ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Aantal jongeren met migratieachtergrond is in twintig jaar tijd verdubbeld

België is in sneltempo diverser geworden, en dat zal in de komende decennia nog toenemen.
door Tsenne Kikke - woensdag 7 februari 2024 17:34

In twee decennia tijd is het aantal inwoners met een migratieachtergrond in België gestegen van ruim twee naar ruim vier miljoen. In diezelfde periode daalde het aantal Belgen zonder migratieachtergrond met 670.000. Zo is het aandeel inwoners met een migratieachtergrond in het hele land gestegen van een op de zeven in 2003 naar een op de drie in 2023. Dat blijkt uit cijfers van Statbel.

De groep van mensen met een migratieachtergrond wordt steeds diverser, en omvat niet alleen migranten. Behalve de niet-Belgen en de mensen die Belg zijn geworden, worden ook de mensen meegeteld die minstens één ouder van buitenlandse origine hebben. Ook de kinderen van een Belgisch-Nederlands koppel horen dus bij die groep. Belgen met alleen grootouders van buitenlandse origine worden niet meegeteld. Mensen zonder papieren zitten evenmin in de cijfers.

“Over die cijfers is wel wat discussie, maar uiteindelijk is het de beste manier om een bevolking in te delen volgens herkomst”, zei professor sociologie Dirk Geldof (UAntwerpen, Odisee).

Uit de cijfers blijkt dat 20 procent van de groep met een migratieachtergrond uit de buurlanden komt. Nog eens 27 procent komt uit een ander EU-land, 53 procent van buiten de EU.

De cijfers tonen dat België in twintig jaar tijd veel diverser is geworden. Ook de komende decennia zal die evolutie zich doorzetten. De jongere generatie is immers veel diverser dan de oudere. Bij de 65-plussers heeft een op de zeven een migratieachtergrond. Bij de kinderen en jongeren is dat bijna een op de twee. Het aandeel kinderen en jongeren in Vlaanderen steeg van 19 naar 41 procent, een verdubbeling in twintig jaar tijd.

“Wie vandaag op de schoolbanken zit, staat binnen tien à twintig jaar zelf aan de schoolpoort als ouder”, zei Geldof. “Terwijl de volgende twintig jaar vooral oudere Belgen zullen sterven.”

In de politieke discussie over diversiteit wordt vooral de nadruk gelegd op immigratie. België telt sinds 1988 elk jaar meer immigranten dan emigranten. “Maar de demografische evolutie is een onderschatte motor van diversiteit”, zei Geldof. “Zelfs als we een muur rond België bouwen, zou de diversiteit verder toenemen.”

Van Koekelare tot Sint-Joost

De toename verschilt sterk van plek tot plek. In Koekelare heeft amper 5 procent van de bevolking een migratieachtergrond. Honderd kilometer verderop, in Sint-Joost-ten-Node, heeft amper 9 procent géén migratieachtergrond.

De meest diverse gemeenten liggen in Brussel en zijn rand, de mijnregio in Limburg en de grotere steden als Antwerpen of Gent. De grootste toename vond plaats in en rond Brussel, maar ook in de Denderstreek, Antwerpen, Boom, Turnhout en Sint-Niklaas. Elke gemeente evolueert overigens in dezelfde richting. Overal is de diversiteit bij jongeren groter dan bij de rest van de bevolking.

“Je kunt er niet omheen: diversiteit is een basiskenmerk van onze samenleving geworden”, zei Geldof. “Superdiversiteit wordt steeds meer gewoon. Er is een proces van normalisering, en dat lokt een tegenreactie uit, waar ook racisme deel van uitmaakt. Vergelijk het met het homohuwelijk: niet iedereen gaat daarmee akkoord, maar het is gewoner geworden.”

Dat vraagt om een mentaliteitsaanpassing in de hele samen­leving, stelde Geldof. “Neem de werkplek, het onderwijs of de buurt: iedereen zal vaker mensen ontmoeten met een andere etnische, culturele, taalkundige en religieuze achtergrond. De tijd dat één aanpak voor iedereen werkte, is voorbij.”

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht