ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ontmoet Ardi, een naam afgeleid van Ardipithecus: één van jouw voorouders

Wetenschappers zijn nog immer op zoek naar de ontbrekende schakels in de evolutietheorie. Maar nu Ardi werd ontdekt, is men een schakel rijker.
door Tsenne Kikke - maandag 23 augustus 2010 4:55

Als we aan de eerste mens denken, springen automatisch de namen Adam en Eva in onze gedachten op. Heb jij jezelf nooit afgevraagd hoe die twee er eventueel zouden hebben uitgezien? In elk geval: maak nu even kennis met onze gezamelijke betovergrootmoeder Ardi. Zou ze sterk op Eva hebben geleken, of was het omgekeerd?

Ardi is een miljoen jaar ouder dan Lucy en werpt een nieuw licht op de menselijke evolutie. Ze was slechts 1 meter 20 groot, woog minder dan 50 kilogram, en leefde daar waar wat nu Ethiopië wordt genoemd. Deze grootmoeder leefde zo'n 4,4 miljoen jaren geleden !

4,40 miljoen jaren geleden... Heb je enig idee hoeveel jaren dat precies zijn? Ik bedoel: kun jij daar een voorstelling van maken? Het komt zo' beetje overeen met te zeggen dat de Andomedanevel 2,2 miljoen lichtjaar van ons is verwijderd, hetgeen betekent dat - wat je vandaag de dag van de Andromedanevel ziet - een beeld is van 2,2 miljoen jaar geleden. Anders gezegd: indien je wilt weten hoe dat sterrenstelsel er vandaag de dag uitziet, moet je wel 2,2 miljoen jaar wachten... De wereld, en alles wat we 'zien', is onechter dan je denkt, behalve in de denk- en verbeeldingswereld van - in dit geval: astronomen en wetenschappers.

Naast de vraag hoe die Adam en die Eva er eventueel zouden hebben uitgezien, speel ik ook allang met de vraag waarom de Schepper, of noemt het 'Intelligent Design', er zolang heeft over gedaan om tot een mens te komen zoals hij er nu al enkele duizenden jaren uitziet. Ik bedoel: kon de Schepper, of het ID, de mens niet onmiddellijk zo hebben geschapen zoals hij nu is? Toch zijn er - in het 4,5 miljard-bestaan van onze Aarde - miljarden jaren over heengegaan.

Ik geef toe dat het slechts weetjes-vragen zijn, en geen zijns-vragen, en om die reden laat ik ze nu dan ook verder met rust. Ons lichaam is slechts het voertuig, oftewel 'de verpakking' van datgene wat we ons 'ware zelf' noemen, nietwaar? In elk geval ben ik zeer tevreden met deze verpakking. Jij ook met het jouwe ?

En, wat is jouw opinie over de 'inhoud'? Eveneens tevreden?...


Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht