ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Opgepast voor een gloednieuw gsm-bericht!

Scammers aan het werk!
door Tsenne Kikke - woensdag 8 mei 2024 14:07

Nadat ik opnam, kreeg ik zonet van +351 964 472 833 op mijn gsm een razensnel Engelstalig ingesproken bericht te horen met de urgente melding dat er 681 euro op een bepaalde rekening was gestort.

Ik moest op '1' drukken om het te bevestigen, op '2' om het te ontkennen, maar ik koos voor 'gesprek beëindigen' zonder de rest van de boodschap af te wachten...

Trap daar niet in! Het is vooral die opgejaagde stem die jou in een fractie van een seconde op een verkeerde manier kan doen handelen. 't Is maar dat je 't weet! :-)

Tussen haakjes

Het kan zijn dat je gecontacteerd wordt door een televerkoper of marketingbureau voor een zogezegd (gebruikers)onderzoek; meestal met de bedoeling jou iets te verkopen. Dat vind je misschien vervelend, maar is op zich niet gevaarlijk. Er zijn echter ook veel vormen van oplichting bekend waarbij je gecontacteerd wordt door een onbekend nummer.

Huidige vormen van oplichting zijn, onder andere:

Wangirifraude is een vorm van oplichting waarbij men probeert om je te laten terugbellen naar dure betaalnummers. De telefoon rinkelt één keer. Als je terugbelt, krijg je niemand aan de lijn. Je hoort een wachttoon of helemaal niets, maar ondertussen loopt de rekening zonder dat je het beseft.

Bij de Microsoft- of techscam word je telefonisch gecontacteerd door iemand die zich voordoet als medewerker van de helpdesk van Microsoft, Apple of een andere computerfirma. De oplichter laat je geloven dat er een veiligheidsprobleem is met je computer en stelt voor om je computer te beveiligen.

Een robocall is een automatisch gegenereerde telefoonoproep. Als je opgebeld wordt door een robocall hoor je een vooraf opgenomen bericht of een robotstem. Je wordt gevraagd om een nummer te kiezen om verder te gaan. Robocalls kunnen door bedrijven gebruikt worden bij acties naar hun klanten. Helaas worden ze vooral gebruikt door oplichters. Zo kan je eveneens een oproep krijgen die van de politie of een overheidsdienst lijkt te komen die je wil waarschuwen voor een probleem met je bankkaart. Vervolgens worden je gegevens opgevraagd en kan je opgelicht worden.

Bij kluisrekeningfraude word je telefonisch gecontacteerd door iemand die beweert een werknemer van je bank te zijn. De zogezegde bankbediende probeert je te overtuigen om je volledige rekekning over te zetten naar een andere rekening.

Smishing is een vorm van phishing. Je krijgt een sms- of tekstbericht dat een link bevat. De link leidt je naar een valse website. Op die website worden je (bank)gegevens gevraagd.

Belfraude met sms'jes. Je ontvangt een sms. Als je hierop antwoordt, ontvang je een reeks dure sms'en die jij betaalt. Soms wordt in het bericht gevraagd om dringend naar een buitenlands nummer te bellen en ook dan betaal jij de rekening.

Wat doen als je een inkomende oproep of bericht krijgt van een onbekend nummer?

- Geef nooit persoonlijke gegevens, wachtwoorden, codes van je bankkaart of response codes door via een e-mail, telefoongesprek, sms’je, of social media.

- Bel nooit terug naar onbekende nummers. Beantwoord nooit oproepen van nummers die je niet kent, en zeker niet van buitenlandse nummers. Bel deze nummers zeker niet terug. Vaak gaat het om Wangiri fraude.

- Geloof niet zomaar wat men je aan de telefoon vertelt. Microsoft of een ander technologiebedrijf zal je niet ongevraagd opbellen en ook je bank vraagt nooit via de telefoon naar je codes of om een nieuwe rekening te openen.

- Klik nooit op een link in een sms of tekstbericht dat je ontvangt. Beantwoordt deze berichten niet.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht