ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kan je het voorschotfactuur van jouw energieleverancier weigeren te betalen?

En, wat als je je energieleverancier niet aan de lijn krijgt?…
door Tsenne Kikke - maandag 17 oktober 2022 20:17

Om te beginnen...

Een voorschotfactuur is een schatting die meestal gebaseerd is op de meterstanden van het voorgaande jaar of op jouw verbruikshistoriek van de afgelopen 3 jaar. Je betaalt jouw voorschot maandelijks, 2-maandelijks of 3-maandelijks, opdat het eindfactuur nog te betalen valt... Want, indien je jouw voorschotfactuur vermindert, is de kans groot dat het eindfactuur torenhoog is. Logisch, nietwaar?...

Verhalen over gezinnen die gigantische voorschotfacturen in de bus krijgen zijn alom tegenwoordig. En, contact opnemen met de energieleverancier is momenteel niet gemakkelijk. Wat kan je doen als je zo’n torenhoge voorschotfactuur niet wil of kan betalen en hoe ga je dan te werk?

Mag je een voorschotfactuur weigeren?

"Dat kan," zei consumentenorganisatie 'Test Aankoop'. "Je bent niet verplicht zo’n voorschotfactuur te aanvaarden. Bij energieleverancier Mega kan je bijvoorbeeld in dezelfde mail al aangeven dat je weigert te betalen. Dan blijf je in principe het bedrag van je eerdere voorschot betalen," zei woordvoerder Simon November.

Eric Houtman, ombudsman voor Energie, waarschuwde wel voor het helemaal niet betalen van zo’n energiefactuur. "Het is en blijft een factuur. En eigenlijk moet je die betalen. Doe je dat niet dan riskeer je een herinneringsbrief of een ingebrekestelling en dat gaat vaak gepaard met extra kosten. Uiteindelijk kunnen zij ook overgaan tot ontbinding van je contract en kunnen er juridische stappen volgen."

Hoe kan je dat bedrag aanpassen?

'Test Aankoop' gaf aan dat je zo’n voorschotfactuur vaak zelf kan aanpassen in de online klantenzone van een energieleverancier. "Dikwijls is dat wel beperkt tot 20 procent. Wil je lager gaan, dan zal je contact moeten opnemen en motiveren waarom je denkt dat een lagere factuur aan de orde is."

Houtman gaf aan dat je zo’n voorschotfactuur ook kan betwisten. "En als je dat doet, dan mag een schuldeiser, of in dit geval de energieleverancier, de factuur niet meer innen tot er effectief een antwoord geformuleerd is.” Er zijn geen vormvereisten voor zo’n betwisting, zei Houtman. “Dat kan telefonisch, maar dat is moeilijk. Dan is je bewijs zwakker. Je kan het bij mijn weten ook via e-mail en zelfs via een aangetekend schrijven."

"Bij voorschotfacturen is de wet zelfs nog iets dwingender geworden. Sinds februari is er een wet die aangeeft dat wanneer energieleveranciers je voorschotfactuur verhogen, ze je de mogelijkheid moeten geven om binnen de 15 dagen een tegenvoorstel te doen. Het is wel belangrijk dat je je verbruik voldoende motiveert. Een investering in een nieuwe verwarmingsinstallatie, het leggen van zonnepanelen of kinderen die uit huis getrokken zijn, zijn bijvoorbeeld goede argumenten." Die wet is van toepassing op alle energieleveranciers, maar wel enkel voor particulieren.

Houtman merkte wel op dat het momenteel niet duidelijk is of die wetgeving op de voorschotfactuur voldoende gehandhaafd wordt. "Ik merk dat soms die 15 dagen niet vermeld worden, tegenvoorstellen niet aanvaard worden, dat energieleveranciers slechts bepaalde marges toelaten bij zo’n aanpassing. Ik heb geen zicht op controles op die wetgeving. Het zou goed zijn als ook daar duidelijke richtlijnen rond komen," zei hij.

Een energieleverancier aan de lijn krijgen, is momenteel niet gemakkelijk. Wat als je binnen die 15 dagen geen antwoord krijgt?

"Als je geen reactie krijgt binnen die termijn, dan zou ik als klant de leverancier in gebreke stellen. En dan enkel het onbetwistbaar verschuldigd gedeelte betalen, dat zal meestal overeenkomen met het tegenvoorstel van de klant. Zorg in zulke gevallen dat je goed ingedekt bent," beweerde Houtman.

Bron: GVA

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht