ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Niet elke walrus brengt het er levend vanaf…

Een kort verslag over de walrussen Thor en Freya.
door Tsenne Kikke - maandag 16 januari 2023 17:30

Scarborough, een kleine stad in Engeland laste het vuurwerk van oudejaarsavond op advies van de 'British Divers Marine Life Rescue' af zodat Thor, de Arctische walrus, in de haven rustig kon blijven slapen.

Lokale natuurdeskundigen vroegen aan alle mensen om het dier niet te storen, dat zich geleidelijk aan een weg naar de oostkust had gebaand en bij verschillende stranden aan land was gegaan. Drie weken eerder werd Thor aan de kust van Hampshire gezien. Het is uiterst zeldzaam dat een Arctische walrus aan land komt op de kust van Yorkshire. Nu had het zijn rust nodig vooraleer zijn reis naar het noorden voort te zetten.

Enerzijds was het voor de toeschouwers een 'verbazingwekkende', unieke ervaring om een walrus zo ver in het zuiden van zeer dichtbij te mogen aanschouwen, maar anderzijds was het volgens experts geen goed teken. Feit is dat walrussen steeds vaker in de Europese wateren voorkomen, wat volgens sommigen een teken kan zijn dat de klimaatverandering een verlies aan zee-ijs veroorzaakt, dat door walrussen wordt gebruikt om er op uit te rusten of er hun maaltijden op te verteren.

Meer contact met mensen kan de dieren verstoren - of, ertoe leiden dat zij worden gedood, zoals dat gebeurde met een vorige bezoeker, Freya, die in augustus van vorig jaar door de Noorse autoriteiten werd afgemaakt...

Wat Freya betreft...

"Walrussen zijn onvoorspelbaar in hun gedrag," zei Erik Born, een senior wetenschapper bij het Groenlands Instituut voor Natuurlijke Hulpbronnen, "en zijn heel goed in staat om een zeehond tussen hun voorste flippers te vangen en dood te steken."

Naarmate de walrus dichter bij de mensen kwam - of de mensen dichter bij haar - was er een duidelijk gevaar. "Een halve ton zware walrus - met scherpe slagtanden - tussen de mensen laten zwemmen is behoorlijk riskant," zei hij.

Bovendien is bekend dat walrussen duikers en kleine boten hebben aangevallen, hoewel dit zelden voorkomt; een iets dat niet verwonderlijk is. Walrussen leven namelijk meestal in afgelegen gebieden, wat betekent dat ze niet vaak met mensen in contact komen.

"Maar, Freya vertegenwoordigde een gevaar voor het publiek, en het publiek vertegenwoordigde een gevaar voor Freya," klonk het.

De vraag of Freya de walrus wel degelijk moest worden geëuthanaseerd bleef lange tijd nazinderen. Toen dierenrechtenactivisten het besluit aanvielen, beweerde de Noorse premier dat het juist was om de Freya, de 600 kg wegende walrus, te doden - en, ook een vooraanstaande zoöloog hield vol dat het onvermijdelijk was.

Het Noorse visserijdirectoraat zei dat de walrus werd geëuthanaseerd "op basis van een algemene beoordeling van de bedreiging voor de menselijke veiligheid" nadat het publiek waarschuwingen negeerde om niet te dicht bij haar te komen, vaak met kleine kinderen, om te poseren voor foto's. Ook bracht Freya diverse bootjes aan het zinken.

Andere rapporten lieten zien dat mensen met de walrus zwommen, dingen naar haar gooiden en haar in grote getale omsingelden. Bij één gelegenheid moest de politie een badplaats evacueren en afsluiten nadat Freya een vrouw de zee had ingejaagd.

Het bureau concludeerde dat de "mogelijkheid voor mogelijke schade aan mensen groot was en dat het dierenwelzijn niet werd gehandhaafd". De directeur, Frank Bakke-Jensen, voegde eraan toe dat andere oplossingen, waaronder Freya naar ergens ander verhuizen, haar veiligheid niet konden garanderen.

"Er zijn te veel gevaarlijke situaties geweest", zei hij en begreep dat de beslissing "reacties bij het publiek zou kunnen veroorzaken". Nochtans was hij er vast van overtuigd dat het de juiste beslissing was. "Dierenwelzijn hebben we hoog in het vaandel staan, maar mensenlevens en veiligheid moeten voorrang hebben.”

Hoe maak je een walrus agressief?...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht