ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Heb jij, beste lezer, onvoorwaardelijk lief?…

Kinderen opvoeden leer je niet op school.
door Tsenne Kikke - donderdag 12 mei 2022 5:29

Op 10 mei verscheen het boek 'Eros: masterclass - Een terugkeer naar onvoorwaardelijke liefde' van de spirituele leraar Don Miguel Ruiz. Reeds in 2015 verscheen er op YouTube een videoclip aangaande voorwaardelijke liefde versus Onvoorwaardelijke Liefde... Echt de moeite waard om het in z'n geheel te beluisteren!!! Het hoofdthema daarin is: "Help Don Miguel Ruiz om de wereld te veranderen...", schreef ik al. Beluisterd? Zo niet, vind je het hieronder nogmaals...

Don Miguel Ruiz - Wijzig jouw 'Werkelijkheid'

In zijn 'Vijf niveaus van gehechtheid' schreef hij: "Leven is de grootste angst die mensen hebben. De dood is niet onze grootste angst; onze grootste angst is het nemen van het risico om in leven te zijn - het risico om in leven te zijn en uit te drukken wat we werkelijk zijn. Gewoon onszelf zijn is de grootste angst van de mens. We hebben geleerd ons leven te leven om aan de eisen van andere mensen te voldoen. We hebben geleerd te leven volgens de standpunten van anderen, uit angst om niet geaccepteerd te worden en niet goed genoeg te zijn voor een ander."

Dit betekent, bijvoorbeeld, dat indien je door anderen wil geliefd worden, je aan hun wensen en verlangens moet voldoen. Indien je het op prijs stelt dat jouw eigen kinderen jou liefhebben, dan moet je aan hun wensen en verlangens voldoen, zo niet: dan bestaat de kans dat ze je zullen afduwen, jou zoveel mogelijk zullen ontwijken, en jou diep in zichzelf haten, misschien - al was het onbewust.

Anderzijds moet je als ouder jouw kinderen aanvaarden zoals ze zijn, en ze niet naar jouw beeld en gelijkenis trachten te transformeren.

Toegegeven: kinderen zullen trachten jou te kopiëren, en daar kan je als ouder niets aan verhelpen. Zorg er dan ook voor dat je een goed voorbeeld voor hen bent. Bijvoorbeeld...: door nooit iets uit te spoken waarvan je weet dat je niet graag zou hebben dat zij het ook zouden kunnen nadoen.

Tussen haakjes: wil ik lezers naar mijn denken, beeld en gelijkenis transformeren? Verre van, wel inspireren. Maar, ik kan niet op voorhand weten welk menstype deze website via Google bereikt - met als gevolg, dat velen dingen lezen die niet in overeenstemming zijn met de inhoud van hun hersenen...

Het filmpje bekeken en Ruiz aanhoort? Prachtige taal, nietwaar? Maar het probleem is dat - hoe mooi het ook klinkt, hoe 'zuiver' de menselijke intenties ook mogen zijn - geen mens kan 'doen' in de ware zin van het woord. Anders gezegd: geen mens is in staat om de aangereikte filosofie in de dagdagelijkse praktijk toe te passen, geen mens. Eigenlijk zou de spirituele leraar Don Miguel Ruiz dat moeten weten. Maar dan zou hij wel moeten stoppen met schrijven en voordrachten geven, hetgeen zijn beroep is en dus zijn broodwinning... Nooit zal zijn ego dat opgeven, uit zelfliefde. :-)

Hetzelfde geldt, bijvoorbeeld, voor het belijden van een godsdienst. Denk je dat iemand die zich een 'christen' noemt volgens de voorschriften van Christus kan leven? Geen mens. In elk geval geen mens die je op straat ontmoet. En, jazeker: Jezus wist dat wel! Om die reden richtte hij zich in wezen tot slechts 12 apostelen, en niet tot 12.000 of tot wel ander aantal ook.

Naast het feit dat de gewone mens niet kan 'doen', is geen één van zijn talrijke verworven persoonlijkheden, noch één van zijn honderdtallen ikjes, bereid om af te sterven om plaats te maken voor het Innerlijke Ware Zijn dat wél in staat is 'Onvoorwaardelijk Lief te hebben'. Daarover hebben we het al meermaals gehad...

Om verschillende redenen was Gurdjieff daar indertijd véél eerlijker in. Mensen, die niet in aanmerking kwamen voor zijn leer, stuurde hij terug naar huis.

Laten we met enkele woorden van Don Miguel Ruiz eindigen - want, hij kon ook dingen schrijven, die geen mens echt begreep en zich er dan ook niet aan stoorde.

"Wat je nu ziet en hoort is niets anders dan een droom. Je droomt op dit moment. Je droomt terwijl jouw hersenen wakker zijn. Dromen is de belangrijkste functie van de geest, en de geest droomt vierentwintig uur per dag. Het droomt als de hersenen wakker zijn, en het droomt ook als de hersenen slapen. Het verschil is, dat wanneer de hersenen wakker zijn, er een materieel kader is dat ons de dingen op een lineaire manier doet waarnemen. Als we gaan slapen, hebben we dat kader niet, en heeft de droom de neiging om voortdurend te veranderen."

Wie zie alweer: "Word wakker!' - "Ontslaap!" - "Ontwaak!"...?

Ook geen mens die deze woorden begrijpt, gewoonweg omdat hij droomt en daarbij denkt dat hij wakker is.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht