ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nieuwe megaraket van Nasa naar de Maan gelanceerd

De eerste van de drie Artemis-missies werd uiteindelijk gelanceerd.
door Tsenne Kikke - donderdag 17 november 2022 4:09

Het klinkt sience-fictionachtig, maar ooit zal er een dag komen dat de Maan door een klein deel van de mensheid zal worden bevolkt. Dit is nodig, indien we ervoor willen zorgen dat de mensheid in een verre toekomst blijft voortbestaan. Het klinkt ongelooflijk, net als het feit dat er inmiddels - met behulp van de Aarde en Zon - blijvend aan het bewustzijnsniveau van de Maan wordt gewerkt. Ook ongelooflijk vanwege het feit dat de mens de Maan als een 'dode' satelliet van de Aarde beschouwt.

In elk geval is de eerste Artemis-missie van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa gisteren vanuit het Kennedy Space Center op Cape Canaveral in Florida, richting Maan vertrokken.

Deze testvlucht - zonder bemanning - met de SLS-raket (Space Launch System), de krachtigste en met 98 meter hoogte ook de grootste ter wereld, markeert het grote debuut van het Amerikaanse programma voor de terugkeer naar de Maan, teneinde astronauten opnieuw op het maanoppervlak te krijgen.

"Voor de Artemis-generatie, dit is voor jullie," zei lanceringsdirecteur Charlie Blackwell-Thompson, de eerste vrouw die bij Nasa die functie heeft, voordat ze het startsein gaf.

Record en recyclage

Bovenop de SLS-raket staat de Orion-capsule, die uiteindelijk astronauten naar de maan zal brengen. Voor deze testvlucht zal die capsule niet op de maan landen, maar zich tot 64.000 kilometer voorbij de maan wagen, 450.000 kilometer van de aarde, een record voor een ruimtevaartuig waarin bemanning kan zitten. Om de kosten in te perken, hergebruikte Nasa motoren uit de oude Spaceshuttles.

Met een snelheid van 40.000 kilometer per uur zal Orion de maan in vijf dagen bereiken. Ongeveer 25 dagen later, op 11 december, zal de capsule opnieuw op aarde landen in de Stille Oceaan. Daarmee wordt ook het hitteschild op de proef gesteld. Dat zal temperaturen moeten weerstaan die half zo heet zijn als het oppervlak van de zon wanneer het door de atmosfeer gaat. Met 'Artemis' wil Nasa op een later tijdstip de eerste vrouw en de eerste persoon van kleur naar de maan sturen.

Belgisch kantje

Met de missie vliegen ongeveer 300 sensoren van Belgische makelij mee. Die zijn afkomstig uit het nucleair onderzoekscentrum SCK CEN, gelegen in Mol en werden, samen met nog 10.900 andere sensoren vastgemaakt aan Helga en Zohar, de twee dummy's die als bemanning in het schip zitten. Zo moet duidelijk worden aan welke kosmische straling iemand wordt blootgesteld tijdens een maanmissie, bijvoorbeeld: afkomstig van de zon en ontplofte sterren. Die kan eventueel het risico op kanker vergroten of andere gevolgen hebben op de gezondheid, legde SCK CEN uit.

Tijdens de vlucht zal de Israëlische Zohar een speciaal ontworpen ruimtevest dragen. Helga, haar Duitse zusje, krijgt die niet. "Dat geeft ons de kans om de blootstelling aan bestraling tussen beide dummy's te vergelijken, het verschil te berekenen en de bescherming te bevestigen," verduidelijkte Olivier Van Hoey, dosimetrie-expert van het SCK CEN.

Drie pogingen

Derde keer, goede keer voor 'Artemis'. Eerder dit jaar werden namelijk al twee lanceringen van de raket op het laatste moment uitgesteld door technische problemen, en twee orkanen die voor enkele weken vertraging zorgden.

Ook nu had Nasa moeite om de raket vullen met cryogene brandstof, zijnde: meer dan 2,7 miljoen liter vloeibare waterstof en zuurstof. De avond voor het opstijgen werd een lek ontdekt van ultra-ontvlambare waterstof. De reparatie zorgde opnieuw voor wat oponthoud in het schema.

"Veel zweet en tranen zijn in deze lancering gekropen»," zei Nasa-baas Bill Nelson. "Ze laat ons toe om nog tientallen jaren naar de maan en verder te vliegen."

Permanente menselijke vestiging

De ambities zijn groot. In 2024 moet de tweede missie in het Artemis-programma astronauten naar de maan voeren, opnieuw zonder te landen. Die eer is voorbehouden voor Artemis 3, waarvan de ontsteking ten vroegste in 2025 zal gebeuren. Daarna voorziet Nasa een jaarlijkse missie, om er een basis te bouwen op de zuidpool.

Daar zullen test gebeuren met onder meer vervoersmiddelen en elektriciteitscentrales. Uiteindelijk zou er een permanente menselijke vestiging moeten komen, ter voorbereiding op de reis naar mars. Die zou er aan het eind van de jaren 2030 moeten komen en ongeveer twee jaar duren.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht