ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De achterkant van de maan: zo dichtbij, maar toch ook ver weg

En, ook iets over de Drie Krachten…
door Tsenne Kikke - dinsdag 14 maart 2023 12:24

Beste eclecticus

In de natuurkunde zijn er vier fundamentele natuurkrachten bekend. Alle andere krachten volgen uit deze vier fundamentele krachten. In volgorde van afnemende sterkte zijn het: (1) de Sterke kernkracht - (2) de Elektromagnetische kracht - (3) de Zwakke kernkracht - en (4) de Zwaartekracht.

Vier krachten?... Maar, hoe rijmt dat met de Drie Krachten uit de leerstellingen van G. I. Gurdjieff? Met andere woorden: ofwel zijn het er vier, ofwel drie, nietwaar? En tóch kloppen ze allebei! Een na-denkertje, hé! Indien je dat verlangt, kunnen we het vanavond in de Werkgroep met enkele zinnen uitleggen...

Tussen haakjes: Op Wikipedia kan je er het een en ander over lezen - maar, omdat wetenschappers het nog niet al te goed begrijpen, klinkt het allemaal heel verwarrend. Om die reden tracht men er de snaartheorie en de loop-kwantumzwaartekracht bij te betrekken... :-)

In elk geval is het nu vijftig jaar geleden dat het legendarische album ‘The Dark Side of the Moon’ van Pink Floyd uitkwam. Dark side?... Tot 1959 wisten we niet hoe de achterkant van de maan eruit zag. In dat jaar vloog de Sovjet-sonde Loena 3 langs de maan en kregen we eindelijk een glimp te zien van de andere zijde.

Een weetje

De maan ziet er vanaf het aardoppervlak altijd hetzelfde uit. Dit komt omdat de rotatietijd van de maan gelijk is aan zijn omlooptijd rond de aarde. Dit wordt ook wel 'synchrone rotatie' genoemd. Nu is het wel zo dat de baan van de maan elliptisch is en de baansnelheid varieert, waardoor we soms net een klein stukje van de linker- of rechterkant zien. Hierdoor is niet vijftig procent, maar 57 procent van het maanoppervlak vanaf de Aarde in kaart gebracht.

Dark side? Niet helemaal!

De achterkant van de maan wordt in het Engels de ‘far side’ genoemd en niet de ‘dark side’, zoals de naam van het Pink Floyd-album. ‘Dark side’ is foutief, omdat de achterkant van de maan niet permanent donker is. De achterkant wordt namelijk net zo vaak verlicht als de voorkant. Als het nieuwe maan is, dan is de achterkant van de maan volledig verlicht. Is het volle maan? Dan is de achterkant donker.

Van onscherpe foto naar gigantisch mozaïek

Wil je de achterkant van de maan zien, dan heb je in ieder geval een raket nodig. Vandaar dat pas in 1959 de eerste foto van die achterzijde werd gemaakt. Op die foto was er nog niet veel te zien. Gelukkig zijn er later meerdere ruimtevaartuigen naar de maan gevlogen. Inmiddels hebben we een aardig complete kaart van de achterkant. Aan de rechterkant zie je een mozaïek gemaakt door de Lunar Reconnaissance Orbiter. Dit mozaïek bestaat uit meer dan 15.000 foto’s die tussen november 2009 en februari 2011 zijn gemaakt. Hierdoor zijn piepkleine details zichtbaar op het maanoppervlak.

Links de foto van Loena 3 uit 1959. Rechts het haarscherpe mozaïek bestaande uit meer dan 15.000 losse foto’s, gemaakt door de Lunar Reconnaissance Orbiter.

Geen maanzeeën op de achterkant

Het valt je misschien ook op dat er geen zeeën zichtbaar zijn op de achterkant van onze natuurlijke satelliet. In 2014 vonden wetenschappers een verklaring voor dit raadsel. Kort na de vorming van de maan was de aarde nog een hete bol. Omdat de afstand tussen de aarde en de maan klein was, verhitte de aarde de ‘voorkant’ van de maan. De achterkant van de maan koelde sneller af, waardoor mineralen op het oppervlak bleven liggen en de korst dikker werd. Daarna werd de maan bekogeld met meteorieten. Aan de voorkant sloegen ze door de dunne korst heen, waardoor het donkere basalt zichtbaar werd. Op de achterkant niet, waardoor daar nauwelijks donkere vlekken zichtbaar zijn.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals de Tsiolkovski-krater; die duidelijk op de foto's te zien is. Deze inslagkrater is vernoemd naar de Russische wetenschapper Konstantin Tsiolkovsky. Die krater heeft een diameter van 180 kilometer. De centrale piek torent ruim drie kilometer boven de kraterbodem uit.

Bron: Scientias.nl

'The Dark Side of the Moon' verscheen op 24 maart 1973. Onderstaande opname dateert van 20 oktober 1994. Geniet van het gezang, de klanken, maar ook van de beelden...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht