ wonden sneller hebben doen genezen. Na drie dagen zou hij dan uit zijn coma zijn ontwaakt, opgestaan, en aan zijn leerlingen zijn verschenen. Dan zou hij in de richting van Dekapolis van het huidige Jordanië zijn gevlucht. Op een gegeven moment werd de grond hem te heet onder de voeten en vluchtte hij verder naar Egypte om aldaar in een Joodse sekte te belanden, gekend onder de naam 'Therapeuten'.
De theorie dat Jezus op een of andere manier schijndood is geweest, is niet nieuw en duikt af en toe de kop op. Een twintigtal jaar geleden opperde de Noorse arts Kjell Ytrehus na onderzoek dat Jezus mogelijk zo fel onderkoeld is geraakt aan het kruis dat hij in een soort schijndode toestand kan zijn geraakt.
Hoe (on)geloofwaardig de theorie is, blijft natuurlijk een groot vraagteken. Het lijk van Jezus is nooit teruggevonden, noch enig ander materieel spoor. De verhalen over zijn leven werden door de evangelisten pas tientallen jaren na zijn opgeschreven. Bovendien komt het verhaal over de lanssteek enkel voor in het evangelie volgens Johannes. Duitse media die Fried's boek al konden inkijken, wijzen er op dat zijn theorie niet meer is dan 'pseudo-wetenschappelijke speculatie'.
Johannes Fried geniet van het voordeel dat dergelijke speculaties de mooie eigenschap hebben dat ze, hoewel ze niet kunnen worden bewezen, ook niet kunnen worden weerlegd. Maar, dat is geen indicatie van een waarheid of een historisch feit, nietwaar?