ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Oekraïne: de zware tol van één jaar oorlog…

… een kort overzicht.
door Tsenne Kikke - vrijdag 24 februari 2023 12:55

Met een ‘speciale militaire operatie’ om buurland Oekraïne te ‘demilitariseren’ en ‘denazificeren’ stuurt de Russische president Vladimir Poetin op 24 februari 2022 tienduizenden soldaten de grens over. Wat volgt, is een jaar van chaos, ontbering en vernieling. Maar, de verwachte blitzkrieg blijft uit: de grote steden houden stand, en Poetins grondtroepen maken minder vooruitgang dan gepland. Zowel in het noorden, het oosten als in het zuiden worden onophoudelijk Oekraïense doelwitten bestookt.

Enkele cijfers

603.700 km²... Leg 20 landen zo groot als België naast elkaar: zo groot is de oppervlakte dat Rusland wenst te veroveren.

1,2 miljoen... Dat is het aantal woningen dat beschadigd of vernietigd werd tijdens gedocumenteerde aanvallen in het hele land.

702 bruggen, pijpleidingen en elektriciteitsvoorzieningen werden beschadigd door Russische troepen.

3.051... Volgens cijfers van het Oekraïense ministerie van Onderwijs zijn het voorbije jaar zoveel scholen getroffen door tanks en artillerie – meer dan 330 onderwijsinstellingen zouden compleet verwoest zijn.

745... Tussen februari en november registreert de Wereldgezondheidsorganisatie zoveel aanvallen op gebouwen die instaan voor de gezondheidszorg in het land.

18.955 burgerslachtoffers, waarvan er 7.199 zijn overleden en 11.756 gewond. De echte cijfers liggen aanzienlijk hoger, omdat informatie uit bepaalde vijandige gebieden nog niet is doorgesijpeld of nog niet geverifieerd.

Ter vergelijking: Aantal verkeersslachtoffers in een gewoon jaar...

Naar precieze cijfers over het aantal militaire slachtoffers blijft het raden. Zowel langs Russische als langs Oekraïense kant wordt niet officieel gecommuniceerd over verliezen op het slagveld. Volgens Britse en Amerikaanse overheden zouden er al zo’n 60.000 Russen gesneuveld zijn sinds het begin van de invasie. Nog eens 140.000 Russische soldaten zouden gewond zijn. Diezelfde overheidsbronnen spreken ook over 100.000 doden en gewonden bij de Oekraïense strijdkrachten.

‘Naar moderne normen ligt de ratio doden versus gewonden opmerkelijk hoog in het Russische leger’, schrijft een Britse defensiebron in The Wall Street Journal. ‘Dat is bijna zeker te wijten aan hun rudimentaire medische voorzieningen.’ In september beval president Poetin een nieuwe mobilisatie van 300.000 troepen. Veel van die nieuwe rekruten kregen nauwelijks training of materiaal.

8 miljoen vluchtelingen

De invasie brengt een volksverhuizing op gang. Tijdens de eerste weken ontvluchten duizenden Oekraïners hun geboorteland, en schuiven ze uren aan om de grens over te steken. Na enkele weken zijn een kleine twee miljoen mensen op de vlucht. In Irpin trotseren burgers de sneeuw en de vrieskou tijdens evacuaties.

De wanhoop valt ook af te lezen op sociale media. ‘Huis te koop voor 18.000 hryvnja’ (omgerekend 500 euro). - ‘Ik ruil mijn telefoon voor 20 liter benzine.’ - ‘Inwoners van Charkov, HELP. Mijn vriendin is 72 jaar oud en woont met haar zus van 80 in het centrum, ze komen het appartement niet uit en hebben geen eten meer.’ - ‘Dringend een bus nodig. Ik herhaal: MET SPOED.’

Sinds het begin van Poetins invasie registreerde UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, 15.974.873 grensovergangen vanuit Oekraïne. Op dit moment zijn 8.087.952 Oekraïners als vluchteling geregistreerd over heel Europa. Een kleine vijf miljoen hebben tijdelijke bescherming aangevraagd. Rusland zelf vangt 2,8 miljoen Oekraïense vluchtelingen op, vooral vanuit de pro-Russische provincies Donetsk en Loehansk in het oosten van het land.

105.000 km² bezet gebied in Oekraïne

De initiële invasie van het Russische leger gebeurt op drie fronten: in het noorden via de grens met Wit-Rusland, in de oostelijke Donbas-regio en in het zuiden, langs de geannexeerde Krim. Na enkele maanden verplaatst het conflict zich grotendeels naar de zuidoostelijke regio. Daar ligt de frontlijn al enkele maanden grotendeels stil.

Oekraïense troepen vechten terug, maar op dit moment bezet het Russische leger nog steeds een gebied van 105.000 km², de Krim niet meegerekend. Ruwweg genomen is dat drie keer de oppervlakte van België.

Zelf troepen mee in de strijd gooien is voor Navo-partners geen optie. Maar sinds het begin van de invasie vraagt (en krijgt) Oekraïne materiële militaire steun van zijn bondgenoten. Zo zijn er recent nog meer dan zestig gloednieuwe Leopard 2-tanks beloofd vanuit Europese landen. Ook Rusland krijgt af en toe wat extra tanks en drones toegestopt van bondgenoten als Iran en Wit-Rusland.

De cijfers die circuleren, zijn onderschattingen, want niet elk land laat weten hoeveel en welk militair materiaal het precies naar Oekraïne verscheept.

640 tanks van over de hele wereld zijn op dit moment al aan Oekraïne beloofd.

300 stuks gemechaniseerde artillerie werden de voorbije maanden aan Oekraïense gegeven.

58 gevechtsvliegtuigen en helikopters zijn intussen aan Oekraïne geleverd.

350 miljard dollar kost wederopbouw

Vroeg of laat zullen de honderdduizenden vernietigde huizen, scholen, bedrijven en andere gebouwen opnieuw uit hun as moeten herrijzen. De Kiev School of Economics becijferde in december dat de schade aan de infrastructuur van het land oploopt tot 137,8 miljard dollar.

In de hele wereld houden grote bouwbedrijven de situatie nauwlettend in de gaten. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de handelsbeurs ‘Rebuild Ukraine’ die midden februari in Warschau plaatsvond: meer dan 300 bedrijven uit 22 landen waren er aanwezig om te praten over wat het kost om een land in puin opnieuw op te bouwen, en wat eraan verdiend kan worden.

De recentste schatting van de totale kostprijs om Oekraïne opnieuw op te bouwen dateert van september: toen sprak de Wereldbank van 350 miljard dollar. Een update van dat cijfer wordt verwacht in april. Nu de oorlog zijn tweede jaar ingaat, lijkt de kans klein dat heropbouwen dan al aan de orde is.

Bron: De Standaar

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht