ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: laten we iets verduidelijken…

Ooit al eens de vraag: "Wie of wat ben ik?" gesteld?
door Tsenne Kikke - zondag 13 maart 2022 3:49

Spiritualia verwacht het bezoek van mensen die ietwat 'spiritueel' zijn ingesteld, en daadwerkelijk aan hun 'innerlijke roeping' willen werken. Is dat teveel gevraagd?...

Reeds meermaals werd op het feit geduid hoe belangrijk een Werkgroep Zelfkennis is.

Hetgeen lezers misschien afschrikt, is de vermelding dat slechts 0,01% van de mensheid daartoe zou kunnen behoren - gewoonweg, omdat die woorden moeilijk kunnen begrepen worden. Laat we het dan ook voor de zoveelste maal op een andere manier trachten uit te leggen...

Voor de zogenaamde 'Echte Zoekers naar de Waarheid' zijn er slechts 4 mogelijke wegen beschikbaar, zijnde: (1) de weg van het fysieke lichaam (de fakir), (2) de weg van het emotionele (de monnik); (3) de weg van de geest (de yogi), en (4) de Vierde Weg, voornamelijk gebaseerd op de leerstellingen van Gurdjieff.

Indien je dit kunt begrijpen, beste lezer, kan je misschien eveneens inzien waarom slechts 0,01% van de mensheid bereid is om één van die wegen levenslang te bewandelen. Tussen haakjes: iemand die ze alle vier - één voor één - zou willen afdoen, zou minstens 500 jaar in leven moeten blijven. Om die reden is Tijd goed benutten beter dan het zomaar onproductief te verspillen.

Natuurlijk zijn er tussen de zwarte-witte uitersten miljoenen tinten van grijs. Meer dan 50, dus. :-) Maar, geen één van de mensen die de 'grijze tussenpaden' bewandelen, kan ooit hetzelfde einddoel bereiken als die van de 'vier-wegen-bewandelaars'. Wel kan die persoon er de godsgeschonken vrije tijd mee opvullen, hetgeen extra 'zin' aan het leven kan geven. Om die reden zijn er miljarden die interesse stellen in het 'alternatieve spirituele'; waarin de éénogen leiderschap over 'de blinden' trachten te verwerven.

Met éénogen bedoel ik: mensen, die véél meer over een thema afweten, omdat ze erover gelezen hebben, een cursus hebben gevolgd, en zo meer. Ook zij, die aanvullend daarop, heel goed in staat zijn om dingen uit hun duim te zuigen. En, schreef ik al: indien men een leugen meermaals herhaalt, kan het een waarheid voor die persoon worden, om het daarna te promoten.

Wat de 0,01% betreft... Op een wereldbevolking van 8 miljard geeft het ons een enorm mooi getal. Reken het maar eens voor jezelf uit. Hoe één van hen ooit op deze website verzeild geraakt, is een ander verhaal.

Weet daarbij, dat de velen die geroepen zijn, zichzelf niet altijd uitverkiezen. Redenen daarvan zijn legio. Gebrek aan geld of interesse, inertie, luiheid, lijden aan de mañana-ziekte, oftewel uitstelgedrag, zijn er slechts enkelen van. Tevens zijn er velen die van hun heerlijke slaap willen blijven genieten en dromen van de 'mens' die ze zouden kunnen zijn. Dan zijn er nog de filosofen; die, zoals het woord zelf zegt: levenslang over Zelfkennis filosoferen, en alsmaar blijven filosoferen, tot vervelens toe.

In elk geval: op de Vierde Weg is  'Ontwaken' het uiteindelijke einddoel. Anderzijds is onder-weg-zijn ook een stevige aanrader, zolang je maar plichtsgetrouw op jouw eigen pad blijft! Als een koorddanser, evenwichtzoekend. Je weet wel: niet teveel naar links, niet teveel naar rechts. Wat 'ontwaken' zelf betreft, laat ik Gurdjieff even aan het woord...

- "Alleen als een mens zichzelf begint te herinneren, ontwaakt hij werkelijk."

- "Wanneer een mens begrijpt dat hij zichzelf niet herinnert en dat zichzelf herinneren in zekere mate betekent te ontwaken - en, wanneer hij tegelijkertijd door ervaring inziet hoe moeilijk het is zichzelf te herinneren, zal hij begrijpen dat hij niet kan ontwaken door alleen maar de wens te hebben dat te doen."

- "Ontwaken betekent het besef van jouw nietigheid, dat wil zeggen: het besef van jouw volledige en absolute mechaniciteit en van jouw volledige en absolute hulpeloosheid."

- "Alleen een mens, die zich volledig realiseert hoe moeilijk het is om te ontwaken, kan de noodzaak begrijpen van lang en hard werken om te ontwaken."

- "Er is niets nieuws aan het idee van slaap. Bijna sinds de schepping van de wereld werd er aan mensen verteld dat zij slapen, én dat zij moeten ontwaken. Hoe vaak wordt dit niet gezegd in de Evangeliën? Bijvoorbeeld, met woorden als: "Word Wakker!", "Waak!", "Ontwaak!", "Slaap niet!", "Ontslaap!"...

Nota, gericht aan de eclectici: de rest van de tekst staat op Eclecticus. En, aan de vele anderen: daarop staat alles wat een mens nodig heeft om aan zichZelf te beginnen werken.

Bezint, vooraleer je eraan begint, maar wordt beter vroeg dan te laat lid van Eclecticus! :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht