ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat zijn probiotica en wat doen ze precies?

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
dinsdag 1 juli 2025 11:23

Probiotica zijn levende micro-organismen. Ze hebben een gezondheidseffect wanneer ze in voldoende hoeveelheid ingenomen worden. Een hoeveelheid van 1 tot 10 miljard bacteriën per dag wordt als de minimale hoeveelheid gezien die nodig is om enig effect te bereiken.

In ons maag-darmkanaal zijn er nu eenmaal een groot aantal micro-organismen aanwezig. Deze noemen we darmmicrobiota en zijn betrokken bij allerlei belangrijke processen, zoals: de energiehuishouding, de werking van het immuunsysteem, het functioneren van de darmen en de hersenfuncties.

Bij een gezonde darmmicrobiota zijn nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. Maar er kan soms ook een disbalans ontstaan, bijvoorbeeld: wanneer er in verhouding teveel schadelijke bacteriën te vinden zijn in de darmmicrobiota.

Zo'n disbalans kan veroorzaakt worden door: medicijngebruik (zoals antibiotica), een Westers voedingspatroon met veel vet en koolhydraten, of een  zittende leefstijl. Bij verstoringen in de darmmicrobiota kunnen probiotica worden ingezet om de balans te herstellen.

In welke producten zitten probiotica?

Probiotica zijn verkrijgbaar als (gefermenteerde) zuivelproducten, zoals Yakult, Actimel en Activia. Er zijn ook supplementen verkrijgbaar, zoals capsules, poeders of zetpillen.

Tevens zijn er ook voedingsmiddelen waar nuttige bacteriën in zitten, maar die niet vallen onder de probiotica, waaronder: yoghurt, kefir, bepaalde soorten kaas, augurken en zuurkool. De bacteriën in deze voedingsmiddelen worden veelal afgebroken door bijvoorbeeld de hoge zuurtegraad in ons maag-darmkanaal en voldoen daarmee niet aan het criteria dat ze de darmen levend bereiken.

Over het algemeen heeft probiotica geen ongewenste bijwerkingen. Maar, in de afgelopen jaren werden er zijn meerdere relaties gelegd tussen een afwijkende samenstelling van de darmmicrobiota en verschillende ziekten. Zo zijn de volgende aandoeningen gerelateerd aan schommelingen in de samenstelling van de darmmicrobiota: prikkelbare darmsyndroom - ziekte van Crohn - hersen- of neuro-ontwikkelingsstoornissen, zoals Alzheimer, depressie en autisme - diabetes en reumatoïde artritis. Probiotica welke specifieke bacteriestammen bevatten, zouden een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling van deze aandoeningen.

Tot slot zijn er ook bij veel andere gezondheidsklachten veelbelovende signalen over het positieve effect van probiotica, bijvoorbeeld op de darmen. Sluitend wetenschappelijk bewijs ontbreekt echter nog.

Heb je zelf te maken met een bepaalde aandoening en overweeg je het gebruik van probiotica? Neem dan contact op met een arts of diëtist voor een goed advies.

Bron: https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/probiotica

Tot besluit

Probiotica kunnen waardevol zijn voor de gezondheid, vooral bij specifieke klachten of na een antibioticakuur, maar ze zijn geen wondermiddel. Het is belangrijk om het juiste type en de juiste dosering te kiezen, bij voorkeur op advies van een arts of diëtist. Bij gezonde mensen is het gebruik over het algemeen veilig, maar bij zieken of immuungecompromitteerde personen is voorzichtigheid geboden. Bij mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem of kritieke ziektes, bijvoorbeeld, kunnen probiotica theoretisch infecties veroorzaken, zoals bacteriëmie of schimmelinfecties. Dit is zeldzaam, maar wel gedocumenteerd. Bovendien zijn er veel producten op de markt die onvoldoende wetenschappelijk getest zijn en dan ook dure 'placebo’s' kunnen worden genoemd. En, hoewel zeldzaam, kunnen sommige probiotica invloed hebben op medicatie of het herstelproces, vooral bij mensen met een complexe medische geschiedenis.

Yakult, bijvoorbeeld, is een echt probioticaproduct met een goed onderzochte bacteriestam. Het is geschikt als mild probioticum voor dagelijks gebruik, maar als je een antibioticakuur volgt of specifieke klachten hebt, is een sterker en meerstammig probioticum waarschijnlijk effectiever.

Zijn probiotica nuttig tijdens of na een antibioticakuur?

Antibiotica doden niet alleen de schadelijke bacteriën die een infectie veroorzaken, maar kunnen ook goede darmbacteriën vernietigen, wat kan leiden tot:

- Diarree (antibiotica-geassocieerde diarree).

- Verstoring van de darmflora (dysbiose).

- In ernstige gevallen: Clostridium difficile-infectie (C. diff), een gevaarlijke en soms levensbedreigende darminfectie.

Belangrijke aandachtspunten

- Timing: Neem probiotica niet op exact hetzelfde moment als je antibiotica. Laat er minimaal 2 tot 3 uur tussen zitten, zodat het probioticum niet meteen door het antibioticum wordt vernietigd.

- Stamspecifiek effect: Niet alle probiotica zijn effectief. De werking is sterk afhankelijk van de gebruikte stam. De meest onderzochte bij antibiotica zijn: Lactobacillus rhamnosus GG - Saccharomyces boulardii en Lactobacillus casei.

- Doorgaan na de kuur: Het kan nuttig zijn om de probiotica nog 1 tot 2 weken na afloop van de antibioticakuur te blijven gebruiken om het herstel van de darmflora te ondersteunen.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 650-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht