ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Men ontdekte een 240 miljoen jaar oude dinosaurus gelijkend op een mythische draak

Vooraleer de mens op Aarde verscheen…
door Tsenne Kikke - maandag 26 februari 2024 19:34

De Aarde ontstond zo’n 4,5 miljard jaar geleden, tegelijkertijd met de Zon en de rest van het zonnestelsel. De oudste fossiele aanwijzingen voor het bestaan van leven zijn 3,5 miljard jaar oud.

De Dinosauria ontstonden ongeveer 230 miljoen jaar geleden in het Trias, als afsplitsing binnen de ruimere groep van de Dinosauriformes. De dinosauriërs werden dominant tegen het eind van het Trias, toen op het land de meeste andere grote dieren uitstierven. Tijdens het hierop volgende Jura en Krijt waren de dinosauriërs 140 miljoen jaar lang de heersende landdieren, de grootste die ooit geleefd hebben. Op het eind van het Krijt, 66 miljoen jaar geleden, stierven de meeste dinosauriërs uit, wellicht als gevolg van de inslag van een meteoriet met een  doorsnede van een tiental kilometer. Sommige dinosauriërs overleefden echter, namelijk: de groep van de vogels. Op de één of andere manier konden ze de ramp 'overstijgen'.

Op Wikipedia lezen we daarover het volgende...: "De veronderstelde uitstervingsmechanismen waren de schokgolf en de warmtestraling door de hete ejecta die vele grote dieren meteen gedood moeten hebben; de hitte zou ook de wouden van de planeet tot ontbranding gebracht hebben en de roetdeeltjes zouden het zonlicht jarenlang tegengehouden hebben waardoor de koolstofkringloop stopte. De dinosauriërs waren als de grootste landdieren het kwetsbaarst voor de schokgolf en konden niet in holen schuilen tegen de straling; aan het eind van de voedselketen staand, zouden ze het eerste op soortniveau slachtoffer geworden zijn van het afsterven van de planten; daarbij waren hun aantallen kleiner. De vliegende dinosauriërs, zijnde de vogels, waren echter groot in getal, te klein om bijna allemaal door de schokgolf gedood te worden, konden in holen gescholen hebben en hadden een lage absolute energiebehoefte. Dit zou verklaren waardoor ze als enige dinosauriërs konden overleven."

Wetenschappelijk gezien zijn de vliegende pterosauriërs en de in zee levende ichthyosauriërs, plesiosauriërs en mosasauriden géén dinosauriërs. Voor zover bekend, was geen enkele dinosauriër een echt zeedier, maar ook de ammonieten, de pterosauriërs en zeereptielen verdwenen vrij abrupt van de aardbodem.

Het zeereptiel Dinocephalosaurus orientalis, bijvoorbeeld, werd voor het eerst in 2003 geïdentificeerd toen er een schedel van werd gevonden, maar deze meer complete fossiele ontdekking stelde wetenschappers in staat om het bizarre lange nek schepsel voor de allereerste keer volledig af te beelden. Het leefde zo’n 240 miljoen jaar geleden

De naam Dinocephalosaurus is een samenstelling van din- (verschrikkelijk), cephalo- (hoofd), en saur (hagedis). "Het is opnieuw een voorbeeld van de vreemde en wonderlijke wereld van het Trias die paleontologen blijft verbijsteren. We zijn er zeker van dat het over de hele wereld tot de verbeelding zal spreken vanwege zijn opvallende verschijning, die doet denken aan de lange, slangachtige, mythische Chinese draak," zei Nick Fraser, beheerder van Natuurwetenschappen bij 'National Museums Scotland'.

De grootste ontdekte schedel van een Dinocephalosaurus orientalis is ongeveer 23 centimeter, en de grootste bewaard gebleven tand iets van een 2,5 centimeter. Dit vijf meter lange waterreptiel had 32 afzonderlijke nekwervels, en had daardoor een extreem lange nek. Het gevonden fossiel heeft een slangachtig uiterlijk en zwemvliezen en werd in de provincie Guizhou in het zuiden van China gevonden. Het leefde in het water en hoefde zich waarschijnlijk niet op het land te wagen om eieren te leggen. Ook was de kans groot dat het levende jongen baarde.

Het fossiel bevat een slecht bewaarde schedel, wervels, ribben en bewaarde ledematen, doch de staart ontbreekt, maar de wervels zijn in een perfecte staat gebleven. Ze vonden ook ten minste vier vissen in de buikstreek, evenals kleine wervels en een mogelijk bot van een ledemaat, een overblijfsel van een klein reptiel dat het wezen at.

Hoewel er enige gelijkenissen zijn, is de Dinocephalosaurus in de verste verte geen familie van de beroemde plesiosaurussen, die zo’n 30 miljoen jaar later kwamen en waarop het Monster van Loch Ness werd geïnspireerd.

Tussen haakjes: De moderne mens ontstond ongeveer 300.000 jaar geleden, en dan nog wel in Afrika. Het duurde dus lang vooraleer de Schepper de mens (als nieuw experiment?) vanuit het Paradijs op een veiligere Aarde plaatste. Natuurlijk kan het ook zijn dat de mens geheel toevallig op Aarde verscheen, en er dus van een schepper geen sprake kan zijn...

In elk geval ben jij er! Doe dan voor jezelf iets nuttigs met het leven dat jou gratis, belangeloos, voor niets geschonken werd...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht