ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Oppenheimer was de grote winnaar… - Deel 2

Enkel gericht aan mensen die de film hebben gezien!
door Tsenne Kikke - zaterdag 23 maart 2024 7:00

Spoiler! Dus, niet lezen indien je de film (nog) niet hebt gezien!!!

De biografische film, geregisseerd door Christopher Nolan, vertelt het verhaal van de Amerikaanse natuurkundige J. Robert Oppenheimer, die tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp bij het maken van de atoombom in het Manhattan Project. Oppenheimer werd bekend als 'de vader van de atoombom'; dit, vanwege de instrumentele rol die hij speelde bij de ontwikkeling van het massavernietigingswapen dat de oorlog in Japan zou beëindigen.

Als je de film al hebt gezien en meer wilt weten over het einde, inclusief wat Einstein tegen Oppenheimer zei, lees dan verder. Maar nogmaals: dit artikel bevat spoilers.

Wat was Einstein's connectie met Oppenheimer?

Einstein en Oppenheimer waren allebei wetenschappers, zij het van verschillende generaties. Oppenheimer werd geboren in 1904 en stierf in 1967, terwijl Einstein werd geboren in 1879 en in 1955 stierf. Ze kenden elkaar wel, maar waren niet echt bevriend.

Einstein stuurde in augustus 1939 tijdens de Tweede Wereldoorlog een brief naar president Franklin D. Roosevelt, waarin hij hem waarschuwde dat Duitsland mogelijk werkte aan een wapen met een enorme vernietigende kracht en er bij de Verenigde Staten op aandrong om iets soortgelijks te creëren. Dit advies leidde tot de oprichting van het Manhattan Project, maar Einstein werkte zelf niet direct mee aan dat atoombomproject. In plaats daarvan gebruikte Oppenheimer Einstein's ideeën en theorieën om de wetenschappers van het Manhattan Project aan te sturen bij het ontwerpen en testen van een atoombom.

Wat zei Einstein tegen Oppenheimer?

Tijdens de film zien we verschillende gesprekken tussen Einstein en Oppenheimer. In het begin bijvoorbeeld vraagt Oppenheimer aan Einstein om een aantal berekeningen door te nemen terwijl het Manhattan Project van start gaat, omdat hij zich zorgen maakt dat de bom een kettingreactie zou kunnen veroorzaken die uiteindelijk de aarde zou vernietigen. Einstein adviseert Oppenheimer om een andere natuurkundige naar de berekeningen te laten kijken. Weet daarbij dat Einstein niet wiskundig was aangelegd.

In de laatste scène van de film herinnert Oppenheimer (Cillian Murphy) Einstein (Tom Conti) eraan dat ze, toen de bom nog in aanbouw was, bang waren dat die per ongeluk een kettingreactie op gang zou kunnen brengen die het hele universum zou vernietigen. Einstein vraagt: "Wat is ermee gebeurd?", en Oppenheimer antwoordt: "Ik geloof dat we dat hebben gedaan". Dit is de laatste regel van de film en wat volgt is een montage van beelden die laten zien hoe de wereld wordt vernietigd door moderne kernwapens.

Van deze uitwisseling wordt aangenomen dat Oppenheimer en Einstein begrijpen dat ze door middel van wetenschap een apparaat hebben gemaakt dat, wanneer het vermengd wordt met politiek en andere wereldbeelden, de potentie heeft om de wereld te vernietigen.

Christopher Nolan gaf echter toe dat Oppenheimer over zijn angst voor een rampzalige kettingreactie niet met Einstein sprak. In plaats daarvan richtte hij zich tot Arthur Compton, een Nobelprijswinnaar, die de leiding had over de buitenpost van het Manhattan Project aan de Universiteit van Chicago. Nolan legde in een interview met 'The New York Times' uit dat hij het gesprek naar Einstein verlegde - omdat, zei hij: "Einstein de persoonlijkheid is die mensen kennen".

Filosofie & Theorie...

... in de praktijk toegepast:

Volgens mij was het duidelijk dat in een wereld waar Toeval regeert alles op een wiskundige manier kan berekend worden.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht