ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Testaankoop: een kwart van Belgen heeft aan einde van maand geen cent meer over

En, door de gestegen levensduurte zetten veel Belgen hun leven in besparingsmodus.
door Tsenne Kikke - donderdag 26 januari 2023 17:57

Volgens Testaankoop moeten sommigen bij vrienden en familie aankloppen om hen uit de nood te helpen...

In april vorig jaar deed de consumentenorganisatie al een bevraging over de impact van de stijgende prijzen op het gedrag van de bevolking. Eind 2022 deed Testaankoop de enquête nog eens over en stelde vast dat de lasten alsmaar zwaarder werden om te dragen.

Het deel van de Belgen dat aan het einde van de maand niets meer overhoudt, steeg licht van 25 procent in april naar 27 procent in december.

57 procent geeft aan dat zijn financiële situatie beduidend slechter is in vergelijking met 2021, toen er nog geen sprake was van de oorlog in Oekraïne, die de energieprijzen omhoog dreef. Vooral vrouwen, werklozen en respondenten die in Brussel of Wallonië wonen, geven dat antwoord.

Veel marge om nieuwe prijsstijgingen op te vangen, is er in veel huishoudens niet meer. Zowat een derde van de respondenten geeft aan dat het dat niet meer kan. Vier op de tien Belgen moeten nu aan hun spaargeld zitten om rond te komen. Een kleine minderheid - een op de acht - moet geld lenen bij vrienden of familie om de kosten te dekken.

Door de gestegen levensduurte zetten veel Belgen hun leven in besparingsmodus. Een derde snoeide in zijn vrijetijdsbesteding en ging bijvoorbeeld minder naar culturele activiteiten, zoals concerten, theatervoorstellingen of musea. Iets minder (30 procent) geeft minder uit aan restaurant- of cafébezoekjes of aan reizen. Een kwart koopt ook minder voedsel.

Het zal niet verbazen dat de meeste Belgen (94 procent) door de gestegen gasprijzen zuiniger zijn geworden op hun verwarming. Ongeveer drie op de vier landgenoten zetten de thermostaat lager en maar liefst 55 procent heeft de verwarming vaker volledig uitgeschakeld.

Op dit vlak is er nog een klein lichtpunt te melden. Door de hoog oplopende energiefacturen zoeken velen naar mogelijkheden om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Als ze manieren gevonden hebben om op energie te besparen, wil 64 procent die ook volhouden als de prijzen weer dalen.

Maar ondertussen nemen die hoge energiefacturen wel nog een serieuze hap uit het budget van mensen die financieel al in een precaire situatie zitten. 66 procent van de respondenten, die het financieel moeilijk hebben, geeft aan dat het betalen van de energiefacturen voor hen heel moeilijk, zo niet onmogelijk is geworden.

De resultaten wijzen verder nog op een groeiend wantrouwen tegenover de overheid, die volgens meer dan de helft van de bevraagden niet in staat is om te controleren of de prijsstijgingen van bedrijven wel gerechtvaardigd zijn. Zeven op de tien denken dat bedrijven er vooral hun winsten mee opkrikken.

“We hopen dat de overheid luistert naar deze boodschap en ze echt ernstig neemt”, zei Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Veel consumenten vinden dat er meer controle moet zijn op die stijgende prijzen.”

Bron: De Morgen

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht