ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zombie-genen in het brein komen na de dood tot leven

De ontdekking heeft verstrekkende gevolgen voor postmortaal hersenonderzoek.
door Tsenne Kikke - zaterdag 27 maart 2021 18:54

Neem een brein, kapsel het in een schedel, laat er een lichaam aan groeien, opdat dat brein zich kan verplaatsen - en zintuigen, om de omgeving te verkennen en te vertalen, en je hebt - simplistisch uitgedrukt - een levend wezen, waaronder een mens.

Natuurlijk is de inhoud van elk brein sterk afhankelijk van de omgeving waarin een mens geboren is en opgevoed wordt. Een pygmee zal dan ook met andere (geloofs)overtuigingen rondlopen in vergelijking met die van een Chinees, een Moslim, een Berber, een Kayapo indiaan, enzovoorts. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er wereldwijd iets meer dan 4.200 religies bestaan. En ieder van hen is ervan overtuigd de éne échte te zijn.

Even natuurlijk kan een brein afsterven, samen met het lichaam dat er de gehele tijd aan verbonden was. Maar, wanneer is een brein écht ‘dood’?...

Artsen verklaren een persoon ‘dood’ als diegene stopt met ademen en het hart geen bloed meer door het lichaam pompt. Maar dat wil niet zeggen dat alles er in het lichaam ook meteen mee ophoudt. In de uren na iemands overlijden zijn bepaalde cellen in het menselijk brein namelijk nog steeds actief. Sterker nog, in sommige gevallen worden de cellen zelfs actiever.

In de nieuw gepubliceerde studie bogen de onderzoekers zich over de genexpressie in vers hersenweefsel dat verzameld was tijdens hersenoperaties. “We besloten een gesimuleerd doodsexperiment uit te voeren door het hersenweefsel bij kamertemperatuur te bewaren om zo de dood na te bootsen,” legde onderzoeker Jeffrey Loeb uit. “Vervolgens keken we naar de expressie van alle menselijke genen in de daaropvolgende 0 tot 24 uur.”

De onderzoekers ontdekten dat 80 procent van de geanalyseerde genen 24 uur lang relatief stabiel bleven; er veranderde niet veel. Daarentegen degradeerde een andere groep genen – waarvan bekend is dat ze aanwezig zijn in neuronen en waarvan is aangetoond dat ze op een ingewikkelde manier betrokken zijn bij de menselijke hersenactiviteit, zoals geheugen en nadenken – in de uren na de dood snel. Deze genen zijn met name relevant voor wetenschappers die aandoeningen, zoals schizofrenie en de ziekte van Alzheimer, bestuderen.

En dan bestaat er nog een derde groep genen. Deze zogenaamde ‘zombie-genen’ bleken na de dood juist tot leven te komen: ze werden veel actiever. De activiteit van deze zombie-genen bereikte na ongeveer twaalf uur het hoogtepunt.

Het zijn interessante bevindingen.

“De meeste onderzoeken gaan ervan uit dat alles in de hersenen stopt wanneer het hart stopt met kloppen,” zei Loeb. “Maar dat is niet zo.” De actief geworden zombie-genen komen binnen één type cel tot expressie: ontstekingscellen die gliacellen worden genoemd. Deze gliacellen blijken dus na de dood tot leven te komen en groeien uit tot lange, armachtige aanhangsels. “Dat gliacellen groter groeien na de dood is op zich niet zo verwonderlijk. Het zijn namelijk ontstekingsremmende cellen. Het is hun taak om dingen op te ruimen na hersenletsel, zoals zuurstoftekort, of een beroerte.”

Deze ontdekking heeft verstrekkende gevolgen voor postmortaal hersenonderzoek. “Wat belangrijk is, zijn de implicaties van deze vondst,” zei Loeb. “De meeste onderzoeken die postmortaal menselijk hersenweefsel gebruiken om behandelingen en mogelijke genezingen te vinden voor aandoeningen zoals autisme, schizofrenie en de ziekte van Alzheimer, houden geen rekening met de postmortale genexpressie of celactiviteit.”

De bevindingen betekenen volgens de wetenschappers niet dat we onderzoeksprogramma’s naar menselijk weefsel moeten stopzetten. “Wel zouden onderzoekers rekening moeten houden met deze genetische en cellulaire veranderingen,” onderstreepte Loeb. “We zouden het postmortale proces zo veel mogelijk moeten verkorten om de omvang van de veranderingen in het brein na de dood te verkleinen. Het goede nieuws is dat we nu weten welke genen en celtypen stabiel zijn, welke degraderen en welke in de loop van de tijd juist meer tot expressie komen. Hierdoor gaan we de resultaten van postmortale hersenstudies steeds beter begrijpen.”

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht